Έτσι νέες κυρώσεις κατά του ρωσικού αλουμινίου μπλοκάρουν κάθε παράδοση στην Δύση νέων ποσοτήτων μετά τις 13/4/24 αλλά αφήνουν ανοικτή την χρήση υφισταμένων αποθεματικών.
Η τιμή του αλουμινίου ανέβηκε την περασμένη Παρασκευή πολύ κοντα στα 2.500 δολ/τόνο, και σήμερα το πρωί (15/4) συνέχισε την άνοδό της κατά 5,6% στα 2.620 δολ/τόνο, ενώ ανοδικά κινούνται και τα premiums.Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του Investing η τιμή είναι 2.481 δολ/τόνος, στοιχείο που ευνοεί την Mytilineos λόγω αύξησης των margins κερδοφορίας, καθώς το ενεργειακό κόστος των μονάδων αλουμινίου και αλουμίνας είναι χαμηλότερο. Και αυτό γιατί ο όμιλος χρησιμοποιεί από φέτος το δικό του ενεργειακό μείγμα με προνομιακές τιμές φυσικού αερίου.
Το LME θα εξετάσει αιτήματα για τροφοδοσία με αποθεματικά αλουμινίου για τα μέλη του, που υφίστανται πριν της 13/4, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το α΄ τρίμηνο έχει διακινηθεί ρωσικό αλουμίνιο και εκτός του LME, σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg. Παράλληλα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες συντριπτικό ποσοστό των αποθεματικών του αλουμινίου είναι ρωσικό. Σε κάθε περίπτωση η αναταραχή που υφίσταται οδηγεί ανοδικά τις τιμές του αλουμινίου.
Να πούμε πάντως ότι η άνοδος των τιμών των ενεργειακών commodities λόγω της αύξησης του γεωπολιτικού ρίσκου ευνοεί τα μέγιστα τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος
Παράλληλα μετά την Morgan Stanley που ανέβασε την τιμή - στόχο στα 46 ευρώ, (δείτε περισσότερα εδώ: https://www.worldenergynews.gr/energeia/articles/554360/mytilinaios-anavathmisi-sta-46-evro-i-timi-stoxos-apo-tin-morgan-stanley ) το Skynews δημοσιοποίησετην πληροφορία ότι η Mytlineos εξετάζει την εισόδό της στον FTSE -100 του Λονδίνου με dual listing.To ζήτημα αυτό δεν είναι καινούργιο, αλλά δεν υπάρχει καμία απόφαση από την εταιρία, η οποία και αρνήθηκε να το σχολιάσει.
Η Helleniq Energy
Τα νέα όμως για τον κραταιό όμιλο δεν σταματούν εδώ, καθώς η Καθημερινή της Κυριακής 14/4 με άρθρο - ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Mytilineos για την HelleniQ Energy. Χαρακτηρσιτικά ανέφερε:
To σχέδιο που η Helleniq Energy έχει δρομολογήσει παράλληλα και περισσότερο αθόρυβα είναι η απεμπλοκή από το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό 35%. Αρχικά η απεμπλοκή επιχειρήθηκε με την απόφαση διάθεσης του μεριδίου της προς πώληση από κοινού με αυτό του δημοσίου στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που ακυρώθηκε μέχρι.. νεωτέρας.
Η διοίκηση της Helleniq Energy, έχει τοποθετηθεί πολλές φορές δημοσίως για την ανάγκη ξεκαθαρίσματος του τοπίου σχετικά με τη συμμετοχή της στη ΔΕΠΑ, είτε αυτό σημαίνει πώληση του μεριδίου της είτε πλήρη έλεγχο. Η ανάπτυξη μέσω ενός επενδυτικού οχήματος στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, όπου σήμερα συμμετέχει τόσο μέσω της ΔΕΠΑ όσο και μέσω της Elpedison είναι το κατ' αρχήν ζητούμενο της Helleniq Energy, καθώς οι δραστηριότητες των δύο εταιριών γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές μετά την επέκταση της ΔΕΠΑ στην ηλεκτροπαραγωγή και στις ΑΠΕ.
Η πώληση του μεριδίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας ωστόσο σε τρίτο επενδυτή είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, αφού πάνω από την εταιρία επικρέμεται η διεκδίκηση μέσω Διαιτησίας από την Gazprom 400 εκατ. ευρώ για ρήτρες take or pay. Η εκκρεμότητα αυτή καθιστά εξαιρετικά πολύπλοκο ακόμη και το σενάριο αγοράς του μεριδίου της Helleniq Energy, από το δημόσιο που φέρεται να έχει τεθεί στο τραπέζι.
Δείτε τι ανέφερε το WEN την Τετάρτη 10/4 για την αποχώρηση των ΕΛΠΕ από την ΔΕΠΑ:
https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=554251
Οι σχεδιασμοί και το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η αγορά συνδέει πάντως τις δύο αυτές παράλληλες επιδιώξεις των ΕΛΠΕ με τις αποφάσεις των βασικών μετόχων, Δημόσιο και Ομιλος Λάτση να μειώσουν τη συμμετοχή τους στον Ομιλο. Η διάθεση ποσοστού 11% από τους δύο μετόχους μέσω του Χρηματιστηρίου τον περασμένο Δεκέμβριο «διαβάστηκε» από την αγορά και ως πιθανή αναζήτηση μελλοντικά τρίτου επενδυτή. Πληροφορίες μάλιστα φέρουν νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι και εν όψει του placement του περασμένου Δεκεμβρίου, δύο Ελληνες επιχειρηματίες να ήρθαν σε επαφή με την οικογένεια Λάτση δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για επενδυτική συμμετοχή στον Ομιλο.
Ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ο οποίος αναπτύσσει μια στρατηγική επέκτασης σε όλο το φάσμα της ενέργειας εντός και εκτός της χώρας και έχει ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά. Μια συμμετοχή στην Helleniq Energy, θα έκλεινε τον κύκλο της καθετοποιημένης δραστηριότητας σε όλο το φάσμα της ενέργειας αφού θα διασφάλιζε επέκταση και στον τομέα της διύλισης και του up stream Επιπλέον θα προσέδιδε άλλη αξία κατά την εισαγωγή της Mytilineos στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου που έχει θέσει ως στόχο η διοίκηση της εταιρίας και που όπως μετέδωσε την Παρασκευή το βρετανικό μέσο Sky News έχει δρομολογήσει τη διαδικασία αναθέτοντας την προετοιμασία στη Citi και την Morgan Stanley.
Σύμφωνα με το Bankingnews ο έτερος επιχειρηματίας είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που συνδέεται φιλικά με την κυρία Μαριάννα Λάτση. Μεταξύ των δυο ενδιαφερομένων επιχειρηματιών οι σχέσεις είναι άριστες.
Με αυτές τις βλέψεις συνδέουν πολλοί στην αγορά και το ποσοστό 1% που διασφάλισε η Mytilineos στο placement του Δεκεμβρίου, και το οποίο φέρεται να έχει αυξήσει σημαντικά συνεχίζοντας να αγοράζει μετοχές μέσω του Χρηματιστηρίου. Οι πληροφορίες που φέρουν τους δύο ισχυρούς μετόχους της Helleniq Energy, να δρομολογούν τη διάθεση νέου πακέτου μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου τον Ιούνιο, έχουν ενισχύσει στην αγορά τις εκτιμήσεις για είσοδο τρίτου επενδυτή στον Ομιλο. Σε κάθε περίπτωση ο Ιούνιος φαίνεται να είναι μήνας εξελίξεων για τη Helleniq Energy, αφού στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Elpedison αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για τον έλεγχο της εταιρίας.
Πάντως σύμφωνα με την πλευρά Μυτιληναίου που έχει εξετάσει τις επενδυτικές αυτές κινήσεις σε πολλά επίπεδα, είναι πρώιμο να οδηγηθεί κανείς σε άμεσα συμπεράσματα και οποιαδήποτε εξέλιξη που θα απαιτήσει σημαντικές συμφωνίες έχει δρόμο για να υλοποιηθεί.
www.worldenergynews.gr