Ενέργεια

Γιατί o αγωγός Balkan Stream θα αναδειχθεί σε «διαμάντι» για την Ευρώπη

Γιατί o αγωγός Balkan Stream θα αναδειχθεί σε «διαμάντι» για την Ευρώπη
Συνολικά, το 9% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ πραγματοποιείται μέσω αγωγών, ενώ το υπόλοιπο έρχεται σε υγροποιημένη μορφή
Με τον αναμενόμενο τερματισμό της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στο τέλος του 2024, ο αγωγός Balkan Stream που περνάει μέσα από τη Βουλγαρία θα γίνει η κύρια οδός εφοδιασμού της ΕΕ, όπως συζητήθηκε κατά την επίσκεψη της κορυφαίας αξιωματούχου του μπλοκ των 27 για θέματα ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen, στην ενεργειακή εταιρεία Bulgartransgaz (BTG).

Σύμφωνα με το Euractiv, μακροπρόθεσμα η Βουλγαρία θα καταστεί κομβική χώρα για την εξασφάλιση του εφοδιασμού της Ρουμανίας, της Μολδαβίας και των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

«Μετά τον όλο και πιο πιθανό τερματισμό της μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας από τις αρχές του 2025, ο κάθετος διάδρομος φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας θα είναι το μόνο έργο που μπορεί να εξασφαλίσει τόσο την απαραίτητη μεταφορά υγροποιημένου αερίου όσο και τη συνεχή λειτουργία του δικτύου μεταφοράς και των υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Vladimir Malinov, επικεφαλής της Bulgartransgaz.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ένωση μείωσε σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τουλάχιστον 50% σε 15% πέρυσι.

Συνολικά, το 9% των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ πραγματοποιείται μέσω αγωγών, ενώ το υπόλοιπο έρχεται σε υγροποιημένη μορφή.

Η γειτονική χώρα διαχειρίζεται τον αγωγό φυσικού αερίου Balkan Stream, ο οποίος αποτελεί προέκταση του Turk Stream, ενός αγωγού φυσικού αερίου που εγκαινιάστηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Θυμίζουμε πως μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία, αλλά οι αρχές της Σόφιας δεν παρενέβησαν στη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και από εκεί προς την Αυστρία.

Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας

Ξεχωριστά, η Βουλγαρία και η Ελλάδα κατασκεύασαν έναν διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει το βουλγαρικό δίκτυο φυσικού αερίου με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Η σύνδεση αυτή επιτρέπει επίσης τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα ελληνικά τερματικά, ενώ επιτρέπει και την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τα ρωσικά τερματικά μέσω του Balkan Stream.

Επί του παρόντος, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν χρησιμοποιούν τον Διαβαλκανικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, ο οποίος ήταν η παλιότερη διαδρομή για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία μέσω της Ρουμανίας στη Βουλγαρία πριν από την έναρξη του Turkish Stream.

Η ιδέα της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι να αντιστρέψει την κατεύθυνση του αγωγού φυσικού αερίου και να καταστήσει τη χώρα οδό εξαγωγής φυσικού αερίου προς τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Το έργο αυτό ονομάζεται Κάθετος Διάδρομος Φυσικού Αερίου και είναι μια κοινοπραξία Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας για την επέκταση των υφιστάμενων συνδέσεων φυσικού αερίου μεταξύ τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης