Περιβάλλον

Τα μικροπλαστικά ρυπαίνουν την Ευρώπη - Τι έδειξε έρευνα στο Βέλγιο

Τα μικροπλαστικά ρυπαίνουν την Ευρώπη - Τι έδειξε έρευνα στο Βέλγιο
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Euractiv
Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται την αναθεώρηση του κανονισμού για τα μικροπλαστικά, ευρωβουλευτές μαζί με ΜΚΟ ταξίδεψαν εκτός Βρυξελλών για να δουν ιδίοις όμμασι το μέγεθος και τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής που αυτά προκαλούν.

Μετά από πρόσκληση των ΜΚΟ Surfrider Foundation και The Pew Charitable Trusts, η Euractiv επισκέφθηκε την Τετάρτη (21/2) το χωριό Écaussinnes, περίπου 30 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες, μαζί με την ευρωβουλευτή των Πρασίνων Saskia Bricmont και τα επιτελεία των ευρωβουλευτών Caroline Roose, Ska Keller και Kira Peter-Hansen.

Το Écaussinnes, ένας δήμος 11.000 κατοίκων, γειτνιάζει με τη μεγαλύτερη πετροχημική εγκατάσταση στη Βαλλωνία, τη βιομηχανική ζώνη Feluy.

Από τις τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εκεί, η κυριότερη, η Total Petrochemical, είναι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή μονάδα του ομίλου TotalEnergies για την παραγωγή πλαστικών σφαιριδίων.

Κάθε χρόνο, στο Feluy παράγονται περίπου 1 – 1,2 εκατ. τόνοι πλαστικών σφαιριδίων, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 44% της συνολικής παραγωγής πλαστικού του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού.

Τα pellets είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πλαστικών αντικειμένων, με τα σφαιρίδια αυτά να αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη πηγή ακούσιας απελευθέρωσης μικροπλαστικών.
Υπολογίζεται ότι 184.290 τόνοι αυτών των πλαστικών σφαιριδίων αποβάλλονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Η πρόταση της ΕΕ

Για την καταπολέμηση αυτής της ρύπανσης, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να είναι τοξική για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2023 πρόταση κανονισμού με στόχο τη μείωση της αποβολής σφαιριδίων στο περιβάλλον.

Η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί στη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται στην επεξεργασία και τη μεταφορά πλαστικών σφαιριδίων.

Στόχος είναι η μείωση της συνολικής ποσότητας των ακούσιων αποβολών μικροπλαστικών κατά 6% έως το 2030.

Για την ιστορία, να πούμε ότι το πρόβλημα της ρύπανσης από πλαστικά σφαιρίδια στην περιοχή Feluy στη Βαλλονία χρονολογείται ήδη από την ίδρυση της πετροχημικής βιομηχανίας στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης