Ενέργεια

ΡΑΑΕΥ: Στο 70% η διάθεση δυναμικότητας από τον ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις με Βουλγαρία και Ιταλία

ΡΑΑΕΥ: Στο 70% η διάθεση δυναμικότητας από τον ΑΔΜΗΕ για τις διασυνδέσεις με Βουλγαρία και Ιταλία

Έως 6 Αυγούστου 2024 η υποβολή στον ACER της πρόταση των ρυθμιστικών αρχών για τη διαθέσιμη χωρητικότητα των διασυνδέσεων στην ενέργεια εξισορρόπησης

 

Κανονικά και σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν τεθεί διεξάγεται το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας Βουλγαρίας και Ιταλίας αφού ο ΑΔΜΗΕ τηρεί το όριο του 70% διάθεσης της δυναμικότητας των ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Αυτό προκύπτει από έκθεση του Διαχειριστή την οποία ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εκδόθηκε στο πλαίσιο του Κανονισμού της ΕΕ 2019/943 που προβλέπει ότι όλοι οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς πρέπει να προσφέρουν το 70% της χωρητικότητας διασύνδεσης στα σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ για διασυνοριακό εμπόριο.

Πρόκειται για το λεγόμενο «ελάχιστο στόχο 70%» ή Διαθέσιμο Περιθώριο για Διασυνοριακό Εμπόριο, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Η έκθεση, για την οποία χθες η ΡΑΑΕΥ ανακοίνωσε την έγκρισή της, αφορά στη χωρητικότητα που διέθεσε ο ΑΔΜΗΕ το έτος 2022.


Παρεκκλίσεις για τη Βουλγαρία

Ας σημειωθεί πάντως ότι στη διασύνδεση με τη Βουλγαρία η ΡΑΑΕΥ είχε εγκρίνει συγκεκριμένες παρεκκλίσεις, εντός των ορίων που προβλέπουν οι κανονισμοί, ενώ για τη διασύνδεση με την Ιταλία δεν υπήρξε καμία απόκλιση.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι παρεκκλίσεις χορηγούνται από τις Ρυθμιστικές Αρχές κάθε χώρας μετά από αίτημα του Διαχειριστή για συγκεκριμένους, προβλέψιμους λόγους, απαραίτητους για τη διατήρηση της επιχειρησιακής ασφάλειας του ηλεκτρικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, για τη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, η Ρυθμιστική Αρχή έχει ήδη χορηγήσει παρέκκλιση στον ΑΔΜΗΕ για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023, ενώ για τα σύνορα Ελλάδας-Ιταλίας δεν υπήρξε ανάγκη χορήγησης σχετικής παρέκκλισης. Στην εν λόγω διασύνδεση, όπως αναφέρει η ΡΑΑΕΥ, συνήθως προσφέρεται στην αγορά η πλήρης θερμική ισχύς, δηλαδή 500 MW, του καλωδίου που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία, τηρώντας τον ελάχιστο στόχο 70%.

Για την παρακολούθηση της τήρησης του στόχου 70%, ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής, ο ACER έχει εκδώσει σύσταση στην οποία περιγράφεται με λεπτομέρεια η μεθοδολογία για τον υπολογισμό του επιπέδου χωρητικότητας, που θα διατεθεί για τις διασυνοριακές συναλλαγές ηλεκτρισμού. Με βάση τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στη σύσταση, ο ACER δημοσίευσε τρεις εκθέσεις για το αποτέλεσμα της παρακολούθησης για τα έτη 2020, 2021 και 2022 επισημαίνοντας αν αυτό είναι συνεπές ή όχι με την απαίτηση του 70%.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές έχουν την ευθύνη για τη συμμόρφωση των Διαχειριστών με τον ελάχιστο στόχο. Η έκθεση του ΑΔΜΗΕ έχει καταρτιστεί με βάση υπολογιστικά αποτελέσματα που παρέχονται από ACER.


Επαρκής η έκθεση

«Μετά από προσεκτική αξιολόγηση, η ΡΑΑΕΥ έκρινε ότι η προαναφερθείσα έκθεση για το 2022 είναι επαρκής για την παρακολούθηση του επιπέδου της διαθέσιμης χωρητικότητας για διασυνοριακό εμπόριο στα σύνορα της ζώνης υποβολής προσφορών Ελλάδας-Βουλγαρίας και Ελλάδας-Ιταλίας και για την αποτελεσματική συμμόρφωση του ΑΔΜΗΕ με τον Κανόνα 70% και ενέκρινε τη σχετική έκθεση» καταλήγει η ανακοίνωση της Αρχής.

Ας σημειωθεί τέλος ότι, οι ρυθμιστικές αρχές πέντε χωρών της βόρειας Ευρώπης και συγκεκριμένα η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Σουηδία- τα κράτη της λεγόμενης περιοχής Hansa - ζήτησαν και έλαβαν από τον ACER παράταση 6 μηνών για να συμφωνήσουν στο θέμα της προτεινόμενης, από τους Διαχειριστές, μεθοδολογίας υπολογισμού διασυνοριακής δυναμικότητας για το χρονικό πλαίσιο εξισορρόπησης στη περιοχή Hansa. Η εν λόγω μεθοδολογία αφορά στον υπολογισμό της διαθέσιμης χωρητικότητας για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή για τη λειτουργία της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπίας.

Οι διαχειριστές και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές των χωρών αυτών έχουν πλέον προθεσμία ως τις 6 Αυγούστου 2024 για να αποφασίσουν και να υποβάλουν στον ACER την τελική τους πρόταση για τη διαθέσιμη χωρητικότητα των διασυνδέσεων όσον αφορά στην ενέργεια εξισορρόπησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης