Ενέργεια

Στην ηλιακή ενέργεια επενδύει η Αλγερία για να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Στην ηλιακή ενέργεια επενδύει η Αλγερία για να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Η Αλγερία στοχεύει να παράγει το 27% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035
Η Αλγερία θα πρέπει να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ηλιακής ενέργειας για να συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς τη νότια Ευρώπη, εν μέσω της ολοένα αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για το καύσιμο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ranadrill Energy με έδρα την βορειοαφρικανική χώρα.

«Στην Αλγερία, παράγουμε το 98% της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, οπότε αν αναπτύξουμε την ηλιακή ενέργεια, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το μερίδιο του φυσικού αερίου από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Choeib Boutamine στο Montel σε συνέντευξή του.

Η δήλωση αυτή έρχεται καθώς οι χώρες της ΕΕ επιθυμούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για να απεξαρτηθούν από τη Ρωσία μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Η Αλγερία στοχεύει να παράγει το 27% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2035, με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του στόχου να καλύπτεται από τη νέα ηλιακή ισχύ.

Τα θετικά και οι ανησυχίες

Η χώρα παράγει σήμερα περίπου 103 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και αντιπροσωπεύει το 14% του εφοδιασμού της ΕΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη -ιδιαίτερα στους βασικούς καταναλωτές αλγερινού φυσικού αερίου, την Ιταλία και την Ισπανία- ότι η αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση θα μπορούσε να επηρεάσει τις ροές των εξαγωγών.

Παρόλα αυτά, ο Boutamine δήλωσε ότι η χώρα είναι σε θέση για να παρέχει περισσότερο καύσιμο στην Ευρώπη, εν μέσω των προσπαθειών της ΕΕ να εγκαταλείψει εντελώς το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027.

Ταυτόχρονα βέβαια, επεσήμανε ότι η Αλγερία δεν έχει να αντιμετωπίσει θαλάσσιους αγωγούς, όπως το στενό Bab al-Mandab - όπου οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι επιτίθενται στη ναυτιλία ή τη διώρυγα του Παναμά, όπου οι συνθήκες ξηρασίας έχουν οδηγήσει σε ουρές πλοίων.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης