Μια νέα ενεργειακή αγορά με ενισχυμένα τα δικαιώματα των καταναλωτών θα διαμορφωθεί όταν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η τροποποίηση των κανονισμών (ΕΕ) 2019/943 και (ΕΕ) 2019/942, καθώς και των οδηγιών (ΕΕ) 2018/2001 και (ΕΕ) 2019/944 για τη βελτίωση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ένωσης.
Όπως αναφέρουν πηγές στα νέα μέτραι, περιλαμβάνεται η άρση της ρήτρας αποχώρησης από όλα τα τιμολόγια, ακόμη και από τα σταθερά, ενώ με στόχο να προστατεύονται οι καταναλωτές από τις αυξομειώσεις των τιμών ενέργειας, απαιτεί από τις εταιρείες προμήθειας να πραγματοποιούν hedging για μεγάλο μέρος του όγκου ενέργειας που αγοράζουν.
Η νέα νομοθεσία φέρνει μια σειρά από αλλαγές στην προστασία των καταναλωτών, με στόχο να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά ενέργειας, να τους προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και επιλογή, και να τους βοηθήσουν να εξοικονομήσουν χρήματα.
Υποχρέωση αντιστάθμισης
Ειδικότερα, όπως αναφέρει θα συμβάλει στην προστασία και την ενδυνάμωση των καταναλωτών, δημιουργώντας ένα «ανάχωμα» μεταξύ αυτών και των βραχυπρόθεσμων αγορών. Επιπλέον, η επιβολή της υποχρέωσης αντιστάθμισης για τους προμηθευτές και της υποχρέωσης να προσφέρουν επίσης συμβάσεις σταθερής τιμής θα αυξήσει σημαντικά τις επιλογές για τη μείωση της έκθεσης στην αστάθεια των τιμών για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με τις προσφορές προτού τις υπογράψουν, ενώ τα κράτη μέλη θα έχουν την υποχρέωση να ορίσουν ύστατους προμηθευτές.
Επιπλέον, μπορούν να καταστήσουν δυνατή την πρόσβαση σε ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής σε περίπτωση κρίσης. Το δικαίωμα κοινής χρήσης της ενέργειας είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που θα ενδυναμώσει τους καταναλωτές και θα στηρίξει την αποκεντρωμένη ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς παρέχει στους καταναλωτές μεγαλύτερο έλεγχο επί των λογαριασμών ενέργειάς τους.
Προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη αγορών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, εξασφαλίζοντας έτσι τη μακροπρόθεσμη πρόσβαση της βιομηχανίας σε οικονομικά προσιτή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Στόχος είναι να επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και θα αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες των λύσεων σταθερής ισχύος παραγωγής και ευελιξίας που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να ενσωματώσουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα ανανεώσιμων μορφών ενέργειας.
Η Επιτροπή προτείνει στα κράτη μέλη να αξιολογήσουν την ανάγκη τους για ευελιξία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και να επιτρέψουν την εισαγωγή νέων καθεστώτων στήριξης για την απόκριση ζήτησης και την αποθήκευση. Η πρόταση εισάγει επίσης πρόσθετες δυνατότητες για πραγματοποίηση των εμπορικών συναλλαγών ανανεώσιμης ενέργειας πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο σε διασυνοριακό και εθνικό επίπεδο. Με τον τρόπο αυτόν, η αγορά μπορεί να στηρίξει καλύτερα την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και την επιχειρηματική σκοπιμότητα λύσεων ευελιξίας που μπορούν να συμβάλουν στην ασφάλεια του εφοδιασμού.
Οι αλλαγές περιλαμβάνουν:
Ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών:
Δικαίωμα στην ενημέρωση: Οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε σαφείς και συγκρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις τιμές, τους όρους και τις προϋποθέσεις των συμβάσεων ενέργειας.
Δικαίωμα αλλαγής προμηθευτή: Οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή ενέργειας πιο εύκολα και γρήγορα, χωρίς χρεώσεις.
Δικαίωμα στη διακοπή της σύμβασης: Οι καταναλωτές θα μπορούν να διακόπτουν τη σύμβαση ενέργειας χωρίς χρεώσεις, μετά από εύλογη προειδοποίηση.
Δικαίωμα στην επίλυση διαφορών: Οι καταναλωτές θα έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών για τυχόν διαφορές με τους προμηθευτές ενέργειας.
Βελτίωση της προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών:
Ειδικά μέτρα: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν ειδικά μέτρα για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα άτομα με αναπηρία.
Κοινωνικά τιμολόγια: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν κοινωνικά τιμολόγια για τους ευάλωτους καταναλωτές.
Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ευάλωτων καταναλωτών σχετικά με τα δικαιώματά τους στην αγορά ενέργειας.
Επιπλέον, η τροποποίηση προβλέπει:
Δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ρυθμιστικών αρχών ενέργειας: Το δίκτυο αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη προστασία των καταναλωτών, διασφαλίζοντας την ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων της αγοράς ενέργειας σε όλα τα κράτη μέλη.
Ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των καταναλωτών: Η τροποποίηση προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των καταναλωτών, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις στην αγορά ενέργειας.
Σε σχέση με τις εταιρείες προμήθειας, η τροποποίηση εισάγει ένα νέο πλαίσιο για την κάλυψη κινδύνου: Το πλαίσιο αυτό θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Πυλώνας 1: Απαιτεί από τις εταιρείες προμήθειας να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για να καλύψουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους.
Πυλώνας 2: Εισάγει ένα σύστημα εποπτείας από τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας για να διασφαλιστεί ότι οι εταιρείες προμήθειας συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις κεφαλαίου.
Πυλώνας 3: Θεσπίζει ένα πλαίσιο για τη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με τις λεγόμενες "εικονικές" μονάδες παραγωγής ενέργειας.
Προβλέπει μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας: Οι εταιρείες προμήθειας θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες κάλυψης κινδύνου.
Δείτε ΕΔΩ τον κανονισμό για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
www.worldenergynews.gr