Ενέργεια

Ισπανία: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 3 GW έως το 2030

Ισπανία: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αυξηθεί κατά 3 GW έως το 2030

Η ιβηρική χώρα αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τα κέντρα δεδομένων (Montel)

Η ζήτηση ενέργειας της Ισπανίας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3 GW από νέα κέντρα δεδομένων έως το 2030, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των ανισορροπιών που προκαλούνται εν μέρει από την αύξηση του εφοδιασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με παρατηρητές του κλάδου.

Εκτιμήσεις από το ισπανικό λόμπι ισχύος Aelec και 3 άλλων ενώσεων, έδειξαν ότι περίπου 6 GW νέων αιτημάτων βιομηχανικής ζήτησης στην Ισπανία αναζητούν σύνδεση στο δίκτυο έως το 2026.

Παρόλα αυτά η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων δεν έχει πραγματοποιηθεί.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη ζήτηση. Υπάρχει περισσότερο από αρκετή βούληση για επενδύσεις», είπε στον Montel ο Manuel Gimenez (Εκτελεστικός Διευθυντής του λόμπι του κέντρου δεδομένων Spain DC).

Επισήμανε ότι περίπου 3 GW ζήτησης μόνο από νέα κέντρα δεδομένων, θα μπορούσαν να συνδεθούν στο ισπανικό δίκτυο μέχρι το 2030.

Η Ισπανία θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερα από 620 MW ζήτησης από αυτές τις εγκαταστάσεις έως το 2026, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν τα σημεία συμφόρησης στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε.

Η έκκληση για περισσότερη ζήτηση έρχεται εν μέσω ενός αυξανόμενου αριθμού ωρών με μηδενικές τιμές ενέργειας και περικοπές της προσφοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς αυξάνεται η χωρητικότητα πράσινης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της επιταχυνόμενης εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας στον τελευταίο όροφο στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης του 2022.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ισπανία μειώθηκε σε περίπου 245 TWh το 2023 (σχεδόν 5% λιγότερο από το 2021), ενώ η χώρα πρόσθεσε σχεδόν 13 GW δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η Ισπανία σχεδιάζει να διπλασιάσει τον στόλο της από ανανεώσιμες πηγές στα 160 GW έως το 2030.

 

Επένδυση στο κέντρο δεδομένων την επόμενη 2ετία

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), τα κέντρα δεδομένων, μαζί με τα ηλεκτρικά οχήματα και τις αντλίες θερμότητας, επρόκειτο να δουν μια αύξηση της ζήτησης τα επόμενα 2 χρόνια, συμβάλλοντας στην κάλυψη του αναμενόμενου άλματος στην πράσινη χωρητικότητα,.

Η σκανδιναβική περιοχή έχει δει μια απότομη αύξηση της ζήτησης ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων τα τελευταία χρόνια χάρη σε επενδύσεις από κολοσσούς πληροφορικής όπως η Google, η Microsoft και η Apple.

Ο TSO της περιοχής υπολόγιζε το 2021 ότι η ετήσια ζήτηση από τέτοια κέντρα θα έφτανε τις 35 TWh μέχρι το 2040.

 

Το θέλγητρο της Ισπανίας

Ο Gimenez είπε ότι η Ισπανία είναι ένας ελκυστικός προορισμός για τα κέντρα δεδομένων εν μέσω «άφθονης και φθηνής» ανανεώσιμης ενέργειας σε συνδυασμό με ένα ισχυρό δίκτυο επικοινωνίας από την Αφρική στη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η χώρα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει κάποια εμπόδια με αργούς περιορισμούς αδειοδότησης και δικτύου που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την κατασκευή νέων κέντρων δεδομένων, πρόσθεσε.

Μία από τις κύριες εταιρείες του κλάδου, η Amazon Web Services (AWS), διαθέτει 3 κέντρα δεδομένων στην Ισπανία που παρέχουν εξαιρετικά γρήγορες (χαμηλής καθυστέρησης) υπηρεσίες σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας καθώς και σε πελάτες στην Πορτογαλία, στη νότια Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αλλά χρειάζονται περισσότερα για να απορροφηθεί το αυξανόμενο πλεόνασμα ανανεώσιμης ενέργειας της Ισπανίας.

«Εάν δεν ανταποκριθούμε στα αιτήματα της ζήτησης και δεν διασφαλίσουμε τη σύνδεση του κλάδου, θα θέσουμε σε κίνδυνο την επανεκβιομηχάνιση της χώρας», απάντησε το λόμπι Aelec στο Montel μέσω email.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης