Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στην Κύπρο και πάλι ο Μ. Μανουσάκης για τον Great Sea Interconnector

Στην Κύπρο και πάλι ο Μ. Μανουσάκης για τον Great Sea Interconnector

Αναγκαία η επιτάχυνση του έργου διαμηνύει ο ΑΔΜΗΕ

 

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα 15νθήμερο, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ. Στη συνάντηση που θα έχει στη Λευκωσία με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργο Παπαναστασίου ο κ. Μανουσάκης θα ζητήσει ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις της κυπριακής πλευράς σε σχέση με την μετοχική συμμετοχή της στο έργο με ποσό έως και 100 εκατ. ευρώ για την οποία έχει δεσμευτεί με απόφαση υπουργικού συμβουλίου.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνδέσει αυτή τη δέσμευσή της με την διεξαγωγή νέας μελέτης για την βιωσιμότητα του έργου. Ο ΑΔΜΗΕ έχει διαμηνύσει κατά την αμέσως προηγούμενη επίσκεψή του στην Κύπρο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε να μην τεθεί το έργο εκτός συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων, αφού η μετοχική συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο είναι κομβικής σημασίας για την χρηματοδότησή του από την ΕΤΕπ και τις ιδιωτικές τράπεζες.

Συνομιλίες με ΕΤΕπ

Σε σχέση με την χρηματοδότηση ο ΑΔΜΗΕ έχει ανοίξει έναν κύκλο τεχνικών συζητήσεων με την ΕΤΕπ για την επαναξιολόγηση της χρηματοδότησης του έργου με 500 εκατ. ευρώ, που είχε απορρίψει την περίοδο Κτωρίδη, υπό τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Η μελέτη στην οποία η ΕΤΕπ στήριξε την απόρριψή της τότε περιελάμβανε μια σειρά από λάθος παραδοχές, όπως για παράδειγμα το μέγεθος της πραγματικής δυναμικότητας ΑΠΕ που θα εγκαταστήσει η Κύπρος βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και της δυναμικότητας του καλωδίου, ενώ παράλληλα εκείνη την περίοδο είχε κλονιστεί η αξιοπιστία του τότε φορέα υλοποίησης (EuroAsia Interconnector) καθώς δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει στις συμβατικές υποχρεώσεις του έναντι της Nexans, που ανέλαβε την κατασκευή του καλωδίου και φυσικά να διασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Η Κύπρος κρατάει στα χέρια της αυτή τη στιγμή και το ¨κλειδί¨ της οριστικοποίησης του μετοχικού σχήματος του Great Sea Interconnector. Όπως είναι ήδη γνωστό ενδιαφέρον για μετοχική συμμετοχή στο έργο έχουν έχει εκφράσει το fund από το Αμπου Ντάμπι TAQA και τo ισραηλινό Aluma, όπως και το αναπτυξιακό αμερικανικό κρατικό fund DFC, αλλά και αρκετά ακόμη.

Μάλιστα η ζήτηση είναι τέτοια που ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει και την περίπτωση επιλογής των επενδυτών με κάποιου είδους διαγωνιστική διαδικασία. Η μετοχική συμμετοχή της Κύπρου ωστόσο είναι κομβικής σημασίας για να λάβουν τελικές επενδυτικές αποφάσεις τα ενδιαφερόμενα Funds, αφού πρόκειται για τον βασικό επωφελούμενο από την λειτουργία της διασύνδεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης