Ενέργεια

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «κλειδί» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη «κλειδί» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν υδρογονάνθρακες και ΑΠΕ
Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του ΑΙ στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων, των ΑΠΕ, και των τεχνολογιών απαλλαγής από τον άνθρακα θεωρείται ότι θα αποτελέσει ένα κρίσιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο της ενεργειακής πολιτικής των κρατών
Την ώρα που τα κράτη όλο και περισσότερο επενδύουν στην ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για μια σειρά από κλάδους της παραγωγής, εξελίσσεται και η συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο μπορεί το ΑΙ να βοηθήσει και το ενεργειακό τοπίο

Το Offshore Energy θέτει το ζωτικής σημασίας ερώτημα: Τι μέλλει γενέσθαι για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και ποιο ρόλο θα διαδραματίσει αυτή στο στοίχημα της απεξάρτησης από τον άνθρακα και της πράσινης μετάβασης;

Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του ΑΙ στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων, των ΑΠΕ, και των τεχνολογιών απαλλαγής από τον άνθρακα θεωρείται ότι θα αποτελέσει ένα κρίσιμο εργαλείο στο οπλοστάσιο της ενεργειακής πολιτικής των κρατών για την απελευθέρωση της ανάπτυξης του κλάδου της υπεράκτιας ενέργειας και την επίτευξη των φιλοδοξιών του καθαρού μηδενικού στόχου, σύμφωνα με τον Kumar Narayanan, Αντιπρόεδρο (VP) & Επικεφαλής Ενέργειας & Πόρων για την Αμερική στην Tata Consultancy Services (TCS), μέρος του ομίλου Tata, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος πολυεθνικός επιχειρηματικός όμιλος της Ινδίας.

Στοχεύοντας να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μετασχηματιστούν μέσω της τεχνολογίας, η TCS προσέχει ιδαίτερα τη στάση της όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους δείκτες βιωσιμότητας, όπως ο MSCI Global Sustainability Index και ο FTSE4Good Emerging Index. 

Η ινδική εταιρεία έχει συνεργαστεί με πολλούς διεθνείς παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της ιταλικής Saipem, όπως και άλλους γίγαντες των υπεράκτιων γεωτρήσεων, όπως η Seadrill, η οποία προσέλαβε την εταιρεία το 2019 για να αναβαθμίσει και να συντηρήσει τις χερσαίες και υπεράκτιες ψηφιακές υποδομές της.

Ο Narayanan, ο οποίος επί του παρόντος επικεντρώνεται στην ψηφιακή μηχανική και τη βιωσιμότητα στον τομέα της ενέργειας και των πόρων, έχει μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τη Διαχείριση από το PSG College of Technology.

Με πάνω από 30 χρόνια συνολικής εμπειρίας, εκ των οποίων τα 28 έχει περάσει στην TCS, ο Narayanan έχει περάσει από αρκετές στελεχικές θέσεις, μεταξύ των οποίων διευθυντής χώρας για την TCS στη Σιγκαπούρη και τη Γαλλία, επικεφαλής πωλήσεων και λύσεων για την πρακτική του έξυπνου αυτοματισμού και τώρα επικεφαλής του τομέα ενέργειας και πόρων για την Αμερική.
maxresdefault.jpg


Από την τεχνολογία των ψηφιακών διδύμων έως τη ρομποτική και πολλές άλλες καινοτομίες στην εργαλειοθήκη της τεχνητής νοημοσύνης, ο Narayanan ήταν κατηγορηματικός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο Offshore Energy ότι η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει όλους τους κλάδους της παραγωγής και όχι μόνο στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και τους τομείς της πράσινης και καθαρής ενέργειας.

Το πρώτο σημείο στο οποίο στάθηκε ο Narayanan είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους γεωεπιστήμονες στην εξερεύνηση νέων εδαφών που δεν μας έχουν γίνει ακόμα γνωστά ως προς τα πιθανά τους κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, βοηθώντας επίσης και τις γεωτρήσεις αλλά και τα εργοστάσια τα οποία θα κυμανθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα αποδοτικότητας από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα, με αποτέλεσμα την παραγωγή ενέργειας και προϊόντων με χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές.

Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει και στην επίλυση των προβλημάτων βιωσιμότητας στη βιμηχανία πετρελαίου, μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές άνθρακα, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να υπολογίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους ρύπους που αποβάλλουν.  

Οι προκλήσεις

Σε σχετική ερώτηση που αφορά τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σχέση με το ΑΙ, ο Narayanan απάντησε πως ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτόν τον χώρο είναι η ικανότητα δημιουργίας λύσεων σε επίπεδο οικοσυστημάτων.

Λύσεις δηλαδή που να αφορούν προβλήματα που εμφανίζονται σε πολλαπλά ενεργειακά και παραγωγικά δίκτυα  ταυτόχρονα και συνδυασμένα αναμεταξύ τους.

Για την αιολική ενέργεια

Η επόμενη κίνηση στην υπεράκτια ανάπτυξη είναι η ανάπτυξη του ΑΙ σε συσκευές υπολογισμού άκρων. 

Ακόμη και με τις δυνατότητες που παρέχουν σήμερα το δίκτυο 5G και το Internet of Things, ορισμένες εργασίες των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην ταχύτητα που εκτελούν ορισμένες λειτουργίες τους, οπότε παρατηρείται μια μεγάλη καθυστέρηση. 

Μέχρι τη στιγμή που τα δεδομένα και οι εντολές μεταδίδονται από τον πυθμένα της θάλασσας στην πλατφόρμα και στη συνέχεια πίσω στη βάση ξηράς και στο cloud, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα.

Οι συσκευές με ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούν να επιτρέψουν στην μεταφορά των διαφόρων απαραίτητων πληροφοριών από και προς την ανοικτή θάλασσα κυριολεκτικά αστραπιαία. 

Επιδιόρθωση βλαβών

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα ενισχύσουν επίσης -και σύντομα μάλιστα- τους μηχανικούς και τα συνεργεία τόσο στις εγκαταστάσεις όσο και σε απομακρυσμένα πεδία.

Ήδη αναπτύσσονται εφαρμογές AI σε φορητές συσκευές αλλά και σε smart κράνη

Η ικανότητα των μηχανών ΑΙ να εξετάζουν γρήγορα το ιστορικό λειτουργίας και συντήρησης και στη συνέχεια να προτείνουν λύσεις σε λειτουργικά προβλήματα μπορεί να μειώσει ή να εξαλείψει τις περιπτώσεις ξαφνικής διακοπής λειτουργίας και να αποκαταστήσεις τυχόν βλάβες στα ενεργειακά δίκτυα ή στις γραμμές παραγωγής. 

Από τις γεωτρήσεις, μέχρι τη διύλιση, και από την κατασκευή νέων μονάδων μέχρι τη συντήρησή τους, η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται να προσφέρει μια συνολικά αναβαθμισμένη βοήθεια.

Τέλος, αναφορικά με την απαλλαγή της βιομηχανίας υδρογονανθράκων από τον άνθρακα, ο Narayanan σχολίασε πως αυτή θα είναι αδύνατη χωρίς τεχνητή νοημοσύνη. 

Σήμερα οι γνωστικές μηχανές ΤΝ εργάζονται βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες με πολύπλοκα ταμπλό που περιλαμβάνουν πλέον τη βιωσιμότητα, εκτός από την ασφάλεια και την αποδοτικότητα.

Στο εγγύτερο μέλλον, οι μηχανές τεχνητής νοημοσύνης θα προτείνουν γενετικά σχέδια φρεατίων και εγκαταστάσεων που έχουν χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία. 

Η επίτευξη της βιωσιμότητας μακροπρόθεσμα είναι ένα ταξίδι μάθησης, μια συνεχής διαδικασία βελτίωσης της παραγωγής. 

Ως εκ τούτου, η προσαρμοστική, μαθησιακή τεχνολογία - όπως η τεχνητή νοημοσύνη - θα είναι απαραίτητη σε αυτό το ταξίδι.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης