Ενέργεια

Διαφωνούν οι ανεπτυγμένες χώρες με τη δημιουργία ενεργειακής τράπεζας στην Αφρική

Διαφωνούν οι ανεπτυγμένες χώρες με τη δημιουργία ενεργειακής τράπεζας στην Αφρική

Υποψήφια για την έδρα της Africa Energy Bank είναι η Νιγηρία (oilprice)

Η Νιγηρία αντιμετωπίζει αυξανόμενη αντίδραση από γείτονες και άλλες χώρες στην υποψηφιότητά της για την έδρα της Africa Energy Bank (μια προτεινόμενη πρωτοβουλία για τη στήριξη των επενδύσεων στο σύστημα υδρογονανθράκων της ηπείρου), όπως υποστηρίζει το oilprice.com

Ο νέος θεσμός θεωρείται απαραίτητος για το μέλλον της αφρικανικής ενεργειακής βιομηχανίας, καθώς αναμένεται να παρέχει χρηματοδότηση για έργα που οι διεθνείς δανειστές αποφεύγουν για λόγους που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση.

Η τελική απόφαση για την τοποθεσία του νέου ιδρύματος αναμένεται να ληφθεί μέχρι το τέλος αυτού του μήνα και κάποια σκληρά λόμπι συνεχίζονται ενόψει αυτής της απόφασης, αναφέρουν νιγηριανά μέσα ενημέρωσης.

Η ιδέα μιας αφρικανικής ενεργειακής τράπεζας ξεκίνησε από την Αφρικανική Οργάνωση Παραγωγών Πετρελαίου, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών.

 

Οι αντιδράσεις του ανεπτυγμένου κόσμου

Αυτή η στάση έχει φέρει την Αφρική αντιμέτωπη με τον ανεπτυγμένο κόσμο ο οποίος προσπαθεί να την πείσει να μην αναπτύξει τους σημαντικούς και ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτους πόρους του πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της μετάβασης.

Οι Αφρικανοί ηγέτες θέλουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία να αναπτύξουν αυτούς τους τοπικούς πόρους, επικαλούμενοι το γεγονός ότι ο ανεπτυγμένος κόσμος αναπτύχθηκε χάρη στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και χάρη στον πλούτο που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη μετάβαση, ενώ η Αφρική όχι.


Μη προσβάσιμη η ηλεκτρική ενέργεια σε εκατ. ανθρώπους στην Αφρική

Υπάρχουν περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και περίπου 900 εκατομμύρια χωρίς πρόσβαση σε καθαρά καύσιμα μαγειρέματος, υπενθύμισε πρόσφατα η Africa Oil and Gas Report σε ρεπορτάζ ειδήσεων για το νέο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Πολλά από αυτά βρίσκονται στη Νιγηρία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην ήπειρο.

Αυτό την καθιστά υποψήφια για την αφρικανική ενεργειακή τράπεζα, η οποία θα έχει αρχικό κεφάλαιο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, τουλάχιστον 6 χώρες διαφωνούν.

Αυτές περιλαμβάνουν τη Γκάνα, τη Νότια Αφρική, την Αίγυπτο, το Μπενίν, την Ακτή του Ελεφαντοστού και την Αλγερία, αναφέρει το This Day, προσθέτοντας ότι οι 6 έχουν αντισταθεί σε μια απόφαση υπέρ της Νιγηρίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης