Ενέργεια

Πρώτη στις νέες γεωτρήσεις η Shell - Θα υπερβούν τις 50 για το 2024 συνολικά( Rystad)

Πρώτη στις νέες γεωτρήσεις η Shell - Θα υπερβούν τις 50 για το 2024 συνολικά( Rystad)
Τι προβλέπει η Rystad Energy σε έκθεσή της
Τα σχέδια των μεγάλων εταιρειών για γεωτρήσεις σε μέχρι στιγμής ανεξερεύνητες περιοχές το 2024, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανακαλύψεις που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για τους υδρογονάνθρακες, κυρίως στον Ατλαντικό Ωκεανό, την Ανατολική Μεσόγειο και την Ασία.

Σύμφωνα με τη Rystad Energy, πέρυσι μόνο, οι μεγάλοι παίκτες εξασφάλισαν 112.000 νέα τετραγωνικά χιλιόμετρα υπεράκτιων εκτάσεων, μέγεθος κατά 20% μεγαλύτερο από το προηγούμενο έτος, με το 39% στο τμήμα της υφαλοκρηπίδας, το 28% σε βαθιά νερά και το 33% σε εξαιρετικά βαθιά νερά.

Φέτος η Rystad προβλέπει ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν 50 περισσότερες ερευνητικές γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος σε σχέση με το 2023.

Ο ανώτερος αναλυτής της Rystad, Santosh Kumar Budankayala δήλωσε πως καθώς οι μεγάλες εταιρείες σφίγγουν το οικονομικό τους ζωνάρι, επιχειρούν με προσοχή να μπουν σε βαθύτερα νερά και να επανεκτιμήσουν τις προσεγγίσεις τους για την εξερεύνηση των θαλάσσιων ορίων.

65df5f1167a4d0001f406035-rystad_energy_1.jpg

Κορυφαίος παίκτης η Shell

Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων του περασμένου έτους απέδωσαν 1 δισεκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, 68% κάτω από τα 3 δισεκατομμύρια βαρέλια που παρήχθησαν το 2022, ενώ οι λεκάνες των παραμεθόριων περιοχών αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% των επιβεβαιωμένων ποσοτήτων.

Ωστόσο, οι παραμεθόριες και πολλά υποσχόμενες θαλάσσιες λεκάνες παραμένουν ελκυστικές λόγω της δυνατότητας εύρεσης μεγάλων κοιτασμάτων.

Στα σημαντικότερα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν την τελευταία πενταετία συμπεριλαμβάνονται η ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Sakarya της Turkish Petroleum στον τουρκικό τομέα του τομέα της Μαύρης Θάλασσας, τα Brulpadda και Luiperd της TotalEnergies στα ανοικτά της Νότιας Αφρικής, καθώς και τα Venus και Graff στα ανοικτά της Ναμίμπια.

Μεγάλο μέρος των παραμεθόριων εκτάσεων που κατακυρώθηκαν πέρυσι ήταν στις θαλάσσιες περιοχές της Ουρουγουάης, όπου η Shell πρωτοστάτησε εξασφαλίζοντας 42.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, τα οποία αντιπροσώπευαν επίσης περισσότερο από το 50% των συνολικών κατακυρωμένων εκτάσεών της.

Επί του παρόντος, η Shell κάνει γεώτρηση για φυσικό αέριο στο Block SB 2W στα ανοικτά της Sabah στη Μαλαισία, ενώ εξερευνήσεις έχει προγραμματίσει και για το οικόπεδο Bijak στο τεμάχιο SB X της ασιατικής χώρας.

Άλλες γεωτρήσεις της Shell, περιλαμβάνουν θαλάσσιες εκτάσεις στη Ναμίμπια, το Σουρινάμ, ενώ η BP σχεδιάζει να κάνει γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Αιγύπτου.  

65df5f124cdd9f001e7aa82e-rystad_energy.jpg
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης