Αναλύσεις

Αισιόδοξη η Citigroup για λύση στην ελληνική διάσωση ακόμη και αν αποσυρθεί το ΔΝΤ

Αισιόδοξη η Citigroup για λύση στην ελληνική διάσωση ακόμη και αν αποσυρθεί το ΔΝΤ
Οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν το σχέδιο διάσωσης «ζωντανό» υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα.
Το δημοσίευμα των Financial Times που αποκαλύπτει ότι μερίδα αμερικανών ρεπουμπλικάνων υπέβαλλαν νομοσχέδιο για να ανακοπεί η εμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, σχολιάζει σήμερα η Citigroup, η οποία θεωρεί ότι εάν πράγματι το Ταμείο αποσύρει τη στήριξη του ελληνικού προγράμματος, τότε η συμφωνία Ελλάδος - Ευρωπαίων θα είναι πολύ δύσκολη.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι Financial Times αναφέρουν πως οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο θέλουν να διεκδικήσουν οι ΗΠΑ την εξουσία σε θεσμούς όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, υιοθετώντας σκληρή γραμμή και αντιτιθέμενες σε περαιτέρω εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα που οδεύει σε μια ακόμα κρίση αυτό το καλοκαίρι, εκτός εάν οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμφωνήσουν να καλύψουν τις πληρωμές δισεκατομμυρίων που πρέπει να γίνουν.
Μια ρύθμιση που εισήγαγε χθες Πέμπτη ο Bill Huizenga, συντηρητικός από το Μίσιγκαν που εκλέχθηκε για πρώτη φορά στο Κογκρέσο με στήριξη από το Tea Party το 2011, καλεί τη διοίκηση Trump να αντιταχθεί σε περαιτέρω συμμετοχή στην ελληνική διάσωση.
 Αν οι ΗΠΑ δεν καταφέρουν να το πετύχουν αυτό, η ρύθμιση απαιτεί να αντιταχθούν σε τυχόν ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις ποσοστώσεις του ΔΝΤ, μέχρι η Ελλάδα να πληρώσει όλα τα χρέη της προς το Ταμείο (σ.σ. αυτό δεν συνιστά πραγματική απειλή καθώς πέρυσι έγινε αλλαγή στις ποσοστώσεις). «Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι είναι δανειστής τελευταίας καταφυγής, όχι ένα φύλλο συκής για πρώτη καταφυγή των μελών της ευρωζώνης», δήλωσε ο Bill Huizenga.
Εάν το ΔΝΤ απεμπλακεί από το ελληνικό πακέτο διάσωσης, αυτό θα καταστήσει σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της ΕΕ θα είναι πιο δύσκολες, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι βασική προϋπόθεση για την περαιτέρω εκταμίευση της βοήθειας από τον ESM, αναφέρει η Citigroup.
Ωστόσο, εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι θα βρουν έναν τρόπο να κρατήσουν το σχέδιο διάσωσης «ζωντανό» και να μην αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, ακόμη και αν το ΔΝΤ αποσυρθεί από το πρόγραμμα.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης