Ενέργεια

Αρνούνται να χρηματοδοτήσουν νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Αρνούνται να χρηματοδοτήσουν νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες οι ευρωπαϊκές τράπεζες
Αυτά τα έργα ενέχουν μεγάλο ρίσκο για τους επενδυτές
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων λόγω του υψηλού ρίσκου που συνοδεύει αυτά τα έργα, δήλωσαν στελέχη τραπεζών σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Montel.

«Προς το παρόν εστιάζουμε στην πυρηνική ασφάλεια, αλλά για να εξετάσουμε το ενδεχόμενο κατασκευής νέων αντιδραστήρων θα πρέπει να στραφούμε στους μετόχους μας και να πάρουμε τη γνώμη τους», δήλωσε η Ines Rocha, διευθύνουσα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

«Δεν κλείνουμε την πόρτα σε νέα πυρηνικά έργα, αν και εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι περισσότερες χώρες πρέπει να επικεντρωθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή απόδοση», ανέφερε ο Thomas Ostros, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Τα σχόλια αυτά είναι μερικά μόνο από όσα ακούστηκαν στο συνέδριο, ενώ έρχονται στον απόηχο των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από τη διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ότι θα ήθελε χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ για να βοηθηθούν οι εθνικές κυβερνήσεις στην κατασκευή νέων πυρηνικών.

«Το κόστος χρηματοδότησης είναι πολύ σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητας αυτού του τύπου έργου. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να αξιοποιήσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», είχε υπογραμμίσει ο Μακρόν.

Καθυστερήσεις και οικονομικές επιβαρύνσεις

Η Γαλλία, η οποία διαφημίζει τα σχέδιά της για την κατασκευή τουλάχιστον έξι αντιδραστήρων νέας γενιάς υπό πίεση (EPR2s) στη χώρα μέχρι το 2050, απέτυχε να ξεκινήσει το EPR 1,6 GW στο Flamanville, το οποίο έχει μείνει 12 χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα, κοστίζοντας τώρα ένα δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Η Φινλανδία κατάφερε τελικά να ξεκινήσει τον αντιδραστήρα Olkiluoto 3 (1,6 GW) EPR πέρυσι αλλά και αυτή με καθυστερήσεις χρόνων που έχουν οδηγήσει σε έναν ιδιαίτερα φουσκωμένο προϋπολογισμό.

«Πιθανώς χρειαζόμαστε σημαντική κρατική συμμετοχή για να κάνουμε έργα σαν αυτό, επειδή τα ρίσκα τέτοιων έργων φαίνεται να είναι πολύ μεγάλα», είπε ο Ostros.

«Καμία τράπεζα δεν μπορεί να αναλάβει στους ώμους της τέτοιου είδους κινδύνους», συμπλήρωσε.

Η ευρωπαϊκή συμμαχία υπέρ της πυρηνικής ενέργειας διεξάγει εκστρατεία για τη χρηματοδότηση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων μέσω θεσμών όπως η ΕΤΕπ και το Ταμείο Καινοτομίας και τα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI).

Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες έχουν συνεισφέρει μόνο σε έργα που συνδέονται με την πυρηνική ασφάλεια ή τα πυρηνικά καύσιμα.

Η ΕΤΕπ παρακολουθούσε τεχνολογίες μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων, δήλωσε ο Ostros.

«Εάν υπάρχει ένα υγιές επιχειρηματικό μοντέλο, σίγουρα θα κοιτάξαμε πιο κοντά, αλλά είμαστε ακόμα λίγο μακριά από αυτό» ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης