Σταδιακά κατάργηση της δωρεάν χρήσης άνθρακα (Hydrogeninsight)
Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της ιστοσελίδας hydrogeninsight.com αυτή η κατάσταση θα αλλάξει σε 3 χρόνια.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΕ οριστικοποίησε κανόνες που επιτρέπουν στους παραγωγούς πράσινου χάλυβα οι οποίοι χρησιμοποιούν καθαρές μεθόδους παραγωγής, όπως άμεσο μειωμένο σίδηρο με βάση το υδρογόνο (H2-DRI) και φούρνους ηλεκτρικού τόξου και πράσινου υδρογόνου, να διεκδικούν και να πωλούν δωρεάν δικαιώματα με βάση το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS).
Σύμφωνα με τον Veyt (νορβηγικός οίκος ανάλυσης δεδομένων), η αξία των δωρεάν χορηγήσεων σε έναν παραγωγό που μπορεί να παράγει 50.000 τόνους πράσινου H2 ετησίως (ισοδυναμεί με περίπου 500 MW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης) θα είναι 37 εκατομμύρια ευρώ (39 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2027.
Πτώση κερδών για τους παραγωγούς μετά το 2027
Αλλά μετά το 2027, τα έσοδα για τους παραγωγούς πράσινου υδρογόνου από τις πιστώσεις άνθρακα θα μειωθούν καθώς η σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων από την ΕΕ (η οποία ξεκινά το 2026) αρχίζει να ισχύει.
Μέχρι το 2030, ένας παραγωγός πράσινου υδρογόνου με εργοστάσιο αυτού του μεγέθους αναμένεται να κερδίσει περίπου 22,5 εκατομμύρια ευρώ (με βάση τις πραγματικές τιμές του 2024 και όχι προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό), λένε στο Hydrogen Insight οι αναλυτές της Veyt Abhinav Bhaskar και Henry Lush.
«Αυτά τα οφέλη θα διαρκέσουν μέχρι το 2030 και θα κυμαίνονται με βάση την τιμή εκπομπών.
Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια πράσινη πριμοδότηση για τη μείωση του χάσματος μεταξύ των τιμών του γκρι και του πράσινου υδρογόνου», λένε οι αναλυτές.
Τα επιπλέον έσοδα θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τη βραχυπρόθεσμη επιχειρηματική υπόθεση για τους παραγωγούς πράσινου υδρογόνου και τους κατασκευαστές πράσινου χάλυβα.
Η γερμανική εταιρεία παραγωγής χάλυβα Stahl-Holding-Saar (SHS) προκήρυξε πρόσφατα διαγωνισμό για 50.000 τόνους πράσινου υδρογόνου έως το 2030 για να βοηθήσει με καύσιμο (μαζί με το ορυκτό αέριο) τη νέα μονάδα DRI στο Dillingen.
Ουσιαστικά αποτελεί μέρος μιας πρωτοβουλίας για πράσινο χάλυβα που προβλέπει τη χρήση των δύο H2 -DRI και παλιοσίδερων.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη έργα καθαρής χρήσης πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη ισχύος 500 MW ή μεγαλύτερης ισχύος που να έχουν καταλήξει σε τελική επενδυτική απόφαση (FID), κάτι που σημαίνει ότι προς το παρόν κανένας παραγωγός δεν θα λαμβάνει αυτό το επίπεδο εσόδων από πιστώσεις άνθρακα.
Ακόμα κι έτσι, υπάρχει μια σειρά από έργα μεγαλύτερης κλίμακας που στοχεύουν στη βραχυπρόθεσμη παραγωγή.
Για παράδειγμα, η ισπανική Cepsa στοχεύει 2 GW χωρητικότητας ηλεκτρόλυσης σε δύο ισπανικές εγκαταστάσεις έως το 2028.
Το υπεράκτιο έργο 200 MW Holland Hydrogen 1 της Shell στην Ολλανδία στοχεύει στην έναρξη της παραγωγής το 2025.
Σταδιακά θα καταργηθεί η δωρεάν χρήση άνθρακα
Οι νέοι κανόνες ETS αποσκοπούν στην ισοπέδωση των όρων ανταγωνισμού με τους παραγωγούς χάλυβα που χρησιμοποιούν άνθρακα υψηλής ρύπανσης, στους οποίους έχουν ήδη χορηγηθεί δωρεάν δικαιώματα για να τους παρακινήσουν να διατηρήσουν την παραγωγική τους ικανότητα στην Ευρώπη, αντί να μετεγκατασταθούν σε περιοχές με χαλαρούς κανονισμούς για τον άνθρακα.
Όμως, με την καθιέρωση του Μηχανισμού Προσαρμογής Συνόρων Άνθρακα (CBAM) το 2026, τα δωρεάν δικαιώματα πρόκειται να καταργηθούν σταδιακά, με το σύστημα να ολοκληρώνεται το 2034.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η CBAM θα επιβάλει φόρους άνθρακα στις εισαγωγές μιας μεγάλης ποικιλίας βιομηχανικών προϊόντων όπως το υδρογόνο, η αμμωνία και ο χάλυβας, στις ευρωπαϊκές αγορές, ισοπεδώνοντας ουσιαστικά τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των ευρωπαίων παραγωγών και των ξένων ανταγωνιστών τους.
www.worldenergynews.gr