Βορράς και Νότος μάχονται για την επικράτηση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (Oilprice)
Μετά την τεράστια μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη λόγω της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία, το υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει γίνει ο τροφοδότης ενέργειας έκτακτης ανάγκης για πολλές από τις ανεπτυγμένες χώρες που αποτελούν τον Παγκόσμιο Βορρά, με επικεφαλής τις Η.Π.Α.
Παρά τις πολλές νέες πρωτοβουλίες φυσικού αερίου που ξεκίνησαν έκτοτε σε όλη την Ευρώπη που μείωσαν τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου από την ήπειρο, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG εξακολουθούν να βρίσκονται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα το 2022 και το 2023.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια απελπισμένη συνεχιζόμενη αναζήτηση από αυτές τις χώρες στον Παγκόσμιο Βορρά για την εξασφάλιση επαρκούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στο μέλλον.
Εκτιμήσεις για τη ζήτηση του LNG
Ωστόσο, η ζήτηση για LNG πρόκειται να ενταθεί δραματικά σε πολλές από τις αναπτυσσόμενες χώρες που αποτελούν τον Παγκόσμιο Νότο, με επικεφαλής την Κίνα, τόσο για τη δική τους ενεργειακή ασφάλεια όσο και ως μέρος της μετάβασης σε πιο πράσινη ενέργεια.
Το καθαρό αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η παγκόσμια ζήτηση για LNG προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% έως το 2040, σύμφωνα με τη μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Shell.
Το LNG έχει γίνει ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός, επειδή, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο με αγωγούς, δεν απαιτεί ακριβή και πολύ χρονοβόρα προετοιμασία για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στις τελικές αγορές του.
Μπορεί να αγοραστεί άμεσα είτε μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων είτε στην αγορά άμεσης παράδοσης και να αποσταλεί οπουδήποτε χρειάζεται με μια πολύ πιο γρήγορη και φθηνότερη διαδικασία συνολικά.
Συμβόλαια Κίνας με σημαντικούς προμηθευτές LNG
Ένα από τα σημαντικότερα σημάδια ότι η Κίνα γνώριζε εκ των προτέρων ότι η Ρωσία επρόκειτο να εισβάλει στην Ουκρανία ήταν ότι είχε περάσει τον προηγούμενο χρόνο κάνοντας μεγάλα μακροπρόθεσμα συμβόλαια με σημαντικούς προμηθευτές LNG, κυρίως το Κατάρ.
Το Πεκίνο υποψιαζόταν ξεκάθαρα ότι το ρωσικό αέριο θα υπόκειτο σε κυρώσεις και ότι, ως αποτέλεσμα, οι βασικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη (που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο) θα χρειάζονταν πολύ αέριο από οπουδήποτε αλλού πολύ γρήγορα και ανεξάρτητα από την τιμή.
Συμμαχία Κίνας - Ρωσίας έναντι της Ευρώπης
Η Κίνα και η Ρωσία γνώριζαν επίσης ότι η ουσιαστική έξοδος όλου αυτού του LNG από την αγορά για τα επόμενα χρόνια μέσω 20ετών και μεγαλύτερων συμβάσεων δεν είχε κανένα μειονέκτημα για αυτούς.
Από τη μία πλευρά, θα ωφελούνταν εάν η Ευρώπη απέφευγε το ρωσικό αέριο με αγωγούς. Αυτό θα ανέβαζε τις τιμές της ενέργειας, θα τροφοδοτούσε τον πληθωρισμό και θα ωθούσε τα επιτόκια υψηλότερα προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτό.
Από την άλλη πλευρά, η απροθυμία της Ευρώπης να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ξεφύγει από την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, όπως ακριβώς είχε κάνει το 2014 όταν εισέβαλε και στη συνέχεια προσάρτησε την τεράστια περιοχή της Κριμαίας της Ουκρανίας.
Η Ρωσία θα ήταν τότε ελεύθερη να πιέσει προς τα δυτικά στην Ευρώπη, δεσμεύοντας τους στρατιωτικούς πόρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ στην ήπειρο, ενώ η Κίνα ξεκίνησε τον δικό της «επαναπατρισμό» της Ταϊβάν την ίδια στιγμή.
Τακτική της Γερμανίας στις προμήθειες LNG
Το κύριο μέλημα της Γερμανίας (ηγέτιδα της οικονομικής και πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης) τις πρώτες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 ήταν να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει να την προμηθεύει ή άλλες Ε.Ε. χώρες μέλη με φυσικό αέριο, λόγω της αδυναμίας τους να πληρώσουν με τον τρόπο που προτιμούσε η Μόσχα.
Αυτό ακολούθησε το διάταγμα της 31ης Μαρτίου 2022 που υπογράφηκε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο απαιτούσε από τους Ευρωπαίους αγοραστές να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο μέσω ενός νέου μηχανισμού μετατροπής νομισμάτων, διαφορετικά κινδυνεύουν να διακοπούν οι προμήθειες.
Το επίσημο έγγραφο καθοδήγησης εστάλη στις 21 Απριλίου 2022 σε όλες τις χώρες της ΕΕ από την εκτελεστική της εξουσία, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (E.C.).
Πράγματι, στις 18 Μαΐου 2022, η Uniper (ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας) άνοιξε έναν ειδικό λογαριασμό στη Gazprombank για να επιτρέψει τις πληρωμές σε ρούβλια, σύμφωνα με τις επιθυμίες του Πούτιν.
Αυτό που εμπόδισε τη Ρωσία από το να μείνει ατιμώρητη για μια ακόμη εισβολή σε ένα ευρωπαϊκό κυρίαρχο κράτος (την Ουκρανία το 2014 και τη Γεωργία το 2008) ήταν ο ηγέτης του Παγκόσμιου Βορρά (ΗΠΑ), που κανόνισε τις επείγουσες προμήθειες LNG για την Ευρώπη πολύ γρήγορα.
Πολιτική των ΗΠΑ για την αντικατάσταση του ρώσικου φυσικού αερίου
Η στρατηγική των ΗΠΑ για την αντικατάσταση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου σε εκείνο το σημείο ήταν διπλή.
Πρώτον, να αυξήσει τις δικές της παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Δεύτερον, να πιέσουν άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου να κάνουν το ίδιο.
Στο πρώτο σημείο, από τις μηδενικές εξαγωγές LNG πριν από το 2016, οι ΗΠΑ έγιναν γρήγορα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, με περίπου 86 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG που απεστάλησαν το 2022.
Περίπου τα 2/3 όλων των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία έχουν πάει στην Ευρώπη.
Στο δεύτερο σημείο, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν ό,τι είχαν στη διάθεσή τους για να πιέσουν το Κατάρ, αφενός, να σταματήσει να υπογράφει συμφωνίες προμήθειας LNG η μία μετά την άλλη με την Κίνα.
Συνεργασία Γερμανίας - Κατάρ για LNG
Δεδομένου αυτού, το Μάιο του 2022 το Κατάρ υπέγραψε μια δήλωση πρόθεσης για ενεργειακή συνεργασία με τη Γερμανία με στόχο να γίνει ο βασικός προμηθευτής LNG στο μέλλον.
Αυτές οι νέες προμήθειες LNG από το Κατάρ θα έρθουν στη Γερμανία μέσω των υφιστάμενων οδών εισαγωγής που θα ενισχυθούν με νέα υποδομή που εγκρίθηκε από τη γερμανική Bundestag στις 19 Μαΐου.
Τα σχέδια θα εκτελούνταν παράλληλα, αλλά ήταν πιθανό να ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα από τα αντίστοιχα για το Κατάρ που προέβλεπαν να διαθέσει επίσης στη Γερμανία σημαντικές προμήθειες LNG από τον τερματικό σταθμό Golden Pass στην ακτή του Κόλπου του Τέξας.
Η QatarEnergy κατέχει το 70% στο έργο, με την ExxonMobil των ΗΠΑ να κατέχει το υπόλοιπο.
Η εξασφάλιση αυτών των πρώτων προμηθειών αντικατάστασης LNG από το Κατάρ (ακολουθούμενη από νέες συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου από χώρες του ΝΑΤΟ από την Αυστραλία, την Αίγυπτο, το Ομάν και τη Λιβύη, μεταξύ άλλων) μετατόπισε το Εμιράτο από τη λαβή της Κίνας και προς αυτό που οι ΗΠΑ αποκαλούν «μεγάλος σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ».
Εδώ θα διεξαχθεί πόλεμος… για την παροχή ενέργειας έκτακτης ανάγκης με επίκεντρο το LNG, μεταξύ του Παγκόσμιου Βορρά και του Παγκόσμιου Νότου έως το 2040.
Το Κατάρ έχει σχέδια να θέσει τον μακροπρόθεσμο ανταγωνισμό του με την Αυστραλία για την κορυφή
Έργο αύξησης παραγωγής LNG του Κατάρ
Σύμφωνα με την QatarEnergy στα τέλη Φεβρουαρίου, ένα νέο έργο επέκτασης LNG (το North Field West) θα αυξήσει την παραγωγή LNG του Εμιράτου σε 142 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ετησίως (mtpa) πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Αυτό συγκρίνεται με τα 404 εκατομμύρια mtpa LNG που διακινήθηκαν παγκοσμίως το 2023 και με τις εκτιμήσεις της βιομηχανίας ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει περίπου τα 625-685 εκατομμύρια mtpa το 2040.
Μέχρι εκείνο το σημείο, μερικά από τα μεγάλα συμβόλαια που υπογράφηκαν μεταξύ του Κατάρ και της Κίνας (μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022) θα τελειώσουν.
Επομένως η μορφή του παγκόσμιου τοπίου LNG μετά από αυτό θα υποδεικνύεται από το εάν εταιρείες από τον Παγκόσμιο Βορρά ή τον Παγκόσμιο Νότο κυριαρχούν στη δρομολόγηση των ροών φυσικού αερίου του Κατάρ μέχρι τότε.
www.worldenergynews.gr