Ενέργεια

«Ναυάγησε» η συμφωνία μεταξύ γαλλικής κυβέρνησης και EDF για την τιμή της πυρηνικής ενέργειας

«Ναυάγησε» η συμφωνία μεταξύ γαλλικής κυβέρνησης και EDF για την τιμή της πυρηνικής ενέργειας
Όταν η κρατική εταιρεία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση το 2026 ήταν περίπου στα 100 ευρώ/MWh
Το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης και του ενεργειακού κολοσσού EDF για την πώληση της πυρηνικής παραγωγής σε μέση τιμή 70 ευρώ/MWh από το 2026 είναι ανεφάρμοστο λόγω της πρόσφατης πτώσης των προθεσμιακών τιμών ενέργειας.

Σύμφωνα με το Montel, η EDF είχε κάνει λάθος στις διαπραγματεύσεις της με την γαλλική κυβέρνηση, καθώς δεν είχε προβλέψει την μείωση των τιμών πυρηνικής ενέργειας.

Όταν η κρατική εταιρεία βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση το 2026 ήταν περίπου στα 100 ευρώ/MWh.

Έκτοτε όμως, το Cal 26 έχει πέσει μέχρι και 57,50 ευρώ/MWh και η τελευταία τιμή του διαμορφώθηκε στα 68 ευρώ/MWh, ενώ το Cal 27 διαπραγματεύτηκε τελευταία φορά στα 64 ευρώ/MWh.

Σταθερή τιμή πώλησης στα 42 ευρώ

Επί του παρόντος, η EDF πωλεί 100 TWh, λίγο περισσότερο από το 1/3 της ετήσιας πυρηνικής παραγωγής της, σε σταθερή τιμή 42 ευρώ/MWh στο πλαίσιο του λεγόμενου καθεστώτος Arenh.

Η EDF είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι στοχεύει να πουλήσει την πυρηνική της παραγωγή σε μέση τιμή 70 ευρώ/MWh μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας με βιομηχανίες, μέσω δημοπρασιών για μεσοπρόθεσμες συμβάσεις και μέσω ενός φόρου επί των όγκων χονδρικής.

Ωστόσο, η εταιρεία έπρεπε να προσφέρει μακροπρόθεσμα συμβόλαια πυρηνικής προμήθειας με βιομηχανίες με έκπτωση περίπου 20% σε σχέση με τις τιμές της αγοράς για να είναι ανταγωνιστική, οπότε ακόμη και αν οι τιμές χονδρικής ήταν στα 70 ευρώ/MWh, θα δυσκολευόταν να βρει αγοραστές, δήλωσε ο Alexis Gleron, επικεφαλής της εταιρείας ενεργειακών υπηρεσιών Augmented Energy.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης