Ενέργεια

«Ματσάκι» της Venture Global με ΒP, Shell και Repsol - Γιατί επιστρατεύεται διαιτησία

«Ματσάκι» της Venture Global με ΒP, Shell και Repsol - Γιατί επιστρατεύεται διαιτησία
Η εγκατάσταση έχει χωρητικότητα 10 εκατομμυρίων τόνων και άρχισε να παράγει στις αρχές του 2022

Οι τρεις μεγάλες εταιρείες που μηνύουν την Venture Global για παραβίαση των συμβολαίων παράδοσης LNG έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους, ζητώντας από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επιτραπεί να εκφράσουν τις θέσεις τους για την επίσημη έναρξη λειτουργίας του τερματικού σταθμού LNG Calcasieu Pass.

Σύμφωνα με το Oilprice, ΒP, Shell και Repsol έχουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια παράδοσης LNG με την Venture Global. Ωστόσο, η εταιρεία των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι η μόνη υπάρχουσα εγκατάσταση LNG δεν είναι ακόμη πλήρως λειτουργική. Αυτό, σύμφωνα με το Reuters, επέτρεψε στην Venture Global να πουλάει φορτία στην άμεση αγορά αντί να τα παραδίδει στην BP, τη Shell και τη Repsol, κερδίζοντας δισεκατομμύρια από αυτή την στρατηγική. Αυτό ώθησε τους τρεις να καταθέσουν αγωγές διαιτησίας κατά της Venture Global ως απάντηση στην απόφαση της Venture Global να παρακρατήσει φορτία με σύμβαση.

Ποιο ήταν το deal

Οι τρεις κολοσσοί μαζί με δύο άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, ήταν θεμελιώδεις αγοραστές για την εγκατάσταση Calcasieu Pass, που σημαίνει ότι παρείχαν στην Venture Global τα χρήματα για την κατασκευή του χώρου στη Λουιζιάνα με αντάλλαγμα τη δέσμευση της εταιρείας να τους προμηθεύσει ορισμένους όγκους ΥΦΑ σε μακροπρόθεσμη περίοδο.

Η εγκατάσταση έχει χωρητικότητα 10 εκατομμυρίων τόνων και άρχισε να παράγει στις αρχές του 2022 την ώρα που η Ευρώπη, είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει έλλειψη. Όμως, αντί να τιμήσει τα συμβόλαιά της με τους Ευρωπαίους αγοραστές, η Venture Global επέλεξε να πουλήσει περισσότερο LNG στην αγορά spot.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης