Ενέργεια

Ρουμανία: Απαραίτητο για την μείωση της ενεργειακής φτώχειας το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα (Euractiv)

Ρουμανία: Απαραίτητο για την μείωση της ενεργειακής φτώχειας το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα (Euractiv)
Το 37% των νοικοκυριών σε ενεργειακή φτώχεια
Η Ρουμανία, η οποία θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα (SCF), οφείλει να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια για επενδύσεις που στηρίζουν ευάλωτες ομάδες και πολίτες που βρίσκονται σε ενεργειακή ή μεταφορική φτώχεια, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Μελέτης της Δημοκρατίας (CSD).

Η Ρουμανία θα λάβει το 9,25% (6 δισ. ευρώ) του πακέτου χρηματοδότησης του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα ύψους 65 δισ. ευρώ μεταξύ 2026 και 2032). Η χρηματοδότηση αποσκοπεί στον μετριασμό των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων του μηχανισμού φορολογίας άνθρακα ETS2 στα νοικοκυριά, ιδίως σε εκείνα που είναι ευάλωτα στην ενεργειακή ή μεταφορική φτώχεια.

Η έκθεση του CSD, σε συνεργασία με την Wise Europe στην Πολωνία και την Adelphi στη Γερμανία, υπογραμμίζει την ανάγκη να κατευθυνθούν τα κεφάλαια αυτά προς επενδύσεις που στηρίζουν ευάλωτες ομάδες. Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, χαρακτηρίζονται ως χώρες που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή λόγω των υψηλών επιπέδων ενεργειακής φτώχειας.

Στη Ρουμανία, τα νοικοκυριά που βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση είναι πιο ευάλωτα στο ETS2. Το επερχόμενο σύστημα φορολόγησης του άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόσθετο κόστος που θα αντικατοπτρίζεται στους λογαριασμούς ενέργειας, επιδεινώνοντας ενδεχομένως την υφιστάμενη ενεργειακή φτώχεια. Η έκθεση του CSD εκτιμά ότι ένας φόρος άνθρακα ύψους 70 ευρώ ανά τόνο CO2 θα μπορούσε να αυξήσει τις συνολικές δαπάνες των νοικοκυριών έως και 5%.

Όμως και άλλοι τύποι νοικοκυριών θα επηρεαστούν έμμεσα από το σύστημα ETS2, οπότε «υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αναπτυχθούν προγράμματα προσαρμοσμένα στις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τα οποία είναι ευάλωτα σε τυχόν αυξήσεις των τιμών», λέει η Andreea Vornicu, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης.

Η χρηματοδότηση αυτή θα δημιουργήσει «μια μεγάλη ευκαιρία για τη μείωση του υψηλού ποσοστού ενεργειακής φτώχειας που καταγράφεται σε εθνικό επίπεδο, εάν εντοπιστούν σωστά οι ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών», δήλωσε η Andreea Vornicu.

Το 37% των νοικοκυριών σε ενεργειακή φτώχεια

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής, το 37% των ρουμανικών νοικοκυριών βρισκόταν σε ενεργειακή φτώχεια το 2022.

Ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα επηρεάζονται λιγότερο άμεσα λόγω της εξάρτησής τους από καύσιμα εκτός ETS2, όπως το ξύλο, ενδέχεται να βιώσουν έμμεσες επιπτώσεις μέσω της αυξημένης ζήτησης και των τιμών των εναλλακτικών καυσίμων.

Τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος, τα οποία δεν διαθέτουν σημαντική οικονομική ευελιξία, θα επηρεαστούν άμεσα από τις μεταβολές των τιμών που προκαλούνται από το ETS2 και θα χρειαστούν κρατική στήριξη για να στραφούν σε λύσεις θέρμανσης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμα μέτρα, όπως η αναβάθμιση των κτιρίων.

Η έκθεση προβλέπει ότι τα νοικοκυριά με τα υψηλότερα εισοδήματα θα επηρεαστούν περισσότερο στον τομέα των μεταφορών, με αύξηση των συνολικών δαπανών κατά περίπου 4%.

Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα για τις αρχές κατά την προσεχή περίοδο είναι να «εντοπίσουν τα νοικοκυριά που θα επηρεαστούν περισσότερο», κατέληξε η Andreea Vornicu.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης