Ενέργεια

Μεγάλες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ναμίμπια (Oilprice)

Μεγάλες ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ναμίμπια (Oilprice)

Δίνουν ώθηση σε κορυφαίες εταιρείες ενέργειας για εξερεύνηση και σε άλλες υπεράκτιες περιοχές

 

Η επιτυχία που σημείωσε η βιομηχανία πετρελαίου στις ανακαλύψεις σχετικών κοιτασμάτων στην Ναμίμπια της Νότιας Αφρικής, τις ωθεί στο να στραφούν και σε άλλα υπεράκτια μέρη, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα oilprice.com.

 

Μετά από χρόνια σιωπηρού ενδιαφέροντος για εξερεύνηση συνόρων υψηλού αντίκτυπου λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας (κραχ περιόδου 2015-2016 και πτώση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του Covid), μεγάλες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και οι μικρότεροι συνεργάτες τους εντείνουν ξανά την εξερεύνηση, ελπίζοντας να βρουν την επόμενη… Γουιάνα, όπου η Exxon και η Hess έχουν ανακαλύψει περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στη θέση τους.

Πετυχημένες ανακαλύψεις στη Ναμίμπια

Στην υπεράκτια Ναμίμπια, το ποσοστό επιτυχίας στις ανακαλύψεις ήταν εκπληκτικό μέχρι στιγμής.

Οι εταιρείες έχουν επιβεβαιώσει 15 ανακαλύψεις εμπορικών όγκων πετρελαίου ή φυσικού αερίου από 17 εξερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν ανοίξει από τον Φεβρουάριο του 2022, σημειώνουν οι Financial Times.


Φυσικά, δεν μπορεί να αναμένεται ότι το ποσοστό επιτυχίας θα συνεχίσει να είναι τόσο υψηλό στο μέλλον καθώς γίνονται περισσότερες γεωτρήσεις και αξιολογούνται. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός που έχει δημιουργήσει η Ναμίμπια στον κλάδο θα μπορούσε να ωθήσει τη Big Oil να ενισχύσει την εξερεύνηση και σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τους FT.


Η Ναμίμπια είναι βασικός στόχος εξερεύνησης για τις μεγάλες εταιρείες
Shell και TotalEnergies και την Galp με έδρα την Πορτογαλία.

Η TotalEnergies και η Shell έχουν ήδη κάνει μεγάλες ανακαλύψεις στην ανοικτή θάλασσα της Ναμίμπια, ξεκινώντας τη πετρελαϊκή βιασύνη της Ναμίμπια το 2022.

Η TotalEnergies έκανε μια σημαντική ανακάλυψη ελαφρού πετρελαίου με σχετικό αέριο στην προοπτική της Αφροδίτης στη «Λεκάνη του Πορτοκαλιού» στις αρχές του 2022.

Τα τελευταία 2 χρόνια, η Shell πραγματοποίησε 4 ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια Ναμίμπια στη «Λεκάνη του Πορτοκαλιού».

Το περασμένο καλοκαίρι, η Zoë Yujnovich (Διευθύντρια Ολοκληρωμένης Αερίου και Ανώτερης ροής στη Shell), δήλωσε την Ημέρα Κεφαλαιαγοράς της Shell ότι η μεγάλη εταιρεία καυσίμων θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξερεύνησής της μετά την επιτυχία στην προαναφερόμενη περιοχή την τελευταία διετία.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η Galp επιβεβαίωσε την ανακάλυψη μιας σημαντικής στήλης ελαφρού πετρελαίου σε άμμους υψηλής ποιότητας που φέρουν ταμιευτήρα, μετά τη γεώτρηση του πρώτου εξερευνητικού φρεατίου στο τεμάχιο PEL83 στην υπεράκτια Ναμίμπια.

Ο συνεργάτης της Galp στο μπλοκ (Sintana Energy), δήλωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι η Galp ανακάλυψε δεύτερο σημαντικό κοίτασμα ελαφρού πετρελαίου σε άμμους υψηλής ποιότητας που φέρουν ταμιευτήρες.

Το τετράγωνο, PEL 83, βρίσκεται αμέσως βόρεια του PEL 39, όπου βρίσκονται οι ανακαλύψεις ανοίγματος της λεκάνης της Shell στα Graff-1, La Rona-1 και Jonker-1.

Βρίσκεται επίσης βόρεια και δυτικά του PEL 56 όπου η TotalEnergies ανακοίνωσε την ανακάλυψη γιγαντιαίας πετρελαίου στην Venus-1.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, η TotalEnergies υπέγραψε συμφωνίες για να αυξήσει τα συμφέροντά της σε 2 τμήματα που ήδη λειτουργεί στην υπεράκτια Ναμίμπια.


Επέκταση εξερευνήσεων και σε άλλες υπεράκτιες περιοχές

Αυτή την εβδομάδα, η TotalEnergies και η QatarEnergy δήλωσαν ότι επεκτείνουν τις προσπάθειές τους για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπεράκτια Namibia στο Orange Basin, αποκτώντας μια κοντινή άδεια στη λεκάνη στα ύδατα της Νότιας Αφρικής.

Παρά τα ακόμη αβέβαια σχέδια ανάπτυξης, το χρονοδιάγραμμα και τα επίπεδα παραγωγής, η Wood Mackenzie εκτιμά ότι η οικονομία του πετρελαίου της Ναμίμπια θα μπορούσε να είναι ισχυρή, με την καθαρή παρούσα αξία (NPV) να παραμένει θετική ακόμη και σε τιμές πετρελαίου τόσο χαμηλές όσο 40 δολάρια το βαρέλι.

«Συνολικά, βλέπουμε τη Ναμίμπια ως μια αναδυόμενη περιοχή πυρήνα για τα Majors, με την αναμενόμενη NPV για έργα που τους δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν κορυφαία περιουσιακά στοιχεία για πολλούς μεγάλους φορείς», έγραψε τον Νοέμβριο ο Ian Thom (Διευθυντής Έρευνας, Upstream στη WoodMac).

Η επιτυχία στη Ναμίμπια και η επιστροφή της European Big Oil στον πυρήνα της δραστηριότητας της παροχής πετρελαίου και φυσικού αερίου από κερδοφόρα έργα δίνουν κίνητρα για περισσότερη δραστηριότητα εξερεύνησης.


Η βρετανική BP ετοιμάζεται να εξερευνήσει την προοπτική Sau Brasil στις περιθωριακές περιοχές της Βραζιλίας
.

Άλλες μεγάλες εταιρείες (Exxon, Chevron, Shell, Equinor και η κινεζική CNOOC) έχουν εγκαταλείψει πρόσφατα τις προσπάθειες εξερεύνησης σε ορισμένες από τις υπεράκτιες περιοχές της Βραζιλίας.

Στην Ουρουγουάη, μια θυγατρική της Chevron συνήψε συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να αγοράσει το 60% και να αναλάβει τη διαχείριση ενός υπεράκτιου τμήματος εξερεύνησης.

Η Chevron Uruguay Exploration Limited θα αποκτήσει 60% συμμετοχή στο μπλοκ AREA OFF-1 από την Challenger Energy και θα αναλάβει τη διαχείριση του μπλοκ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης