Οι θέσεις για τα 15λεπτα προϊόντα στις αγορές ΕΧΕ
Την υιοθέτηση των 15λεπτων προϊόντων στις συναλλαγές τόσο της Αγοράς Επόμενης Ημέρας όσο και στην Ενδοημερήσια Αγορά ζητούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί μέσω του Συνδέσμου τους ΕΣΑΗ τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα θα πρέπει να επεκταθούν σε βάθος χρόνου σε όλο το φάσμα λειτουργίας των αγορών που διαχειρίζονται το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ.
Επίσης ο ΕΣΑΗ θέτει θέμα σε ότι αφορά την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να δοθεί ανά εντολή πακέτου που σήμερα είναι τα 300MWh, αλλά και αριθμού εντολών που είναι 5. Οι συγκεκριμένοι περιορισμοί λειτουργούν ανασταλτικά στη συμμετοχή των παικτών σε άλλες αγορές ενώ περιορίζονται και οι δυνατότητες των νέων μεγάλων σε ισχύ μονάδων (800 MW) που εισέρχονται στο σύστημα.
Ο ΕΣΑΗ στις θέσεις που κατέθεσε στη διαβούλευση για τα προϊόντα αυτά, υποστήριξε ότι η θέσπισή τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) και στις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες (IDAs) μειώνει την πολυπλοκότητα των προσφορών, χωρίς να επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία τους.
Κατάτμηση όγκου συναλλαγών
Ωστόσο, για την περίπτωση της Συνεχούς Ενδοημερήσιας Συναλλαγής (Continuous Intraday Trading – CIT), o ΕΣΑΗ θεωρεί προβληματική την πρόταση για την κατάτμηση του όγκου συναλλαγών σε διαφορετικής χρονικής διάρκειας προϊόντα, δηλαδή παράλληλη διάθεση προϊόντων διάρκειας 15 λεπτών, 30 λεπτών, 60 λεπτών, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε χαμηλότερη συνολική ρευστότητα την εν λόγω αγορά.
Επισημαίνει μάλιστα, ότι στις διασυνοριακές συναλλαγές, από τις προκαταρκτικές συζητήσεις του ΑΔΜΗΕ με τους όμορους Διαχειριστές και του ΕΧΕ με τα Χρηματιστήρια Ενέργειας των γειτονικών χωρών, προκύπτει ότι μόνο η Βουλγαρία θα μπορούσε να υποστηρίξει τη θέσπιση 15-λεπτων προϊόντων στο εν λόγω τμήμα της αγοράς (CIT), ενώ οι υπόλοιπες όμορες χώρες -για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά- δε φαίνεται ότι μπορούν να τα υποστηρίξουν στο εγγύς μέλλον.
Για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος ο ΕΣΑΗ θεωρεί ότι μπορεί να διατηρηθεί η δυνατότητα προϊόντων διαφορετικής χρονικής διάρκειας, με την προϋπόθεση όλες οι επιμέρους χρονικές κατηγορίες προϊόντων να μετατρέπονται αυτομάτως σε αντίστοιχα 15-λεπτα προϊόντα και η επίλυση τους στην πλατφόρμα να γίνεται πλέον σε επίπεδο 15 λεπτών. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ρευστότητα και το βάθος του εν λόγω βιβλίου εντολών, καθώς βελτιώνεται η αποδοτικότητα του σχετικού αλγορίθμου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας στις 21 Μαρτίου θα διεξάγει webinar για τις ενδοημερήσιες δημοπρασίες, τα IDAs, στο πλαίσιο της Ενιαίας Ενδοημερήσιας Σύζευξης (SDIC).
Περιορισμοί στην πρόσβαση
Πέραν αυτών ο ΕΣΑΗ υπενθυμίζει τους περιορισμούς που θέτει η απόφαση 661/2021 της ΡΑΕ (πλέον ΡΑΑΕΥ) σχετικά με την πρόσβαση των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένους Τύπους Εντολών. Από την απόφαση αυτή προκύπτει ότι το μέγιστο πλήθος εντολών πακέτου ανά θερμική μονάδα παραγωγής είναι 5 και ότι η μέγιστη ποσότητα ανά εντολή πακέτου είναι 300MWh. Πρόκειται για παραμέτρους που είχαν θεσπιστεί πριν την έναρξη των Συμπληρωματικών Περιφερειακών Ενδοημερήσιων Συναλλαγών («CRIDAs») και της Συνεχούς Eνδοημερήσιας Συναλλαγής («XBID»)
Για να μπορούν οι εγχώριες μονάδες να προσφέρουν ενέργεια με βέλτιστο τρόπο σε υπερεθνικό επίπεδο θα πρέπει να διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία και να μην περιορίζεται η ανταγωνιστικότητά τους από το εγχώριο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αλλά και για ένα επιπλέον λόγο το όριο των 300 MWh ανά ώρα κρίνεται χαμηλό, καθώς οι νέες θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που εισέρχονται στην αγορά όπως αυτή της Μυτιληναίος Άγιος Νικόλαος 2 αλλά και της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, έχουν ονομαστική ισχύ άνω των 800 MW. Με τους υφιστάμενους περιορισμούς οι διαχειριστές των μονάδων αυτών, θα χρειάζονται κατ’ ελάχιστο 3 εντολές πακέτου για να καλύψουν το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος τους.
Ο ΕΣΑΗ ζητά να αυξηθεί το μέγιστο πλήθος των εντολών πακέτου ανά θερμική μονάδα σε 8 από 5, καθώς και η μέγιστη ποσότητα ανά εντολή πακέτου από 300 MWh σε 400 MWh ανά ώρα, για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να αξιοποιήσουν το σύστημα στο μέγιστο βαθμό.
Τέλος ζητά να υπάρξει το απαραίτητο χρονικό διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα, καθώς και dry run για να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με το νέο σύστημα.
www.worldenergynews.gr