Ενέργεια

ΗΠΑ: Ανεβαίνουν τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων

ΗΠΑ: Ανεβαίνουν τα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων
Ως προς τα αποθέματα αργού, αυτά αυξήθηκαν κατά 7,17 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Φεβρουαρίου
Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ενισχυμένες, ενισχυμένες από τις προσδοκίες ότι η ζήτηση στις ΗΠΑ πρόκειται να αυξηθεί καθώς τα διυλιστήρια προσπαθούν να επανέλθουν σε λειτουργία μετά από βλάβες.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 34 σεντς ή 0,4% στα 83,37 δολάρια το βαρέλι στις 07:40 GMT, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate σκαρφάλωσαν 37 σεντς ή 0,5% στα 78,28 δολάρια το βαρέλι.

Ως προς τα αποθέματα αργού, αυτά αυξήθηκαν κατά 7,17 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 16 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που μίλησαν στο Investing, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Επίσης αύξηση κατέγραψαν και τα αποθέματα βενζίνης, ενώ αντίθετα τα αποθέματα αποσταγμένων καυσίμων μειώθηκαν.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν εν μέσω διακοπών λειτουργίας σε μεγάλα διυλιστήρια που άφησαν τα ποσοστά χρησιμοποίησης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, αν και οι μονάδες συνεχίζουν εκ νέου την παραγωγή.

Το διυλιστήριο της BP με 435.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στην Ιντιάνα, συνιστώντας το μεγαλύτερο στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, θα επιστρέψει σε πλήρη παραγωγή τον Μάρτιο, σύμφωνα με άτομα που ξέρουν την κατάσταση από μέσα, μετά από διακοπή ρεύματος από την 1η Φεβρουαρίου.

Ανεβάζουν στροφές τα διυλιστήρια

Το διυλιστήριο των 238.000 βαρελιών ημερησίως της TotalEnergies στο Port Arthur του Τέξας εργάζεται επίσης για την ολοκλήρωση της επανεκκίνησής του, αν και εξακολουθεί να λειτουργεί ελάχιστα μετά από μια διακοπή ρεύματος που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι τα ποσοστά λειτουργίας των αμερικανικών διυλιστηρίων αυξήθηκαν στο 81,5% την περασμένη εβδομάδα από 80,6% της συνολικής παραγωγικής ικανότητας την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν τα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα από την αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA), τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι, με καθυστέρηση μίας ημέρας λόγω αμερικανικής αργίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στους παράγοντες που ενίσχυσαν το αργό είναι και το ασθενέστερο δολάριο, το οποίο καθιστά το πετρέλαιο λιγότερο ακριβό για τους εμπόρους που κατέχουν άλλα νομίσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης