Ενέργεια

Shell: Υψηλή ζήτηση για το φυσικό αέριο - Θα ξεπεράσει το 50% η αύξηση για το LNG έως το 2040

Shell: Υψηλή ζήτηση για το φυσικό αέριο - Θα ξεπεράσει το 50% η αύξηση για το LNG έως το 2040

 Το παγκόσμιο εμπόριο LNG έφτασε τους 404 εκατομμύρια τόνους το 2023 , από 397 εκατομμύρια τόνους το 2022

 

Καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, ο ενεργειακός γίγαντας Shell δημοσιοποίησε την τελευταίο του outlook για την παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προβλέποντας αύξηση της ζήτησης άνω του 50% έως το 2040, λόγω του βιομηχανικού άνθρακα της στροφής της Κίνας στο φυσικό αέριο και την αυξημένη χρήση LNG σε χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης.

Με τις στενές προμήθειες LNG να περιορίζουν την ανάπτυξη, διατηρώντας τις τιμές και την αστάθεια των τιμών πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, η μεγάλη εταιρεία πετρελαίου του Ηνωμένου Βασιλείου υπογραμμίζει ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει ήδη κορυφωθεί σε ορισμένες περιοχές, αλλά συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, αφού το παγκόσμιο εμπόριο LNG έφτασε τους 404 εκατομμύρια τόνους το 2023 , από 397 εκατομμύρια τόνους το 2022. Σύμφωνα με το «LNG Outlook 2024» της Shell, η ζήτηση LNG αναμένεται να φτάσει περίπου τους 625-685 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2040.

Ο Steve Hill, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για τη Shell Energy, σχολίασε: «Η Κίνα είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην αύξηση της ζήτησης LNG αυτή τη δεκαετία, καθώς η βιομηχανία της επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα μεταβαίνοντας από τον άνθρακα στον φυσικό αέριο. Με τον τομέα του χάλυβα που βασίζεται στον άνθρακα της Κίνας να αντιπροσωπεύει τις περισσότερες από τις συνολικές εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Τουρκίας μαζί, το φυσικό αέριο έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών άνθρακα στον κόσμο και της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Επιπλέον, το τελευταίο Outlook LNG της Shell υπογραμμίζει ότι η μείωση της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου σε περιοχές της Νότιας Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για LNG κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς αυτές οι οικονομίες χρειάζονται όλο και περισσότερο καύσιμα για σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή βιομηχανία με αέριο. Ο ενεργειακός κολοσσός του Ηνωμένου Βασιλείου εξήγησε ότι οι χώρες της Νότιας Ασίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές εισαγωγής φυσικού αερίου.

Ενεργειακή ασφάλεια

Με βάση το outlook LNG της Shell, το αέριο συμπληρώνει την αιολική και ηλιακή ενέργεια σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ενέργειας, παρέχοντας «βραχυπρόθεσμη ευελιξία και μακροπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού». Σύμφωνα με αυτό, η πετρελαϊκή εταιρεία υπογραμμίζει ότι το LNG συνέχισε να παίζει «ζωτικό ρόλο» στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια το 2023, μετά την πτώση των εξαγωγών ρωσικών αγωγών προς την Ευρώπη το 2022, με νέες εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης που συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Παρά τη συνολική μείωση της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου το 2023, η βρετανική εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG παρέμειναν σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2022. Το Outlook της Shell επεσήμανε ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου εξισορροπήθηκε το 2023 από σχετικά ήπιες θερμοκρασίες χειμώνα στις χώρες που βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα αποθήκευσης αερίου, ισχυρότερη παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα.

Αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στη μείωση και τη σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου στις βασικές εισαγωγικές περιοχές της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ και την άνευ προηγουμένου αστάθεια από τα τέλη του 2021 έως το 2022. Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου και η αστάθεια παρέμειναν σημαντικά υψηλότερα το 2023 σε σχέση με την περίοδο 2017-2020.

«Παρά την καλά εφοδιασμένη παγκόσμια αγορά το 2023, η έλλειψη προμήθειας φυσικού αερίου με ρωσικό αγωγό στην Ευρώπη και η περιορισμένη αύξηση της προσφοράς LNG τον τελευταίο χρόνο σημαίνουν ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου παραμένει διαρθρωτικά σφιχτή», τόνισε η Shell.

Δέσμευση κεφαλαίων

Καθώς η Shell πιστεύει ότι το LNG θα διαδραματίσει «ακόμα μεγαλύτερο ρόλο» στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος από ό,τι παίζει σήμερα, η εταιρεία έχει δεσμεύσει περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο με έμφαση στο LNG, το οποίο αθροίζει σε δυνητικά πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά έως το 2030.

Η βρετανική εταιρεία είναι αποφασισμένη να φέρει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο μαζί με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην αγορά, με βάση τα σχέδιά της να δαπανήσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις ενσωματωμένου αερίου και ανάντη, ενώ επενδύει 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2023 έως το 2025 σε χαμηλές - ενεργειακές λύσεις άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης