Στα 65,16 ευρώ/MWh η Αγορά Επόμενης Ημέρας
Είναι ενδεικτικό ότι για την Πέμπτη (15/2) η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε σε 54,20 ευρώ/MWh δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ για σήμερα (16/2) διαμορφώθηκε σε 65,16 ευρώ/MWh. Μάλιστα στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούν και τις δυο ημέρες οι ΑΠΕ με ποσοστό 55% χθες και 49,22% σήμερα.
Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων είναι προφανή αφού η πτώση της τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας που καταγράφεται όλους τους μήνες έχει ενεργοποιήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και έχει οδηγήσει σε σταδιακή πτώση των τιμών λιανικής. Μάλιστα για τον Μάρτιο εκτιμάται ότι οι τιμές λιανικής θα κινηθούν γύρω από τα 10 λεπτά/KWh δηλαδή 100 ευρώ/MWh.
Αμοιβή σε τιμές Αγοράς Εξισορρόπησης
Ένα ερώτημα που τίθεται όμως είναι εάν με αυτές τις τιμές πλήττονται οι παραγωγοί ρεύματος;
Όπως προκύπτει από τον Ημερήσιο Προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ αυτό δεν συμβαίνει αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής από θερμικές μονάδες αμείβεται σε τιμές Αγοράς Εξισορρόπησης με αποτέλεσμα μάλλον να ισοφαρίζονται οι απώλειες από την Αγορά Επόμενης Ημέρας.
Ενδεικτικά και με βάση τον Ημερήσιο Προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, οι μονάδες της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 3 και 5, η μονάδα 5 του Αλιβερίου, η Μεγαλόπολη 5 λειτούργησαν κατόπιν εντολής του ΑΔΜΗΕ και αμείφθηκαν με την τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Εξισορρόπησης, δηλαδή 164,59 ευρώ/MWh. Εκτός Αγοράς Επόμενης Ημέρας λειτουργήσαν επίσης η μονάδα ανοιχτού κύκλου του Ήρωνα η οποία λόγω της τεχνολογίας της παρέχει ευελιξία στο σύστημα, καθώς και η μονάδα της Αλουμίνιον ως μονάδα συμπαραγωγής.
Η Πτολεμαΐδα 5 που παραμένει σε δοκιμαστική λειτουργία εδώ και πάρα πολλούς μήνες και αμείβεται με την τιμή της Αγοράς Επόμενης Ημέρα, ενώ σε κανονική λειτουργία βρίσκεται η μονάδα της Μυτιληναίος Άγιος Νικόλαος 2 παρέχοντας έως και 600 MW στο σύστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά οι μονάδες της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 3 και 5, λειτουργούν υπό αυτό το καθεστώς, δηλαδή με εντολή του ΑΔΜΗΕ καλύπτοντας τις ανάγκες τηλεθέρμανσης, από τον περασμένο Οκτώβριο και αμείβονται με την τιμή της Αγοράς Εξισορρόπησης.
Η διαδικασία αυτή εξισορροπεί σε ένα βαθμό τις απώλειες από την μείωση των τιμών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας η οποία κινείται πτωτικά όλους τους τελευταίους μήνες και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε σε 111,19 ευρώ/MWh, το Νοέμβριο 108,34 ευρώ/MWh, τον Δεκέμβριο 106,27 ευρώ/MWh, τον Ιανουάριο 102,93 ευρώ/MWh και το πρώτο μισό του Φεβρουαρίου σε 100 ευρώ/MWh.
Υποχώρηση λόγω χαμηλής ζήτησης
Ενδιαφέρον έχει επίσης η σημαντική πτώση της τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας την τελευταία εβδομάδα και συγκεκριμένα την Κυριακή 11/2 λόγω και της πολύ περιορισμένης ζήτησης λόγω αργίας διαμορφώθηκε σε 49,95 ευρώ/MWh, την Δευτέρα 12/2 αυξήθηκε σε 75,88 ευρώ/MWh και την Τρίτη 13/2 έφθασε στα 80,93 ευρώ/MWh, για να πέσει στα 69,53 ευρώ/MWh την Τετάρτη 14/2 και ακόμη χαμηλότερα στα 54,20 ευρώ/MWh την Πέμπτη 15/2. Για σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 65,16 ευρώ/MWh.
Έτσι η πτώση των τιμών στην αγορά Επόμενης Ημέρας που δημιουργεί θετικές προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής, προφανώς ασκεί πιέσεις στους μικρότερους προμηθευτές οι οποίοι αγοράζουν ρεύμα στο άθροισμα της τιμής των Αγορών Επόμενης Ημέρας και Εξισορρόπησης.
Η εικόνα είναι μάλλον ουδέτερη για τους μεγάλους καθετοποιημένους παίκτες αφού έχουν περιθώρια να συμπιέσουν τις λιανικές τιμές, ενώ πιέσεις ασκούνται και στον ΔΑΠΕΕΠ που καλείται να πληρώσει την ενέργεια από ΑΠΕ στις συμβολαιοποιημένες τιμές που είναι σαφώς υψηλότερες από αυτές της Αγοράς Επόμενης Ημέρας.
Βεβαίως η πτώση των τιμών στην Αγορά Επόμενης Ημέρας προκύπτει από τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου που κινούνται γύρω στα 25 ευρώ/MWh.
www.worldenergynews.gr