Στη ΡΑΑΕΥ το επενδυτικό πρόγραμμα - Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 3 Απριλίου
Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε έργα ανάπτυξης, έργα σύνδεσης, ασφάλειας και ενίσχυσης δικτύου, ψηφιοποίησης, εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και σε διάφορες πρόσθετες επενδύσεις.
Το πρόγραμμα Ανάπτυξης του δικτύου διανομής της εταιρίας έχει ήδη τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΑΕΥ ως την Τετάρτη 3 Απριλίου.
Οι μεγαλύτερες επενδύσεις αφορούν την Αττική με έργα συνολικού προϋπολογισμού για την τετραετία ύψους 175.239.011 ευρώ και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με έργα της τάξης των 129.127.182 ευρώ. Στη Θεσσαλία προβλέπονται έργα ύψους 105.538.487 ευρώ, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη το επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 64.389.309 ευρώ, στη Δ. Μακεδονία στα 1.605.624 ευρώ, στο δίκτυο της Στερεάς Ελλάδας στα 51.527.092, στην Πελοπόννησο στα 17.295.408, στη Κεντρική Μακεδονία στα 72.762.550 ευρώ, στην Ηπειρο στα 43.564.852 ευρώ και στη Δυτική Ελλάδα στα 51.358.011 ευρώ. Για την Κρήτη, τα προγραμματιζόμενα ως το τέλος του 2028 έργα ανέρχονται σε 1.460.472 ευρώ.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Η εταιρία έχει υποβάλει στη ΡΑΑΕΥ αναλυτικά για κάθε περιφέρεια το επενδυτικό της πρόγραμμα, συνολικά 21 ξεχωριστούς φακέλους, εκ των οποίων οι 10 αφορούν το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου κάθε περιοχής, άλλοι 10 την Ανάλυση του Προγράμματος Δικτύου, δηλαδή δύο φάκελοι για κάθε περιοχή και 1 διακριτό φάκελο για την Ανάπτυξη Δικτύου στην Κρήτη χωρίς δεύτερο φάκελο για την ανάλυση του.
Ας σημειωθεί ότι τμήμα του κόστους των επενδύσεων, καθώς ένα μέρος τους, όπως αναφέρει ο σχεδιασμός της ΕΝΑΟΝ EDA, θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους, προγραμματίζεται να ενταχθεί στη ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της εταιρίας, πράγμα που θα σημάνει αυξήσεις στα τέλη χρήσης του δικτύου.
Οι επιπτώσεις στα τιμολόγια βασικής δραστηριότητας του δικτύου διανομής όπως και ο τρόπος χρηματοδότησης και ανάκτησης των αντίστοιχων επενδύσεων, αποτελούν βασικά προαπαιτούμενα του επενδυτικού προγράμματος, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ΡΑΑΕΥ και περιλαμβάνονται στους φακέλους που έχει υποβάλει η εταιρία για κάθε περιοχή.
Η ΕΝΑΟΝ εμμέσως πλην σαφώς στα επιμέρους σχέδια ανάπτυξης του δικτύου της στις περιοχές της χώρας αναγνωρίζει την επερχόμενη αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου αφού αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου στην Ελλάδας, η οποία σε πολλές περιοχές εξακολουθεί να εξελίσσεται και δεν έχει ακόμα ωριμάσει, απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυση της διείσδυσης και την παροχή σύγχρονων, ψηφιοποιημένων υπηρεσιών σε ένα ασφαλές και αξιόπιστο δίκτυο.
Βελτίωση προσβασιμότητας
Ενώ οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στα μέσα κατανομής σε ορισμένες περιοχές μπορεί να φαίνονται ανησυχητικές, είναι ζωτικό να τονιστούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για ολόκληρη τη χώρα. Μέσω των επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, η εταιρεία στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας στο φυσικό αέριο, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές, και στην ενίσχυση των αξιόπιστων και ασφαλών υποδομών της. Αυτές οι επενδύσεις είναι ουσιώδους σημασίας για την προώθηση της ανάπτυξης της αγοράς, την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και, τελικά, την παροχή μεγαλύτερης αξίας στους καταναλωτές».
Και η εταιρία καταλήγει: «Συνεπώς, ενώ αναγνωρίζονται οι προσωρινές προκλήσεις, είναι απαραίτητο να αναγνωριστεί ταυτόχρονα και η στρατηγική σημασία αυτών των επενδύσεων για την κατασκευή μιας βιώσιμης και ανθεκτικής αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.»
Ας σημειωθεί, ότι για την περίοδο 2024-2027, η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη εγκρίνει WACC (σταθμισμένη απόδοση κεφαλαίων) ύψους 8,3%, που σημαίνει αυξήσεις στις χρεώσεις για το δίκτυο διανομής αερίου. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 9,93% που ζητούσαν οι Ιταλοί, αν και σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο των ετών 2021 και 2022 που είχε καθοριστεί στο 7,03% και οριακά πιο χαμηλό από το σταθμισμένο μέσο κόστος το οποίο για το 2023 είχε καθοριστεί στο 8,57%.
www.worldenergynews.gr