Οι πόλεμοι στη Συρία, την Ουκρανία και τη Γάζα επιτάχυναν την ανάγκη για συνεργασία
Το έγγραφο πολιτικής που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Clingendeal με έδρα τη Χάγη, βεβαιώνει ότι οι πόλεμοι στη Συρία, την Ουκρανία και τη Γάζα έχουν υποστηρίξει τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ιράν.
Αμφότερα τα κράτη (Ρωσία και Ιράν) έχουν επίσης αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με μια όλο και πιο αυταρχική Τουρκία η οποία είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ.
Τα 3 κράτη σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια νέα οικονομική τάξη στον Καύκασο, μια περιοχή που η σύνοψη πολιτικής υποστηρίζει ότι «δεν είναι πλέον μπολιασμένη στην παγκόσμια φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς».
Πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στην Ουκρανία το 2022, το Κρεμλίνο είχε από καιρό αναγνωριστεί ως στρατηγικός διαιτητής του Καυκάσου, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον.
Ωστόσο, η μειωμένη ικανότητα της Ρωσίας να προβάλλει στρατηγική επιρροή «δημιούργησε περιθώρια για ένα στενότερο πλέγμα οικονομικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ της ίδιας, του Ιράν και της Τουρκίας», σύμφωνα με το πρακτικό πολιτικής.
Το νήμα που ενώνει τα 3 κράτη είναι η επιθυμία να κρατηθεί υπό έλεγχο η δυτική οικονομική επιρροή.
«Αυτή η νέα γεωοικονομική πραγματικότητα είναι σημαντική για την Τεχεράνη, επειδή οι ρωσικοί στόχοι για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου νομισματικού συστήματος, της αγοράς ενέργειας και των παράλληλων αλυσίδων εφοδιασμού εκτός της αρμοδιότητας των δυτικών κανονιστικών πλαισίων μπορούν να βοηθήσουν να σπάσει η απομόνωση του Ιράν.
Το Ιράν μπορεί τώρα να αξιοποιήσει τη γεωγραφική θέση του για να διευκολύνει έναν επίγειο ρωσικό οικονομικό άξονα στη Μέση Ανατολή και την Ινδική υποήπειρο που παρακάμπτει τόσο τον Περσικό Κόλπο όσο και τη Διώρυγα του Σουέζ», προσθέτει το δημοσίευμα.
Η επίδραση των πολέμων στην Ουκρανία στην επίτευξη συμμαχίας
Η 3μερής συνεργασία Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας άρχισε να διαμορφώνεται το 2017, όταν εκπρόσωποι των 3 κρατών συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν (Αστάνα) για να συζητήσουν το μέλλον της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Συρίας.
Ο πόλεμος της Ουκρανίας επιτάχυνε την ανάγκη για συνεργασία, ειδικά μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας.
Η συνεχιζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα «επιτάχυνε περαιτέρω αυτή τη διαδικασία λόγω των αντι-ισραηλινών απόψεων που κυριαρχούν μεταξύ των πολιτικών κατεστημένων και των 3 χωρών», αναφέρει το πρακτικό πολιτικής.
Τα εμπόδια
Ενώ τα κίνητρα για τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να εργαστούν για την αναμόρφωση του γεωπολιτικού και οικονομικού τοπίου του Καυκάσου είναι άφθονα, η σύνοψη πολιτικής εντοπίζει πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των στενών στρατηγικών σχέσεων του Αζερμπαϊτζάν με το Ισραήλ και της εταιρικής σχέσης της Αρμενίας με το Ιράν.
Για παράδειγμα, αξιωματούχοι στην Τεχεράνη πιστεύουν ότι το Ισραήλ εισήγαγε λαθραία τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν για την επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις το 2023 στο Ιράν μέσω του Αζερμπαϊτζάν. Εν τω μεταξύ, οι αζερικές αρχές πιστεύουν ότι η Αρμενία βασίζεται στο Ιράν ως αγωγό προμήθειας όπλων.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετέτρεψε τον Καύκασο σε οικονομική ευκαιρία, αλλά επίσης κατέστησε το τοπίο ασφαλείας του πιο ρευστό.
Ενώ τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη συνεργάζονται για τη διαχείριση αυτής της ρευστότητας, δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει τους ρόλους τους. Ο πόλεμος στη Γάζα προσθέτει νέες πιέσεις και κίνητρα σε αυτό το ημι-σταθερό μείγμα», αναφέρει το δημοσίευμα.
www.worldenergynews.gr