Ενέργεια

Δύο κοιτάσματα που μπορεί να απαγκιστρώσουν την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο

Δύο κοιτάσματα που μπορεί να απαγκιστρώσουν την Ευρώπη από το ρωσικό αέριο
H εταιρεία αναδεικνύεται σε πιθανό ηγέτη στον αγώνα για εγχώριες λύσεις στην ενεργειακή κρίση και αυτή είναι η MCF Energy σύμφωνα με το Oilprice.com
Αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή ενεργειακή βιομηχανία συντελείται μια κοσμοϊστορική στροφή που κερδίζει μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερη προσοχή.

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, έθεσε τέλος στην επί δεκαετίες εξάρτηση της γηραιάς ηπείρου από τις φθηνές προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μόσχα.

Βραχυπρόθεσμα, ο πόλεμος έφερε σημαντικά υψηλότερες τιμές στην ενέργεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, με το κόστος να αυξάνεται κατά 40,8% ετησίως εντός της ΕΕ από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Και ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν τους τελευταίους μήνες, το γεγονός παραμένει ότι η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως μια μακροπρόθεσμη λύση για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες της σε φυσικό αέριο.

Τώρα φαίνεται όμως πως τα δεδομένα αλλάζουν, και μετά από δεκαετίες εξάρτησης από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, η Ευρώπη είναι σε θέση να κάνει μια στροφή 180 μοιρών, αξιοποιώντας τους δικούς της πόρους.

Τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει ότι τα ενεργειακά της αποθέματα και η ενεργειακή της ασφάλεια δεν μπορούν πλέον να εξαρτώνται από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και αυτό έχει προκαλέσει ένα νέο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη δυνητικά σημαντικών κοιτασμάτων που βρίσκονται στο ευρωπαϊκό υπέδαφος, τα οποία αγνοούνταν σε μεγάλο βαθμό για δεκαετίες.

Η ΕΕ έχει πλέον επικυρώσει το φυσικό αέριο ως πράσινο καύσιμο, ενώ ακόμα το έχει χαρακτηρίσει ως μεταβατική λύση καθώς κινούμαστε προς μια πλήρως πράσινη οικονομία.

Την ίδια στιγμή, η ισχυρότερη χώρα του μπλοκ, η Γερμανία έχει απομακρυνθεί από την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, οδηγώντας αναγκαστικά σε αύξηση τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο, ενώ ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ευρώπη -συμπεριλαμβανομένων των σαμποταρισμένων αγωγών που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία- έχει αυξήσει δραματικά τον επιτακτικό χαρακτήρα της ενεργοποίησης νέων προμηθειών φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης.

Η MCF Energy

Mέσω σε όλα αυτά, μια εταιρεία αναδεικνύεται σε πιθανό ηγέτη στον αγώνα για εγχώριες λύσεις στην ενεργειακή κρίση και αυτή είναι η MCF Energy.

Πρόκειται για έναν ισχυρό παίκτη στην Ευρώπη, με εξαιρετικές προοπτικές στο φυσικό αέριο.

Η ομάδα που ηγείται της MCF αναγνώρισε γρήγορα αυτή την ευκαιρία για να συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, φέρνοντας μαζί την πλούσια εμπειρία στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές και τη γεωλογία, καθώς και ένα εντυπωσιακό ιστορικό στις κεφαλαιαγορές.

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εξαρτιόταν τόσο πολύ από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο, μια σειρά από δυνητικά τεράστιες ευκαιρίες αξιοποίησης ίδιων πόρων στην Ευρώπη παρέμεναν αδρανείς.

Με δεκαετίες εμπειρίας στον τομέα της ενέργειας και βαθιά γνώση της γεωλογίας της Ευρώπης, η MFC είναι σε θέση να αναζητήσει τα πιο υποσχόμενα κοιτάσματα για να βοηθήσει στην τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Τα έργα ύψιστης προτεραιότητας της εταιρείας αυτή τη στιγμή είναι δυο.

Το πρώτο αφορά στην περιοχή Welchau όπου αναπτύσσεται το Welchau Gas Prospect, και που βρίσκεται στους πρόποδες των Αυστριακών Άλπεων, η οποία περιέχει πάνω από 140 μέτρα δυνητικού πάχους πετρελαίου και φυσικού αερίου και έχει τη δυνατότητα για έως και ένα τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Το δεύτερο, αφορά σε μια άλλη γεώτρηση η οποία έγινε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Welchau.

Είναι η Molln-1, η οποία είχε ροή 3,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και περιελάμβανε 40 βαρέλια συμπυκνώματος για κάθε 1000 κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Η γεώτρηση αυτή δεν εξελίχθηκε ποτέ, πιθανώς για οικονομικούς λόγους εκείνη την εποχή, καθώς οι εταιρείες ήταν σε αναζήτηση κυρίως πετρελαίου.

Σε μικρό βάθος τα κοιτάσματα

Η ιστορία αυτής της γεώτρησης υποδηλώνει ότι υπάρχει ενδεχομένως ένα πολλά υποσχόμενο ενεργειακό κοίτασμα, το οποίο η εταιρεία είναι σε θέση τώρα να το αξιοποιήσει όπως πρέπει.

Η MFC κινείται γρήγορα στην προοπτική της αξιοποίησης του φυσικού αερίου του Welchau, συμφωνώντας να χρηματοδοτήσει το κόστος της γεώτρησης έως το 50% του ανώτατου ορίου των 5,1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση οικονομικού συμφέροντος 25% στην συγκεκριμένη επενδυτική περιοχή.

Η περιοχή του Welchau βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης και το εν λόγω κοίτασμα βρίσκεται σε σχετικά μικρό βάθος γεώτρησης και κοντά σε αγωγούς φυσικού αερίου.

Το Welchau στοχεύει στους ίδιους ταμιευτήρες με την κοντινή γεώτρηση Molln-1, στην οποία ανιχνεύθηκε αέριο το 1989, με την εταιρεία να ανακοινώνει ότι ο επενδυτικός της εταίρος και φορέας εκμετάλλευσης, η ADX Energy Ltd., άνοιξε το πηγάδι Welchau στις 24 Φεβρουαρίου 2024.

Σημειώνεται πως η γεώτρηση αναμένεται να διαρκέσει 39 ημέρες.

Τον Απρίλιο του 2023, η MCF Energy εξαγόρασε το 100% της Genexco GmbH, μιας γερμανικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η εξαγορά αυτή βοήθησε να εδραιωθεί η εταιρεία ως μελλοντικός ηγέτης στην έρευνα φυσικού αερίου στη Γερμανία και σε ένα βάθος χρόνου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ήδη στη Γερμανία, η MCF τρέχει μια σειρά από έργα που αφορούν στην αναζήτηση και αξιοποίηση κοιτασμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης