Πιθανές συνέπειες στη διάρκεια της κρίσιμης δεκαετίας του 2020 (Euractiv)
Ένας από τους τομείς που θα επηρεαστούν είναι αυτός των δικτύων.
Σύμφωνα με το euractiv.com, το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας θα γίνει βαθύτερη ολοκλήρωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να καταστεί δυνατή η κοινή χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) σε ολόκληρο το μπλοκ και να δοθεί ώθηση ισχύος για τον ACER (ενεργειακό επόπτη της ΕΕ) που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα.
Από τη δεκαετία του 1990, οι ευρωπαϊκές χώρες εργάζονται σκληρά για την ενοποίηση των εθνικών τους δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρά την αργή πρόοδο, οι ροές μεταξύ των χωρών της ΕΕ έχουν γίνει σημαντική πηγή σταθερότητας του δικτύου και χαμηλότερων τιμών καταναλωτή.
Αιτίες επηρεασμού του Ρωσοουκρανικού πολέμου στο ευρωπαϊκό δίκτυο
Η δεκαετία του 2020 θα αποδειχθεί μια άλλη κρίσιμη δεκαετία.
Ένας από τους λόγους είναι ότι η Ουκρανία συνδέθηκε με το ευρωπαϊκό δίκτυο συνδέοντας την πολιορκούμενη χώρα με «πάνω από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίους σε 24 χώρες», όπως εξήγησε την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες η Tinne Van der Straeten (υπουργός Ενέργειας του Βελγίου).
Όταν η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από το Κρεμλίνο κατέστρεψε την Ευρώπη, οι διασυνοριακές ροές βοήθησαν.
Η Γαλλία βασιζόταν στις εισαγωγές γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εν μέσω διακοπών του πυρηνικού στόλου, ενώ σε αντάλλαγμα προμήθευε κάποιο φυσικό αέριο.
«Η διασυνοριακή ενεργειακή υποδομή βελτιώνει τη σταθερότητα και την αξιοπιστία του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια», τόνισε η Van der Straeten η οποία επί του παρόντος προεδρεύει των συνεδριάσεων των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Η επόμενη σειρά θα είναι η σύνδεση του βορρά της Ευρώπης όπου οι δυνατότητες για αιολική ενέργεια είναι μεγαλύτερες, με τον πλούσιο σε ήλιο Νότο.
«Τα διασυνδεδεμένα δίκτυα διευκολύνουν τη διασυνοριακή ανταλλαγή ενεργειακών πόρων», εξήγησε η Βελγίδα υπουργός, προσθέτοντας ότι θα προσθέσει το θέμα στην ατζέντα μιας από τις προσεχείς συνεδριάσεις των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Πιθανές συνέπειες από την ενοποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων
Η «δεξαμενή σκέψης» Bruegel υποστηρίζει ότι η βαθύτερη ενοποίηση των ευρωπαϊκών δικτύων υπόσχεται σημαντική εξοικονόμηση κόστους στους καταναλωτές, ενώ αυξάνει τη σταθερότητα των δικτύων.
Όταν ο ήλιος λάμπει στην Ιταλία, αυτός ο ηλεκτρισμός θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς τη συννεφιασμένη Γερμανία και το αντίστροφο. Οι ορεινές χώρες προσφέρουν τεράστιες φυσικές μπαταρίες σε σχήμα αντλίας αποθήκευσης με συνέπεια ο υδροηλεκτρικός τομέας της Νορβηγίας να καθιστά τη σκανδιναβική χώρα μια τεράστια δεξαμενή για τη Βόρεια Ευρώπη.
Το 2030, η ενοποίηση των δικτύων θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση καυσίμων κατά 21%, υποστηρίζει η Bruegel προσθέτοντας ότι η αστάθεια των τιμών εντός μιας ημέρας (κυμαίνεται από τα αρνητικά έως τις εκατοντάδες ευρώ ανά μονάδα ισχύος), θα μπορούσε να μειωθεί κάτω από τα 2/3.
Η ανάγκη για βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειωθεί τουλάχιστον κατά 25%.
«Η καλύτερη αποθήκευση που έχουμε, η καλύτερη ευελιξία που έχουμε, είναι στην πραγματικότητα η διασυνοριακή και ολοκληρωμένη αγορά, επειδή μπορείτε να επωφεληθείτε από άλλες.
Η επιβολή είναι ένα κρίσιμο σημείο όταν πρόκειται για την ενοποίηση της αγοράς στην Ευρώπη», εξήγησε η Ditte Juul Jorgensen (Διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Πρώτον, οι κυβερνήσεις πρέπει να λογοδοτήσουν όσον αφορά τους στόχους σύνδεσης στο δίκτυο της ΕΕ (οι ελεγκτές του μπλοκ έχουν σημειώσει αργή πρόοδο το 2023). Αλλά οι εταιρείες των οποίων οι όροι ανταγωνισμού επεκτείνονται θα υπόκεινται επίσης σε μεγαλύτερο έλεγχο.
Πρόστιμα σε ενεργειακές εταιρείες
Ο έλεγχος των ενεργειακών εταιρειών πραγματοποιείται μέσω των κανόνων ακεραιότητας της αγοράς ενέργειας που είναι γνωστοί ως REMIT.
Τον Φεβρουάριο, στην ιταλική ENET επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ. Η γαλλική Engie πρέπει να πληρώσει 500.000 ευρώ λόγω χειραγώγησης της αγοράς προς όφελός της και εις βάρος των καταναλωτών.
Οι αγορές ενέργειας είναι ένα αδιαφανές παζάρι χονδρεμπόρων ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγών και προβλέψεων ζήτησης που επιδιώκουν να ταιριάξουν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με την κατανάλωση σε ολόκληρη τη χώρα.
Η αδιαφανής φύση τους κάνει την απάτη τόσο ελκυστική όσο και δύσκολο να εντοπιστεί.
Οι θεσμοί που είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο του παζαριού ξεπερνούν τα όριά τους προκαλώντας μια ανανέωση του πλαισίου της ΕΕ που ξεκίνησε το 2023.
Νέοι κανόνες στην ΕΕ
Η Ευρώπη φιλοξενεί 27 ρυθμιστικές αρχές της αγοράς ενέργειας που μέχρι στιγμής έχουν επιβάλει πρόστιμα μετά από συνολικά περισσότερες από 550 έρευνες. Οι ταχύτερες συναλλαγές και οι αυξήσεις στις διασυνοριακές ροές σημαίνουν ότι χρειάζεται επίβλεψη.
«Απαιτούνται αλλαγές ώστε οι αρμόδιες αρχές να έχουν τα μέσα να παρακολουθούν σωστά τι συμβαίνει σε καθημερινή βάση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», λέει η Maria Carvalho (Ευρωβουλευτής Πορτογαλίας) η οποία διαπραγματεύτηκε τον επικαιροποιημένο νόμο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι νέοι κανόνες είναι μια ώθηση για την ενεργειακή υπηρεσία του μπλοκ ACER, που εδρεύει στη Λιουμπλιάνα, ιδιαίτερα «στη διερεύνηση διασυνοριακών υποθέσεων», πρόσθεσε.
Απομένει οι εν λόγω νέοι κανόνες να εγκριθούν επίσημα και στη συνέχεια οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να τους σφραγίσουν.
www.worldenergynews.gr