Ενέργεια

Ποιοι θα εποπτεύουν τους στόχους του ΕΣΕΚ 

Ποιοι θα εποπτεύουν τους στόχους του ΕΣΕΚ 

 Η δομή της εποπτείας και τα ονόματα

 

Με σύνθημα την αποτελεσματικότητα το Υπουργείο Ενέργειας αναμορφώνει το ΕΣΕΚ και με υπουργική απόφαση καθορίζει τις αρμοδιότητες τόσο για τη σύνταξη του τελικού κειμένου όσο και την παρακολούθησή του μέχρι το 2030.

 Τροποποιώντας την απόφαση «Ορισμός εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιακών στελεχών που δύνανται να συμμετέχουν στη Διυπουργική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα και Συγκρότηση Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)»  καθορίζει τόσο τα μέλη της  Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, όσο και προσδιορίζει τα μέλη και τους στόχους της Ομάδας Εργασίας που θα αναλάβει τον ανασχεδιασμό των υφιστάμενων μέτρων του ΕΣΕΚ. Επίσης ορίζει τη δημιουργία Τεχνικών Ομάδων Έργου που θα μεριμνούν για τη διαχείριση και σύνθεση των δεδομένων της Ομάδας Εργασίας και Τεχνικής Ομάδας για την Ενεργειακή Ένδεια.

Ποιοι μετέχουν στη  Διυπουργική Επιτροπή

Στη Διυπουργική Επιτροπή προβλέπεται ότι θα μπορούν  να μετέχουν ως εξωτερικοί εμπειρογνώμονες χωρίς δικαίωμα ψήφου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου  οι: Θεοδώρα Αντωνακάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ,  Νικόλαος Τσάφος, Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού για Θέματα Ενέργειας, Παντελής Κάπρος, Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κωνσταντίνα Γεωργακοπούλου, Γενική Διευθύντρια Συμβουλίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και  ο Κωστής Σταμπολής, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Σταύρος Παπαθανασίου. Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής θα μετέχει με εκπρόσωπό του και ο ΑΔΜΗΕ.

 

Ομάδα Εργασίας για την Αναθεώρηση και τήρηση των Στόχων

 Η Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από  Έξι (6) εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας , 1  εκπρόσωπο της Ρ.Α.Ε.Ε.Υ. που ορίζεται με απόφαση του Προέδρου της ΡΑΑΕΥ και  2   εκπροσώπους του ΚΑΠΕ, που ορίζονται με απόφαση του Προέδρου του ΚΑΠΕ.

Αποστολή της είναι να συντονίζει την υλοποίηση και να παρακολουθεί την εφαρμογή των προτάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα στο πλαίσιο εφαρμογής του Ε.Σ.Ε.Κ. 

Επίσης θα εισηγείται  προς τη Διυπουργική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα στο πλαίσιο της Διαδικασίας Αναθεώρησης του Ε.Σ.Ε.Κ. και, ιδίως, σε σχέση με τον ανασχεδιασμό των υφιστάμενων και το σχεδιασμό νέων μέτρων πολιτικής, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, με σκοπό την επίτευξη αυτών και τη μεγιστοποίηση των συνεργειών μεταξύ διατομεακών πολιτικών.

Αρμοδιότητά της είναι αναπτύξει ένα ενιαίο πλαίσιο διακυβέρνησης, για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και την εποπτεία της υλοποίησης των πολιτικών και μέτρων, καθώς και την αξιολόγηση της προόδου επίτευξης των εθνικών στόχων έως το έτος 2030, που προβλέπονται στο ΕΣΕΚ.

Θα εκπονεί εκθέσεις προόδου στο πλαίσιο του Κανονισμού για τη Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης (2018/1999/ΕΕ), καθώς και εσωτερικές εκθέσεις προόδου στη συχνότητα που θα ορίζει η Διυπουργική Επιτροπή αλλά και διετείς αναφορές προς την Κομισιόν.

Τι θα κάνουν οι Τεχνικές Ομάδες

  Εντός της Ομάδας Εργασίας συγκροτούνται  δύο διακριτές Τεχνικές Ομάδες :

Η Ομάδα Διοίκησης και Διαχείρισης Έργου,   που θα αναλάβει τον συντονισμό των εργασιών όλων των εμπλεκομένων μερών, της Διυπουργικής Επιτροπής, της Ομάδας Εργασίας, των εποπτευόμενων οργανισμών και φορέων και ενδεχομένως τρίτων, θα διαχειριστεί το έργο της αναθεώρησης του ΕΣΕΚ, θα συντονίζει τη διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής του και θα μεριμνά για την συμβατότητα μεταξύ του Ε.Σ.Ε.Κ. και άλλων εθνικών στρατηγικών, πολιτικών και μέτρων που σχετίζονται με την Ενέργεια και το Κλίμα.

Η Ομάδα Σύνθεσης και Οριστικοποίησης που θα συνθέσει το πρωτογενές υλικό που θα εκπονηθεί σε ενιαίο Σχέδιο Αναθεωρημένου Ε.Σ.Ε.Κ, θα ελέγξει και θα εγκρίνει την τελική υποβολή του Σχεδίου στην Διυπουργική Επιτροπή προς ψήφιση. Μετά την οριστικοποίηση

του Αναθεωρημένου Ε.Σ.Ε.Κ., η Τ.Ο. θα μεριμνά για την εφαρμογή των πολιτικών και μέτρων που περιγράφονται στο Ε.Σ.Ε.Κ. και τη σύνταξη των εκθέσεων προόδου.

  Ενεργειακή ένδεια

Τέλος, η απόφαση προβλέπει τη δημιουργία Τεχνικής Ομάδας Έργου για ζητήματα ενεργειακής ένδειας  που συγκροτείται από 2 εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τους αναπληρωτές τους  και 1 εκπρόσωπο του Κ.Α.Π.Ε. με τον αναπληρωτή του,  και 1 εκπρόσωπο της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. με τον αναπληρωτή του, και ως 4 εξειδικευμένους εξωτερικούς εμπειρογνώμονες. 

Η Τεχνική  Ομάδα   αυτή  έχει αρμοδιότητα την υποβολή προτάσεων στη Διυπουργική Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα σε ζητήματα ενεργειακής ένδειας.

Συγκεκριμένα  αναλαμβάνει τη διαχείριση του μηχανισμού παρακολούθησης και ελέγχου και την απρόσκοπτη εφαρμογή των προβλεπόμενων διαδικασιών, διασφαλίζοντας ότι το Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της Ενεργειακής Ένδειας θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τους στόχους του ΕΣΕΚ έως το έτος 2030. Στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει την αξιολόγηση των μέτρων πολιτικής που εφαρμόζονται την περίοδο 2021-2030, ενώ είναι αρμόδια για την διαμόρφωση προτάσεων με σκοπό είτε τη βελτίωση των υφιστάμενων μέτρων πολιτικής είτε το σχεδιασμό και την εφαρμογή νέων αποδοτικότερων.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης