Ενέργεια

Θ. Σκυλακάκης στο ΕΡΤNEWS: Oι πάροχοι θα αναλάβουν το κόστος για τους αγρότες και στην συνέχεια το σχέδιο των ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης στο ΕΡΤNEWS: Oι πάροχοι θα αναλάβουν το κόστος για τους αγρότες και στην συνέχεια το σχέδιο των ΑΠΕ
Όλο αυτό είναι συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο βασίζεται σε πραγματικές ανανεώσιμες πηγές, όχι σε φανταστικές, ανέφερε ο ΥΠΕΝ
Σχετικά Άρθρα

Στα αιτήματα των αγροτών μετά την συνάντησή τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις κυβερνητικές παροχές – ειδικά το αγροτικό ρεύμα – και στις κρίσιμες αποφάσεις στα μπλόκα αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNEWS και τον Γιώργο Κουβαρά.

«Το (ενεργειακό) κόστος το αναλαμβάνει η πολιτεία. Το άλλο που προσφέρει η πολιτεία είναι κατά απόλυτη προτεραιότητα ηλεκτρικό χώρο έτσι ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα πάρκα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να είναι φωτοβολταϊκά ή κάτι άλλο, που θα αφιερωθούν αποκλειστικά σε αυτό το σκοπό. Τα δύο πρώτα χρόνια οι πάροχοι θα αναλάβουν το κόστος – κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ υποθέτω, για τις χαμηλότερες τιμές και στη συνέχεια αυτό θα ενταχθεί στο μακροχρόνιο σχέδιο για τα πάρκα που ρίχνουν τις τιμές» διευκρίνισε ο υπουργός.

Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «δίνουμε στους αγρότες το χαμηλότερο τιμολόγιο ρεύματος που υπάρχει» ενώ ακόμη υπογράμμισε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι εν μέρει δικαιολογημένες.
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για επιπλέον παροχές»

«Δεν υπάρχει περαιτέρω περιθώριο να δοθεί κάτι παραπάνω από την κυβέρνηση», εξήγησε ο υπουργός. Για το αν είναι εφικτό να δοθεί στους αγρότες 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα για περισσότερα από δύο χρόνια, ο κ. Σκυλακάκης είπε: «Όλο αυτό είναι συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο βασίζεται σε πραγματικές ανανεώσιμες πηγές, όχι σε φανταστικές». Σαν το κάναμε αυτό «θα αποκλείουμε από τον ηλεκτρικό χώρο και όλες τις άλλες επιχειρήσεις της οικονομίας, διότι οι αγρότες είναι ένα κομμάτι αξιόλογο, σημαντικό της οικονομίας, αλλά είναι ένα μικρό κομμάτι σε σύγκριση με όλο το υπόλοιπο που χρησιμοποιεί ρεύμα».


Η φορολόγηση του πετρελαίου

«Η φορολόγηση του πετρελαίου αφορούσε πάντα την εσωτερική κατανάλωση. Δεν είναι κομμάτι δικό μου να απαντώ για του υπουργείου Οικονομικών, αλλά το βασικό πρόβλημα που είχαμε πάντα στο αγροτικό πετρέλαιο ήταν ότι αν βάζεις σε έναν τομέα μόνο εσωτερικό, πολύ χαμηλή φορολογία, πρέπει να έχεις πολύ αυστηρούς ελέγχους, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται φαινόμενα παρανομιών στο εσωτερικό μιας ενιαίας αγοράς. Αλλά αυτό δεν έχει και καμία ιδιαίτερη σημασία, διότι αυτό που συζητούμε σήμερα είναι στην πραγματικότητα μια επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου πολύ σημαντική, η οποία κουβέντα δεν ήταν αυτή.

Εγώ που ήμουνα στη συνάντηση, κανένας δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Αυτό που έθεσαν οι άνθρωποι είναι αν αυτό το μέτρο μπορεί να είναι μόνιμο και τι χαρακτήρα θα έχει, αν είναι μόνιμο και πώς μπορεί να είναι πιο δίκαιο και να μη βγαίνει με έναν αλγόριθμο» δήλωσε μεταξύ άλλων υπουργός Ενέργειας.

«Μακροχρόνια οι τιμές ενέργειας θα πέσουν, αλλά η πτώση αυτή δεν θα είναι μια ευθεία γραμμή. Θα είναι βίαιες αλλαγές» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης