Η χώρα μας θα πρέπει να προλάβει να υποβάλλει προς έγκριση προγράμματα επιδότησης στην ειδική Επενδυτική Επιτροπή
Συνολικά η Ελλάδα έχει λαμβάνειν, μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, από 1,2 έως και 2 δισ. ευρώ έως το 2030 μέσω του Ταμείου Εκσυγχρονισμού το οποίο χρηματοδοτείται με έσοδα από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ. Το τελικό ποσό για κάθε ένα από τα 13 κράτη μέλη που δικαιούνται ενίσχυσης από το Ταμείο εξαρτάται από τον αριθμό των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που δικαιούνται, αλλά και από την τιμή των δικαιωμάτων, δηλαδή από το εάν η μέση τιμή των δικαιωμάτων παραμείνει στα σημερινά επίπεδα των περίπου 60 με 65 ευρώ ανά τόνο CO2 ή θα πάρει την ανιούσα όπως πριν έναν χρόνο οπότε είχε ξεπεράσει τα 100 ευρώ/τόνο. Στο «πορτοφόλι» της Ελλάδας θα συγκεντρωθούν κονδύλια από τους πλειστηριασμούς 19.431.383 δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.
Για να προλάβει να διεκδικήσει κονδύλια για το 2024 η χώρα μας θα πρέπει να προλάβει να υποβάλλει προς έγκριση προγράμματα επιδότησης τον ερχόμενο Οκτώβριο στην ειδική Επενδυτική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού. Μάλιστα, προ ημερών στις Βρυξέλλες βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης προκειμένου να συναντηθεί με αξιωματούχους του Ταμείου καθώς φέτος η Ελλάδα προστέθηκε για πρώτη φορά στα δικαιούχα κράτη.
Οι επιδοτήσεις του Ταμείου
Το Ταμείο Εκσυγχρονισμού επιδοτεί προγράμματα σε χώρες με κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου όρου της ΕΕ προκειμένου να τις στηρίξει στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση. Από το 2021 έως σήμερα έχουν εκταμιευθεί κονδύλια συνολικού ύψους 9,68 δισ. ευρώ για 137 επενδυτικές προτάσεις 10 χωρών (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία), ενώ στις αρχές του 2024, εκτός από την Ελλάδα, προστέθηκαν στα δικαιούχα κράτη μέλη, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Συνολικά για το Ταμείο θα δημοπρατηθούν 757.684.758 δικαιωμάτων τα οποία έχουν εκτιμηθεί στα 57 δισ. ευρώ έως το 2030.
Το 70% των πόρων του Ταμείου κατευθύνονται σε έργα προτεραιότητας όπως είναι η παραγωγή και χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η αποθήκευση ενέργειας, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, η απολιγνιτοποίηση κ.ά. Για τις επενδύσεις που δεν εμπίπτουν στους τομείς προτεραιότητας καλύπτεται το 70% των δαπανών, μόνο εάν το υπόλοιπο χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια.
www.worldenergynews.gr