Ενέργεια

Μονάδα της Gazprom αγοράζει το πρώην μερίδιο της Shell στη Sakhalin Energy για 1 δισ. δολ.

Μονάδα της Gazprom αγοράζει το πρώην μερίδιο της Shell στη Sakhalin Energy για 1 δισ. δολ.

Η Shell επιφυλάσσεται όλων των νομίμων δικαιωμάτων της σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής της στο 27,5% (μείον μία μετοχή) στη Sakhalin Energy Investment Company Ltd, τόνισε η εταιρεία

 

Ο ενεργειακός κολοσσός Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, έχει αποκτήσει μερίδιο 27,5%, στη ρωσική εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Sakhalin Energy, που ανήκε στο παρελθόν στη Shell, για περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με κυβερνητική εντολή.

Σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση ακύρωσε επίσης επίσημα την εντολή της πριν από ένα χρόνο για την πώληση του μεριδίου στην αντίπαλό της Gazprom, Novatek, χωρίς εξήγηση.
Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά τη Δευτέρα ότι το μερίδιο 27,5% της Sakhalin Energy πρόκειται να πουληθεί σε μια εταιρεία που ονομάζεται Sakhalin Project για 94,8 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,02 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Δεν δόθηκε ο λόγος για αυτήν την αλλαγή αγοραστών, αλλά ορισμένοι σχολιαστές υπέθεσαν ότι η Novatek μπορεί να εκτίμησε ότι ο νομικός κίνδυνος ήταν πολύ υψηλός», ανέφερε σε σημείωμα η χρηματιστηριακή BCS με έδρα τη Μόσχα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν τον Νοέμβριο σαρωτικά νέα μέτρα κατά της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένου του έργου Arctic LNG 2 υπό την ηγεσία της Novatek, λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Το Sakhalin Project ανήκει εξ ολοκλήρου στην Gazprom, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας.

"Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε θέματα που σχετίζονται με τη διαδικασία του διατάγματος της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Η Shell επιφυλάσσεται όλων των νομίμων δικαιωμάτων της σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής της στο 27,5% (μείον μία μετοχή) στη Sakhalin Energy Investment Company Ltd (SEIC). Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια", τόνισε η Shell σε δήλωση που εστάλη μέσω email.
Η Gazprom κατέχει το 50% της Sakhalin Energy που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού Sakhalin της Ρωσίας στον Ειρηνικό. Άλλοι μέτοχοι είναι οι ιαπωνικές εταιρείες Mitsui (12,5%) και Mitsubishi (10%).

Απομείωση 1,6 δισ. δολ.

Μετά την απόφαση της Μόσχας να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Shell δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει το έργο.
Η εταιρεία κατέγραψε απομείωση αξίας 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με το ρωσικό έργο LNG το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Πηγές ανέφεραν ότι η Shell πίστευε ότι υπήρχε κίνδυνος η Ρωσία να εθνικοποιήσει ξένα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Μόσχα θα αντιδρούσε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους για το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και άλλες κυρώσεις.

Τον Ιούνιο του 2022, η εταιρεία εκμετάλλευσης Sakhalin-2 μετατράπηκε σε ρωσική οντότητα μέσω προεδρικού διατάγματος.
Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τη Shell καθώς και τις Mitsui τη Mitsubishi να υποβάλουν αίτηση για να διατηρήσουν τα μερίδια τους εάν το ήθελαν.
Η Μόσχα κάλεσε εταιρείες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το μερίδιο της Shell - καθώς και της Exxon Mobil στο αδελφό έργο Sakahlin-1 - με υποβολή αιτήσεων στην κυβέρνηση.
Το 2022, η ενέργεια της Σαχαλίνης αντιπροσώπευε σχεδόν το 3% της παγκόσμιας ζήτησης LNG. Τα φορτία της κατευθύνονται κυρίως προς την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ινδία και άλλες ασιατικές χώρες.
Πέρυσι, παρήγαγε περισσότερους από 10 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG, από 11,5 εκατομμύρια τόνους το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης