Χρηματιστήριο & Αγορές

Συνεχίζει το buyback η ΔΕΗ με 200.000 μετοχές την τελευταία εβδομάδα

Συνεχίζει το buyback η ΔΕΗ με 200.000 μετοχές την τελευταία εβδομάδα
Συντήρηση δυνάμεων και επιβράδυνση στο χρηματιστήριο ενώ οι διεθνείς αγορές σημειώνουν νέα υψηλά - Η τεχνική εικόνα
Η ελληνική αγορά αποσυμπιέζεται με τις ενεργειακές μετοχές να βρίσκονται σε διορθωτική φάση και να απορροφώνται προσφορές, με τα διυλιστήρια να ξεχωρίζουν και να διατηρούν ισχυρές προοπτικές σε σχέση και με την ανάπτυξή τους στις ΑΠΕ. Παράλληλα σε φάση αναμονής η αγορα ενόψει του deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Η ΔΕΗ συνεχίζει το buyback με 41.400 μετοχές στις 15.2.2024 με μέσο κόστος 11,92 ευρώ, 36.800 τεμάχια στις 16.2.2024 με μέσο κόστος 11,98 , 40.500 τεμάχια στις 19.2 με μέσο κόστος 11,89 , 33.000 τεμάχια στις 20.2 με μέσο κόστος 12,07 ευρώ και 49.000 τεμάχια στις 21.2 στα 11,88 ευρώ.

Συνολικά αγοράστηκαν μεταξύ 15.2 και 21.1 200.700 μετοχές στην περιοχή 11,88 -12 ευρώ.

Η μετοχή της περιόδου είναι η Helleniq Energy( ΕΛΠΕ) με άνοδο 13% από την αρχή του έτους, χωρίς τον υπολογισμό του μερίσματος 0,3 ευρώ ανά μετοχή που απέδωσε ήδη στους μετόχους.
Το discount έναντι της Motor Oil παραμένει, έχοντας μειωθεί στα 500 εκατ, με την ΜΟΗ να έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 δισ στα 27 ευρώ και να βαίνει προς τα 30 ευρώ.

Ο Μυτιληναίος βρίσκεται σε φάση συσσώρευσης περνώντας κάτω από τα 37 ευρώ, ενώ η Cenergy που και αυτή υποχώρησε κάτω από τα 7 ευρώ, εμφανίζει discount έναντι των ομοειδών ευρωπαϊκών.

Σταθερό bid από το εξωτερικό στον Τιτάνα παρά την κινηση από τα 16,5 στα 26 από την ζώνη των 1.100 μονάδων, λόγω αυξανόμενης κερδοφορίας στην προσεχή τριετία, πράσινης μετάβασης, δείχνει ότι τα 30 ευρώ σε πρώτη φάση είναι πραγματοποιήσιμα.

Επενδυτική ευκαιρία η διόρθωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που με την επικείμενη είσοδο της ΝΟVAL στο Χρηματιστήριο αναμένεται να απεικονισθεί η υποτιμημένη αξία της.


Καλές κερδοφορίες


Συντήρηση δυνάμεων και απορρόφηση των σημαντικών κερδών από το ξεκίνημα της χρονιάς ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της χρηματιστηριακής εβδομάδας που πέρασε. Το επιλεκτικό ενδιαφέρον συντήρησε την παραμονή του Γενικού Δείκτη στα υψίπεδα άνω των 1.400 μονάδων παρά το πανηγυρικό κλίμα των αγορών στο εξωτερικό.

Ενδεχομένως οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής ενόψει της διάθεσης μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς εμπιστευόμενοι την πρόσφατη καλή πορεία των μετοχών του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, της Helleniq Energy και της Εθνικής Τράπεζας.

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκε η καλή εικόνα από το μέτωπο της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών (OTE, Coca Cola, Titan) διατηρώντας παράλληλα τις θετικές προοπτικές της τρέχουσες χρήσης αλλά και την προσμονή των καλών μερισμάτων που θα μοιραστούν από τις εισηγμένες σε λίγους μήνες. Ο αργός ρυθμός της ανόδου έδωσε την ευκαιρία και σε άλλες κεφαλαιοποιήσεις με ή χωρίς κάποιο προφανή λόγο να βγουν στην επιφάνεια των ημερήσιων πρωταγωνιστών ενδεικτικό της διάθεσης ρίσκου που υπάρχει αυτή την στιγμή στην εγχώρια αγορά.


Οι διεθνείς αγορές


Στο εξωτερικό η αισιοδοξία βρίσκεται στο απόγειο της με τα διαγράμματα των χρηματιστηριακών δεικτών σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Αυτή την φορά ήταν ο κλάδος πληροφορικής που έδωσε το έναυσμα για το αγοραστικό ράλι με ηγέτη την μετοχή της NVDIA και 55 μετοχές του δείκτη S&P να σημειώνουν ιστορικά υψηλά στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Το πανηγυρικό κλίμα είχε συνέχεια στην Ιαπωνία με νέο ρεκόρ διαπραγμάτευσης του δείκτη NIKKEI μετά από 34 χρόνια, άλλα και στην Ευρώπη με τα νέα ιστορικά υψηλά σε Dax και Eurostoxx – 600. Αν και τα θεμελιώδη σε διαφορετικές γεωγραφικές οικονομικές ζώνες δεν είναι ίδια η άνοδος των αποτιμήσεων στην βασική αγορά του πλανήτη ωθεί υψηλότερα τις συγκριτικές αποτιμήσεις. Αισίως η σχέση των κερδών με τις αποτιμήσεις του S&P προσέγγισε τις 21 φορές, αισθητά υψηλότερα από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας (17,7 φορές).


Η τεχνική εικόνα της αγοράς


Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πλάγια κίνηση χωρίς να ανοίξει βήμα διαφυγής «γράφοντας» ωστόσο διαδοχικά ενδοσυνεδριακά υψηλά ως τις 1.431 μονάδες.

Η αναποφασιστικότητα της αγοράς να πάρει απόσταση από την βασική περιοχή στήριξης των 1.380 μονάδων αντανακλάται στα συνεχόμενα σήματα αγοράς/πώλησης του MACD από τις 12 Φεβρουαρίου. Παρόλα αυτά τεχνική ετυμηγορία πώλησης δεν έχουμε ακόμα, οι βασικοί κινητοί μέσοι εξασφαλίζουν ακόμα ικανό περιθώριο διόρθωσης και η συζήτηση για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης θα ξεκινήσει σε καθοδική διάσπαση των 1.380 μονάδων.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές είναι ότι η αργή κίνηση του Γενικού Δείκτη δείχνει να αφομοιώνει τις τιμές χωρίς κραδασμούς σβήνοντας τις συναλλαγές σε πτωτικές ημέρες ενώ παράλληλα αποκλιμακώνει τους ημερήσιους ταλαντωτές. Δεν αναμένουμε αλλαγές στο μοτίβο διαπραγμάτευσης της Αγοράς την προσεχή εβδομάδα, οι τάσεις συσσώρευσης αναμένεται να συνεχιστούν καθώς το επιλεκτικό «κυκλικό» ενδιαφέρον αναμένεται να ισορροπήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Πυκνώνουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες αυτές των MIG (26/02), Premia Properties (27/02), Ideal Holdings, Lavipharm (28/02), Helleniq Energy, Entersoft (29/02) και Mermeren Kombinat (01/03). Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομόλογου της Intralot στην Κύρια Αγορά του ΧΑ. Την τελευταία ημέρα του μήνα τέλος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI.

Οι αποτιμήσεις


Capture2_7.JPG



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης