Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σκωτία: Το λιμάνι του Αμπερντίν γίνεται στρατηγικός κόμβος για υπεράκτια αιολικά

Σκωτία: Το λιμάνι του Αμπερντίν γίνεται στρατηγικός κόμβος για υπεράκτια αιολικά

Βρίσκεται στην καρδιά ενός αναπτυσσόμενου συμπλέγματος ΑΠΕ - Συγκαταλέγεται στα 3 προγράμματα που επέλεξε η SOWEC για αξιολόγηση προτεραιότητας στο γύρο χρηματοδότησης SIM (renews.biz)

Το λιμάνι του Αμπερντίν είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει στρατηγικός κόμβος για πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα, με το προτεινόμενο έργο αναβάθμισης του South Harbor να προχωρά σε καθεστώς «προτεραιότητας» στο Στάδιο 2 στο Στρατηγικό Επενδυτικό Μοντέλο (SIM) του Συμβουλίου Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας της Σκωτίας (SOWEC).


Η Σκωτία προσφέρεται για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Στις 2 Απριλίου το worldenergynews.gr έγραψε για την τριετή επέκταση συνεργασίας της κοινοπραξίας για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Aberdeen 97 MW στα ανοικτά των ακτών της βρετανικής χώρας.

Βρίσκεται στην καρδιά ενός αναπτυσσόμενου συμπλέγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

 Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα renews.biz, η αναβάθμιση περιλαμβάνει ένα κεφαλαιουχικό έργο βυθοκόρησης για την εμβάθυνση 750 μέτρων κρηπιδώματος σε -14,5 μέτρα σημείο αναφοράς, παρέχοντας κατάλληλο βάθος για την πλειονότητα των σχεδίων τουρμπίνας του έργου ScotWind και INTOG.

Σε συνδυασμό με την εκτεταμένη περιοχή τοποθέτησης του South Harbour και την ικανότητα εξαιρετικά βαρέων ανυψωτικών φορτίων, η εγκατάσταση θα υποστηρίζει ενσωματώσεις στροβίλων και συγκροτήματα θεμελίωσης.

Το έργο ήταν ένα από τα 7 συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας που προστέθηκαν στα 3 προγράμματα που είχε ήδη επιλέξει η SOWEC για αξιολόγηση προτεραιότητας στον γύρο χρηματοδότησης της SIM.

 

Οι προοπτικές του λιμανιού του Αμπερντίν

Ως το μεγαλύτερο λιμάνι ελλιμενισμού της Σκωτίας, που προσφέρει 7600 μέτρα αποβάθρας στα βόρεια και νότια λιμάνια της, το λιμάνι του Αμπερντίν έχει τη δυνατότητα να γίνει η μεγαλύτερη βάση λειτουργίας και συντήρησης για υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Μόνο πέρυσι, το λιμάνι διαχειρίστηκε περισσότερα από 700 πλοία που σχετίζονται με υπεράκτια αιολικά έργα, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη ζήτηση τόσο από τις υφιστάμενες όσο και από τις προγραμματισμένες αιολικές εγκαταστάσεις στη Σκωτία.

Σε στρατηγική τοποθεσία εντός 100 ναυτικών μιλίων από το 75% των αδειών ScotWind, το λιμάνι του Αμπερντίν είναι η θαλάσσια πύλη για την Energy Transition Zone Ltd και βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το πρώτο παγκοσμίως Floating Offshore Wind Innovation Centre του Offshore Renewable Energy Catapult.

«Η προτεραιότητα της SOWEC για την αναβάθμιση του South Harbor είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης τόσο από την κυβέρνηση της Σκωτίας όσο και από τη βιομηχανία για την επέκτασή μας ύψους 420 εκατομμυρίων λιρών.

Η αναβάθμιση του South Harbor για πλωτούς υπεράκτιους ανέμους θα διασφαλίσει ότι η ασυναγώνιστη αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας στο Aberdeen και ευρύτερα βορειοανατολικά της Σκωτίας μπορεί να μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι ScotWind και INTOG.

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την κυβέρνηση της Σκωτίας, την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τη βιομηχανία ότι αυτή είναι μια ευκαιρία που δεν μπορεί να χαθεί», δήλωσε ο Bob Sanguinetti (Διευθύνων Σύμβουλος του Port of Aberdeen).

www.worldenergynews.gr




 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης