Ενέργεια

Μέσω ΗΠΑ... η ανάπτυξη νέων πυρηνικών στη Βουλγαρία - Πρόταση στην Ελλάδα για σύναψη PPA

Μέσω ΗΠΑ... η ανάπτυξη νέων πυρηνικών στη Βουλγαρία - Πρόταση στην Ελλάδα για σύναψη PPA

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτης γραμμής μεταφοράς ρεύματος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας

 

Ένα νέο ενεργειακό τοπίο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης δημιουργεί η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Βουλγαρίας, που υπογράφηκε τη Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου και προβλέπει την ανάπτυξη πυρηνικών αντιδραστήρων στη γειτονική χώρα, ισχύος τουλάχιστον 1.000 MW.

Πρόκειται για μονάδες που θα εγκατασταθούν στις όχθες του Δούναβη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι και θα προσφέρουν φορτίο βάσης στη Βουλγαρία αλλά και ενδεχομένως στην Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες. Άλλωστε στην ελληνική κυβέρνηση έχει υποβληθεί πρόταση για τη σύναψη PPA με τους νέους πυρηνικούς σταθμούς της Βουλγαρίας, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μίλησε για την προοπτική δημιουργίας μιας τρίτης γραμμής μεταφοράς ρεύματος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Η συμφωνία που υπεγράφη τη Δευτέρα από τον βοηθό υπουργό ενέργειας των ΗΠΑ, αρμόδιο για διεθνείς υποθέσεις ο Andrew Light και τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, έρχεται σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης (MOU) που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 2020.
Οι νέοι αντιδραστήρες θα λειτουργούν παράλληλα με τους δύο ρωσικούς αντιδραστήρες μέχρι το 2050 και στη συνέχεια οι παλαιοί ρωσικοί θα αποσυρθούν. Στόχος της Βουλγαρίας είναι η σύμβαση που θα υπογραφεί για την κατασκευή των δύο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων Westinghouse AR-1000, να προβλέπει σταθερή τιμή, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 14 δισ. δολάρια.

Συνάντηση Στάσση - Pyatt

Ας σημειωθεί ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης συναντήθηκε με τον βοηθό υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ αρμόδιο για τους ενεργειακούς πόρους Geoffrey Pyatt- o οποίος έχει διατελέσει και πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας- και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, τις ενεργειακές προοπτικές που διανοίγονται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την κατασκευή τρίτης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Ο βοηθός υπουργός των ΗΠΑ κ. Light υπογράμμισε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει τη Βουλγαρία να πετύχει τους στόχους της για την ενεργειακή ασφάλεια και την καθαρή ενέργεια, διασφαλίζοντας υψηλό επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας και την εμβάθυνση της αμερικανο-βουλγαρικής διμερούς στρατηγικής σχέσης.
Από την πλευρά του, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας κ. Ράντεφ ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να υπογράψει τη σύμβαση για την κατασκευή των νέων πυρηνικών εγκαταστάσεων σε σταθερή τιμή, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 14 δις. δολάρια. Ο κ.Ράντεφ ανέφερε ότι το νέο μπλοκ VII του NPP του Kozloduy θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2034.

Στα 65 €/MWh θα κινείται η τιμή της ενέργειας

Ερωτηθείς εάν θα ήταν δυνατή η απόκτηση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων, ο Ντένκοφ είπε ότι αυτό δεν ήταν μείζον ζήτημα καθώς το έργο ήταν «αρκετά υποσχόμενο» για το κράτος από οικονομική άποψη. Πρόσθεσε ότι, η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει τους δύο νέους αντιδραστήρες ως μονάδες βασικού φορτίου, στο πλαίσιο της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βουλγαρικού τύπου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται από τους νέους αντιδραστήρες θα είναι περίπου 65 €/MWh, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η τιμή αυτή θεωρείται κατά πολύ υψηλότερη από την τιμή της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Πάντως η βουλγαρική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να μείνει χωρίς ηλεκτρική ενέργεια βάσης μετά το κλείσιμο των ρωσικών πυρηνικών μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ είχε ότι η Ελλάδα, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία ενδιαφέρονται για τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβάσεων για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις μελλοντικές μονάδες VII και VIII του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης