Ενέργεια

Σκυλακάκης:  Θα μοιραστεί η επιβάρυνση των ΥΚΩ - Πως  θα γίνει η απόσβεση για τις μονάδες της ΔΕΗ σε νησιά και  Κρήτη

Σκυλακάκης:  Θα μοιραστεί η επιβάρυνση των ΥΚΩ - Πως  θα γίνει η απόσβεση για τις μονάδες της ΔΕΗ σε νησιά και  Κρήτη

 Η λύση που προέκρινε το υπουργείο είναι να μπορεί η ΔΕΗ να κάνει σε 10 χρόνια την απόσβεση

Το κόστος των επενδύσεων που απαιτούνται να κάνει η ΔΕΗ για να υπάρχει επάρκεια στην Κρήτη και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά θα καλυφθεί από τα ΥΚΩ και θα μοιραστεί στα επόμενα δέκα χρόνια, είπε χθες μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Υπάρχει ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις ενίσχυσης της ηλεκτρικής επάρκειας των νησιών και της Κρήτης» ανέφερε ο  υπουργός   υποστηρίζοντας τις σχετικές διατάξεις που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών « Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» που συζητείται στην Ολομέλεια.

Σημείωσε ότι η λύση που προέκρινε το υπουργείο είναι να μπορεί η ΔΕΗ να κάνει σε 10 χρόνια την απόσβεση για να κάνει τις πρόσθετες αναγκαίες εργασίες που απαιτούνται ώστε να υπάρχει τα επόμενα χρόνια επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειες στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αποφεύγοντας τις λύσεις ενοικίασης που είναι πολύ ακριβές. Με τον τρόπο αυτό  ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται η επιβάρυνση   στα ΥΚΩ καθώς όταν γίνει η διασύνδεση των νησιών αυτή η επιβάρυνσης θα μειωθεί  πολύ σημαντικά. «Απλώνοντας στο χρόνο μιας δεκαετίας την απόσβεση της ΔΕΗ μειώνουμε πολύ την επιβάρυνση των ΥΚΩ που θα καλύψουν αυτά τα ποσά» είπε ο υπουργός χθες στη Βουλή.

Για την Κρήτη, εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης θα γίνει κάτι παρεμφερές «μια επείγουσα παρέμβαση, όπου πάλι  ένα σημαντικό τμήμα της  επιβάρυνσης των ΥΚΩ  θα μοιραστεί στο 2026 και στο 2027 που θα έχει γίνει η διασύνδεση άρα θα υπάρχει μια μεγάλη μείωσή τους που είναι πολύ σημαντικό για την Κρήτη. Το κόστος, όπως είπε,  ανέρχεται περίπου  στα 60 εκατ. ευρώ για την Κρήτη και είναι θεμιτό να γίνει για να μην υπάρχει κίνδυνος διατάραξης του τουριστικού μας προϊόντος. Η παρέμβαση αυτή τόνισε, «είναι αναγκαία τώρα γιατί έχουμε αύξηση του τουρισμού από όταν προβλέπονταν καθώς και γιατί πράγματι γιατί έχουν υπάρξει τεχνικές καθυστερήσεις για τα υποθαλάσσια καλώδια της Κρήτης».

Και σημείωσε ότι λόγω παλαοότητας των μονάδων και λόγω αυξημένες τουριστικής κίνησης, είναι  εξαιρετικά επείγουσες οι ανάγκες να εγκατασταθούν πρόσθετες μονάδες από τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες γιατί κινδυνεύουμε να έχουμε προβλήματα από αυτό το καλοκαίρι.

Τι είπε για διαγωνισμούς ψυχρής εφεδρείας

Ο υπουργός τόνισε ότι μπαίνει ως όρος ότι οι μονάδες που θα εγκατασταθούν στην Κρήτη δεν θα μπορούν να μπουν στους διαγωνισμούς για την ψυχρή εφεδρείας ως καινούργιες μονάδες αλλά θα μπουν αποσβεσμένες  μετά την διασύνδεσή.

Έτσι όπως είπε δεν θα έχουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα είχαν αν έμπαιναν ως νέες μονάδες σε αυτούς τους διαγωνισμούς. «Μετά τη διασύνδεση θα χρειαστούν και  τότε θα κάνουμε κανονικούς διαγωνισμούς και θα έχουμε το χρόνο να τους υλοποιήσουμε», τόνισε. 

Ο κ. Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις αγορητών των κομμάτων της Αντιπολίτευσης διευκρίνισε  ότι «δεν θα επιβαρύνει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τα ΥΚΩ, αυτό θα γίνει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβαση».

Τι είπε για έλλειμμα των ΥΚΩ

Υπογράμμισε ότι «το έλλειμμα των ΥΚΩ για το 2023 ανέρχεται στα 290 εκατ. ευρώ και η Eurostat το περνάει ήδη στα ελλείματα του Κρατικού Προϋπολογισμού άρα η οποία δημοσιονομική επιβάρυνση εγγράφηκε στο προηγούμενο έτος και έκλεισε. Για το 2024 η μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε προβλέψει και οι καταναλωτές θα απολαύσουν δραστικά χαμηλότερες τιμές».

Για την ΔΕΗ ως επιλογή για τις μονάδες που θα τεθούν στα νησιά  είπε ότι δεν υπάρχει κάτι «γαλαντόμο» προς την εταιρεία αυτή αλλά είναι η μόνη που έχει την δυνατότητα περιβαλλοντικών μελετών και η ΔΕΗ δεν αποκομίσει κάποιο υπερβολικό κέρδος.  Στα μη διασυνδεμένα νησιά είπε ο υπουργός «λέμε στην ΔΕΗ-  γιατί τεχνικά και οικονομικά είναι αδύνατον να υπάρχει άλλος πάροχος έως τα τέλη του 2028  ο οποίος θα μπορέσει να εγκατασταθεί σε αυτά- Και μόνο οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις θα απέκλειαν μια τέτοια δυνατότητα. 

 

www.wolrdenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης