Διεκόπη ουκ ολίγες φορές από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές - Παρόντες Κλίντον και Ομπάμα (Bloomberg)
Λίγο οι διακοπές από υποστηρικτές της Παλαιστίνης, λίγο η παρουσία πρώην «Πλανηταρχών» (Κλίντον και Ομπάμα) και λίγο η αποκάλυψη για τη στάση της Αραβίας απέναντι στο Ισραήλ, προκάλεσαν το ενδιαφέρον.
Κατά τη διάρκεια εράνου που διεξήχθη την Πέμπτη 28/3/2024 στο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης με στόχο την ανάδειξη της ενότητας των Δημοκρατικών ενόψει των γενικών εκλογών, είπε ότι οι αραβικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας) ήταν πρόθυμες να αναγνωρίσουν πλήρως το Ισραήλ σε μια μελλοντική συμφωνία.
Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι Δημοκρατικοί προκάτοχοί του Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα.
Ωστόσο, η εκδήλωση σημαδεύτηκε από διακοπές από φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές, υπογραμμίζοντας τις εσωκομματικές εντάσεις σχετικά με την προσέγγιση του Μπάιντεν στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
«Δουλεύω με τους Σαουδάραβες και με όλες τις άλλες αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Κατάρ. Είναι έτοιμοι να αναγνωρίσουν πλήρως το Ισραήλ», είπε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από μια τέτοια διακοπή.
«Πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο μετά τη Γάζα και πρέπει να υπάρξει ανταλλαγή για μια λύση δύο κρατών. Δεν χρειάζεται να συμβεί σήμερα. Πρέπει να είναι μια εξέλιξη και νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε», πρόσθεσε.
Παρέμβαση Ομπάμα για κατευνασμό
Ο Ομπάμα προσέφερε την υποστήριξή του στον Μπάιντεν, απαντώντας σε έναν άλλο διαδηλωτή λέγοντας «δεν μπορείς απλά να μιλάς και να μην ακούς». Είπε ότι ο Μπάιντεν, ο άλλοτε αντιπρόεδρός του, είχε δείξει «ηθική πεποίθηση και σαφήνεια» στην εξουσία και ήταν «πρόθυμος να αναγνωρίσει ότι ο κόσμος είναι περίπλοκος».
«Είναι πρόθυμος να ακούσει όλες τις πλευρές σε αυτή τη συζήτηση και σε κάθε άλλη συζήτηση και να προσπαθήσει να δει αν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος», ανέφερε ο Ομπάμα σύμφωνα με το Bloomberg. «Αυτό είναι το είδος του προέδρου που θέλω», πρόσθεσε.
Οι πιέσεις προς τον Μπάιντεν
Οι προοδευτικοί και τα μέλη της μουσουλμανικής και αραβοαμερικανικής κοινότητας προτρέπουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να λάβει ισχυρότερα μέτρα για να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα που στοχεύουν στη Χαμάς.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμμετείχε ενεργά στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις για τη διευκόλυνση μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.
Αυτή η προσπάθεια στοχεύει στη διευκόλυνση της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων και στην αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων με Νετανιάχου
Οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί μεταξύ του Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σχετικά με την πιθανότητα χερσαίας εισβολής στη Ράφα, μια πόλη στη νότια Γάζα όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.
Γίνονται προσπάθειες για τον επαναπρογραμματισμό μιας προγραμματισμένης επίσκεψης υψηλού επιπέδου από ισραηλινή αντιπροσωπεία για τη διερεύνηση εναλλακτικών στη στρατιωτική δράση στη Ράφα. Ο Νετανιάχου ακύρωσε την επίσκεψη νωρίτερα ως απάντηση στην άρνηση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Αυτή η δημόσια διαφωνία υπογραμμίζει την τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο ηγετών.
«Υπάρχουν πάρα πολλά αθώα θύματα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι Αλλά βρισκόμαστε σε μια θέση όπου διακυβεύεται η ίδια η ύπαρξη του Ισραήλ. Είχατε σφαγιάσει όλους αυτούς τους ανθρώπους», είπε ο Μπάιντεν.
«Είναι κατανοητό ότι το Ισραήλ έχει τόσο βαθύ θυμό και η Χαμάς είναι ακόμα εκεί, αλλά πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικούς θανάτους αθώων πολιτών και ιδιαίτερα παιδιών», ανέφερε ο Μπάιντεν επικαλούμενος το Bloomberg.
www.worldenergynews.gr