Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Ειδική άσκηση για την αντιμετώπιση κυβερνοεπίθεσης σε ενεργειακές υποδομές

ΡΑΑΕΥ: Ειδική άσκηση για την αντιμετώπιση κυβερνοεπίθεσης σε ενεργειακές υποδομές

Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής με σύσσωμους

 

Η ασφάλεια των ενεργειακών υποδομών έναντι του κινδύνου ψηφιακής επίθεσης απασχολεί πλέον το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων και φυσικά την κυβέρνηση. Έτσι με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με στόχο το συντονισμό όλων των εμπλεκομένων για την πρόληψη του κινδύνου κυβερνοεπίθεσης στα δίκτυα και τις υποδομές της ενέργειας, αλλά και την προετοιμασία αντιμετώπισης μιας τέτοιας επίθεσης εφόσον εκδηλωθεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης ειδικά στον τομέα της ενέργειας απασχολεί το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσφατα η Κομισιόν ενέκρινε σχετικό Κανονισμό.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν η ηγεσία του τομέα ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, οι επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκπρόσωποι όλων των διαχειριστών δικτύων ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΣΦΑ) εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και εταιριών του τομέα της ενέργειας που κατέχουν μεγάλες υποδομές όπως η ΔΕΗ, η Motor Oil, η HenellnIQ Energy, αλλά εκπρόσωποι υπουργείων που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας όπως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η Αστυνομία και η ΕΥΠ.


Συντονισμός και προσδιορισμός διαδικασιών

Στόχος της πρώτης αυτής συνάντησης είναι να υπάρξει συντονισμός και ενημέρωση μεταξύ των εμπλεκομένων και παράλληλα να προσδιοριστούν οι διαδικασίες που θα ακολουθούνται σε περίπτωση εκδήλωσης κυβερνοεπίθεσης σε κάποιον από τους φορείς του ενεργειακού τομέα.

Συμφωνήθηκε να καταρτιστεί ένα σχέδιο δράσεων το οποίο μάλιστα θα δοκιμαστεί στη συνέχεια σε ειδική άσκηση που θα οργανωθεί και στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος κυβερνοεπίθεσης έχει ήδη συμπεριληφθεί από τη ΡΑΑΕΥ στο σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης εφοδιασμού τόσο του ηλεκτρισμού όσο και του φυσικού αερίου και έχουν προβλεφθεί δυο σενάρια. Το ηπιότερο από τα δυο αφορά επίθεση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, ενώ προβλέπεται και σενάριο κινδύνου επίθεσης στις ενεργειακές υποδομές.


Αξιολόγηση κινδύνων

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός για την κυβερνοασφάλεια του τομέα ενέργειας που εγκρίθηκε πρόσφατα θεωρείται σημαντικό βήμα στην βελτίωση της ανθεκτικότητας κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών της ΕΕ στον κυβερνοχώρο. Ο κανονισμός έχει σκοπό να καθιερώσει μια διαδικασία αξιολόγησης των κινδύνων στην κυβερνοασφάλεια. Οι αξιολογήσεις αυτές αποσκοπούν στον συστηματικό εντοπισμό οντοτήτων που εκτελούν ψηφιοποιημένες διαδικασίες με κρίσιμο αντίκτυπο στις διασυνοριακές ροές ηλεκτρικής ενέργειας, των κινδύνων και των αναγκαίων μέτρων μετριασμού που απαιτούνται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2022 είχε εκδηλωθεί και στην Ελλάδα κυβερνοεπίθεση που αφορούσε τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΔΕΣΦΑ, η οποία πάντως δεν επηρέασε την ομαλή τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Και αυτό διότι το ηλεκτρονικό σύστημα του Διαχειριστή ήταν σχεδιασμένο να διαχωρίζει τη λειτουργία του δικτύου από το πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας και της εμπορικής δραστηριότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης