Διεθνή

Το Κατάρ και ο ρόλος του διαμεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ (BBC)

Το Κατάρ και ο ρόλος του διαμεσολαβητή στις συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ (BBC)
Η αραβική χώρα έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο -μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ- στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς
Το Κατάρ επανεξετάζει το ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με το BBC, η αραβική χώρα έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο -μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ- στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και η απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

Όμως ο σεΐχης Mohammed bin Abdul Rahman Al Thani δήλωσε ότι η Ντόχα έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και κατάχρησης και ότι υπονομεύεται από εκείνους που προσπαθούν να κερδίσουν πολιτικούς πόντους.

Δήλωσε μάλιστα, ότι οι τρέχουσες ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση.

Ανεπιτυχείς οι προσπάθειες

Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός ήταν λεπτές και σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχείς, αλλά οι δεσμοί που έχει το Κατάρ με όλες τις πλευρές - συμπεριλαμβανομένων των στενών δεσμών με τη Χαμάς - θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας.

Οι διαμεσολαβητές πρότειναν εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια της οποίας η Χαμάς θα απελευθέρωνε 40 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους ή ασθενείς ομήρους - μια πρόταση που η Χαμάς απέρριψε δημοσίως το Σαββατοκύριακο.

Το Κατάρ αμφισβητεί τώρα ανοιχτά τις πιθανότητες επιτυχίας αυτών των συνομιλιών και λέει ότι επανεκτιμά το ρόλο του ως μεσολαβητή.

Οι υπονομευτές

Ο σεΐχης Μοχάμεντ - ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ - δήλωσε ότι οι προσπάθειές του υπονομεύονται από πολιτικούς που επιδιώκουν να κερδίσουν πόντους.

Δεν κατονόμασε κανένα άτομο, αλλά ορισμένες φωνές από το Κογκρέσο των ΗΠΑ κατηγόρησαν το Κατάρ ότι δεν άσκησε αρκετή πίεση στη Χαμάς για να προβεί σε ενέργειες υπέρ της ειρήνης.

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν την παλαιστινιακή οργάνωση ότι αποτελεί το εμπόδιο για την κατάπαυση του πυρός, αφού απέρριψε την τελευταία πρόταση εκεχειρίας.

Με νέους φόβους ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ο πρωθυπουργός του Κατάρ προειδοποίησε κατά της επέκτασης της σύγκρουσης και κάλεσε την ευρύτερη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει τον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 14 στρατιώτες του τραυματίστηκαν, έξι από αυτούς σοβαρά, από αντιαρματικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από το λιβανέζικο έδαφος προς ένα χωριό στο βόρειο Ισραήλ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ δήλωσε ότι έβαλε εναντίον στρατιωτικού στόχου στην περιοχή Αράμπ αλ-Αράμσε σε αντίποινα για τα πρόσφατα ισραηλινά πλήγματα που σκότωσαν διοικητές και άλλους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ -η οποία όπως και η Χαμάς έχει απαγορευτεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες- ανταλλάσσει σχεδόν καθημερινά πυρά με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Η σύγκρουση αυτή ξέσπασε όταν ένοπλοι της Χαμάς πραγματοποίησαν την επίθεση στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και παίρνοντας άλλους 253 ως ομήρους στη Γάζα.

Η εικόνα του πολέμου μέχρι τώρα

Περισσότεροι από 33.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας του Ισραήλ για την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της περιοχής που διοικείται από τη Χαμάς.

Σε μια εβδομαδιαία εκεχειρία τον Νοέμβριο απελευθερώθηκαν 105 όμηροι - οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά - με αντάλλαγμα περίπου 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι στη Γάζα κρατούνται 133 όμηροι - συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων που είχαν αιχμαλωτιστεί πριν από τον πόλεμο - αλλά ότι περισσότεροι από 30 από αυτούς είναι νεκροί.

Το Σάββατο, η Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ήταν έτοιμη να συμφωνήσει σε μια σοβαρή και αληθινή συμφωνία ανταλλαγής ομήρων με το Ισραήλ, αλλά απέρριψε αυτό που βρισκόταν επί του παρόντος στο τραπέζι.

Επιβεβαίωσε επίσης ότι εμμένει στα αιτήματά της για μόνιμη κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στα σπίτια τους.

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, ο διευθυντής της οποίας ηγείται της ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας, δήλωσε την Κυριακή ότι η στάση της Χαμάς δείχνει ότι ο ηγέτης της στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, δεν επιθυμεί μια ανθρωπιστική συμφωνία και την επιστροφή των ομήρων, συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την ένταση με το Ιράν και προσπαθεί να ενώσει τους τομείς και να επιτύχει μια γενική κλιμάκωση στην περιοχή.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι χρειάζεται να είναι σε εξέλιξη η κατάπαυση του πυρός για να παράσχει αρκετό χρόνο και ασφάλεια για να εντοπίσει όλους τους ομήρους.

Ο Σεΐχης Μοχάμεντ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, προειδοποιώντας ότι οι πολίτες στη Γάζα αντιμετωπίζουν πολιορκία και πείνα, ενώ η βοήθεια χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικού εκβιασμο

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης