Διεθνή

Το Ιράν προειδοποιεί τη Δύση για προβοκάτσια του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή

Το Ιράν προειδοποιεί τη Δύση για προβοκάτσια του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή
Αυτό που παραμένει – όπως είναι λογικό – άγνωστο είναι το πότε θα εκδηλωθεί το ισραηλινό πλήγμα, με το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ να συνέρχεται σήμερα (17/4)
Σχετικά Άρθρα
Το Ιράν στέλνει μήνυμα προς τους ηγέτες της Δύσης πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, ετοιμάζει να παρασύρει σε ολοκληρωτικό πόλεμο τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή, προειδοποιώντας παράλληλα για τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα επιφέρει μια τέτοια κατάσταση στη παγκόσμια κοινότητα. 

Εν τω μεταξύ, το Ιράν έχει καταστήσει σαφές πως στην περίπτωση που δεχθεί νέα επίθεση από το Ισραήλ υπό την οποιαδήποτε μορφή, η απάντηση του θα είναι άμεση και ριζοσπαστική.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το Ισραήλ έχει ήδη αποφασίσει να συνεχίσει να κλιμακώνει την ένταση, απαντώντας στην ιρανική επίθεση του Σαββάτου. 

Αυτό που παραμένει – όπως είναι λογικό – άγνωστο είναι το πότε θα εκδηλωθεί το ισραηλινό πλήγμα, με το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ να συνέρχεται σήμερα (17/4) για τρίτη συναπτή ημέρα προκειμένου να αποτιμήσει τις εξελίξεις και πιθανότατα να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για το που, το πότε και το πώς θα απαντήσει στο Ισραήλ.

Αποφάσεις που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον όχι μόνο της Μέσης Ανατολής, αλλά πιθανότατα και του υπόλοιπου κόσμου.

Η παγίδα του Netanyahu

Σε δηλώσεις του ο Seyed Mehdi Hosseini Matin, κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε πως ο Netanyahu προσπαθεί να παγιδεύσει τη Δύση σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση που το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν τότε η απάντηση θα είναι άμεση, ισχυρή, αυστηρή και δεν θα προηγηθεί καμία προειδοποίηση.

«Η απάντηση στο επόμενο λάθος των Σιωνιστών δεν θα πάρει 12 ημέρες.

Θα αποφασιστεί μόλις δούμε τι έκανε το εχθρικό καθεστώς.

Θα είναι άμεση και χωρίς προειδοποίηση.

Θα είναι ισχυρότερη και πιο σοβαρή», υποστήριξε ο Matin, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο το Ιράν να επιτεθεί σε κέντρα αμάχων ή να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, παρόλο που είπε ότι το Ιράν γνωρίζει ότι το Ισραήλ είναι ένα πυρηνικό κράτος.

Ο Matin υποστήριξε πως το Ιράν δεν έκανε κανένα είδους στρατηγικό λάθος, επιτιθέμενο στο Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι η Δύση χάνει την αξιοπιστία της στη Μέση Ανατολή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την περιοχή.

«Είναι μια καλή ευκαιρία για τις δυτικές χώρες να δείξουν ότι είναι λογικοί παράγοντες και ότι δεν πρόκειται να παγιδευτούν από τον Netanyahu και τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από το να παραμείνει στην εξουσία για όσο διάστημα θα μπορούσε πραγματικά να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Matin.

Προσεκτικό το Ιράν

Όπως είπε ο Matin, το Ιράν εξέτασε προσεκτικά τις επιλογές του και κατάλαβε ότι υπάρχει μια παγίδα, «όχι για το Ιράν, αλλά για τα δυτικά κράτη και τις συμμαχικές χώρες, οι οποίες παρασύρονται από το Σιωνιστικό κράτος σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή».

«Σύντομα ο κόσμος μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξει τις συνέπειες» υπογράμμισε ο Ιρανός διπλωμάτης, ο οποίος διέψευσε τις δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων πως εάν οι ιρανικοί πύραυλοι και drones δεν καταρρίπτονταν, θα υπήρχαν χιλιάδες θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

«Οι ιρανικές δυνάμεις δεν στόχευσαν καμία κατοικημένη τοποθεσία για να αποτρέψουν ανθρώπινες απώλειες, ούτε επιτέθηκαν σε κυβερνητικά κτήρια και κέντρα.

Ήταν μια νόμιμη αμυντική επιχείρηση που διεξήχθη με τρόπο που έδωσε σημαντική προειδοποίηση.

Τώρα, μπορώ να πω ότι η αποστολή έχει ολοκληρωθεί. Και αυτό είναι.

Αυτό έχουμε ανακοινώσει πολύ δημόσια, ότι η αποστολή έχει ολοκληρωθεί» επισήμανε ο Ιρανός διπλωμάτης.

Εντολή για επίθεση

Από την πλευρά του το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για την επίθεση κατά του Ιράν, αναφέροντας πως έχει «κλειδώσει» το πώς θα δοθεί η απάντηση των Ισραηλινών απέναντι στην ιρανική πυραυλική επίθεση.

Αν και το υπουργικό πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει εν νέου σήμερα Τετάρτη 17/4 για να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, καθώς μέχρι στιγμής παραμένει ανοιχτό το πότε ακριβώς θα εκδηλωθεί η ισραηλινή απάντηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Ισραήλ θέλει να προχωρήσει σε ένα εντυπωσιακό μεν χτύπημα, το οποίο όμως δεν θα αφήσει πίσω του νεκρούς και συνεπώς δεν θα αποτελέσει την αιτία για ένα γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Βάσει αυτών των πληροφοριών, έχουν απορριφθεί οι προτάσεις για πλήγμα σε «ευαίσθητους στόχους» του Ιράν, αν και παραμένουν στο τραπέζι τα σενάρια για επιθέσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια, διοικητικά κέντρα λήψης αποφάσεων ή άλλες διπλωματικές εγκαταστάσεις.

Τα τέσσερα πιθανά σενάρια

Το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera αναφέρει τις επιλογές που έχει το Ισραήλ για να αντεπιτεθεί στο Ιράν, αποκαλύπτοντας μερικές από τις επιλογές που έχουν προταθεί από την στρατιωτική και τη διπλωματική ηγεσία στον πρωθυπουργό Netanyahu.

- Αεροπορικές επιδρομές

Το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει με αεροπορικές επιδρομές, καθώς οι ιρανικές άμυνες θεωρούνται λιγότερο καλά ανεπτυγμένες από το πολυεπίπεδο σύστημα που ανέπτυξαν το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του το βράδυ του Σαββάτου.

Μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πλήξει στρατηγικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων βάσεις της Φρουράς της Επανάστασης ή εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας.

Πρώην αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι θα ήταν λιγότερο πιθανό να χτυπήσει μη στρατιωτικές υποδομές, όπως σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, και θα πρέπει να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Το Ισραήλ θα μπορούσε επίσης να χτυπήσει συμμαχικές οργανώσεις όπως η Hezbollah στον Λίβανο ή ιρανικούς στόχους σε χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.
- Μυστικές επιχειρήσεις

Το Ισραήλ πιστεύεται ότι έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν μια σειρά από μυστικές επιχειρήσεις εντός του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αρκετών από τους ανώτερους πυρηνικούς επιστήμονές του.

Τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τόσο εντός όσο και εκτός Ιράν.
- Κυβερνοεπιθέσεις

Πολυάριθμες κυβερνοεπιθέσεις στο Ιράν έχουν εξαπολυθεί όλα αυτά τα χρόνια σε υποδομές που κυμαίνονται από πρατήρια βενζίνης έως βιομηχανικές εγκαταστάσεις και πυρηνικές εγκαταστάσεις. Οποιεσδήποτε τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να παρέμβουν σε εξαιρετικά ορατές περιοχές όπως η παραγωγή ενέργειας ή οι υπηρεσίες πτήσης.
- Πλήγμα σε πυρηνικές βάσεις

Το τελευταίο σενάριο για την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, αφορά σε ένα απευθείας πλήγμα προς τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. Αν και αυτό το σενάριο θα έστελνε ένα μήνυμα ισχύος από την πλευρά του εβραϊκού κράτους, φαίνεται πως απορρίπτεται για δύο λόγους προσώρας. Αφενός φλερτάρει με μια άμεση, πιο ισχυρή και πιο αιματηρή ανταπάντηση από την πλευρά της ιρανικής ηγεσίας. Αφετέρου, λόγω της γενικότερης ανάφλεξης που θα προκαλέσει διαρρηγνύει ολοκληρωτικά τους δεσμούς του Ισραήλ, και δη του Netanyahu, με τους δυτικούς του εταίρους.
Gallant (ΥΠΑΜ Ισραήλ): Θα χτυπήσουμε όποιον μας πολεμήσει

Πάντως νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, είχε δώσει το στίγμα της αποφασιστικότητας του Ισραήλ να απαντήσει δυναμικά στο Ιράν.

«Το Ιράν απέτυχε. Θα αποτύχουν να αποτρέψουν το Ισραήλ», τόνισε ο Yoav Gallant, σε ομιλία του στο ισραηλινό στράτευμα στα βόρεια της χώρας.

«Οι Ιρανοί δεν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν μια διαφορετική εξίσωση αποτροπής ενάντια στο κράτος του Ισραήλ», τόνισε ο Gallant και πρόσθεσε:

«Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν παντού, οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ανοιχτοί, όποιος εχθρός πολεμήσει εναντίον μας, θα ξέρουμε πώς να τον χτυπήσουμε όπου κι αν βρίσκεται» είπε ο Gallant.

Κυρώσεις ΗΠΑ σε Ιράν

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν με αφορμή την επίθεση του κατά του Ισραήλ.

«Τις προσεχείς ημέρες οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων με στόχο το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων του για την ανάπτυξη drones και πυραύλων, των Φρουρών της Επανάστασης και του υπουργείου Άμυνας.

Αυτές οι νέες κυρώσεις, καθώς και άλλα μέτρα, θα συνεχίσουν την πίεση που ασκείται αδιαλείπτως στο Ιράν προκειμένου να περιοριστούν και να επιδεινωθούν οι στρατιωτικές του δυνατότητες» υποστήριξε ο Jake Sullivan, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Επιπλέον, υποστήριξε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητας και προετοιμασίας τους για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα νέα πλήγματα με drones και πυραύλους από το Ιράν ενώ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ αναμένουν από τους συμμάχους τους να ακολουθήσουν, με δικές τους κυρώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο Josep Borrell, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, υποστήριξε ότι η ιδέα είναι «να μεγεθυνθεί το προϋπάρχον καθεστώς (κυρώσεων) με στόχο τα ιρανικά drones».

Παρέμβαση Putin για τη Μέση Ανατολή - Συνέστησε αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές - Συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ιράν

Συνομιλία με τον πρόεδρο του Ιράν, Ebrahim Raisi, είχε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Ο Vladimir Putin εξέφρασε την ελπίδα του ώστε όλες οι μεριές να επιδείξουν εύλογο βαθμό αυτοσυγκράτησης για να αποφευχθεί μια νέα περίοδος εντάσεων που μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ιρανός ηγέτης τόνισε από την πλευρά του ότι η δράση του Ιράν ήταν περιορισμένη, διαβεβαιώνοντας τον Ρωσο πρόεδρο ότι η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις».

Μ. Βρετανία: Ώρα για «ήρεμα μυαλά», διαμηνύει ο Sunak σε συνομιλία με τον Netanyahu

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak έκανε έκκληση προκειμένου να επικρατήσουν τα «ήρεμα μυαλά» κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.

«Ο Sunak τόνισε ότι η σημαντική κλιμάκωση δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός και απλώς θα βάθυνε την ανασφάλεια στη Μέση Ανατολή. Αυτή ήταν μια στιγμή για να επικρατήσουν τα ήρεμα μυαλά», ανέφερε το πολιτικό γραφείο του Sunak σε μια δημοσίευση της συνομιλίας των δύο ομολόγων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Βρετανία θέλει να δει μια «μαζική αλλαγή» στο ποσό της βοήθειας που παραδίδεται στη Γάζα.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης