Κοινή ρύθμιση για τα PPAs αγροτών και βιομηχανίας με όρους σύνδεσης χωρίς μπαταρίες - Η ΔΕΗ αναλαμβάνει τον χειρισμό

Κοινή ρύθμιση για τα PPAs αγροτών και βιομηχανίας με όρους σύνδεσης χωρίς μπαταρίες - Η ΔΕΗ αναλαμβάνει τον χειρισμό

Λύση για τα δεκαετή PPAs της βιομηχανίας με το πακέτο των αγροτών

 

Σχετικά Άρθρα
Προνομιακούς όρους σύνδεσης σε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος περίπου 1.000 MW που δεν θα περιλαμβάνουν μπαταρίες, προτίθεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διευκολυνθεί η σύναψη PPAs από τους αγρότες, αλλά και να υλοποιηθούν χωρίς προβλήματα υφιστάμενα PPAs της βιομηχανίας.


Πρόκειται για το επόμενο βήμα που θα γίνει ώστε να υλοποιηθούν οι χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την παροχή φθηνού ρεύματος στους αγρότες για διάστημα δέκα ετών, αλλά και για να επιλυθεί το πρόβλημα υπογεγραμμένων PPAs μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων βιομηχανικών ομίλων όπως ο Τιτάνας και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η υπόθεση των PPAs των αγροτών αφορά το σύνολο των εταιριών που θα μπορούσαν να προσφέρουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά φαίνεται ότι το όλο θέμα θα χειριστεί η ΔΕΗ. Άλλωστε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης βρέθηκε στο Μαξίμου το Σαββατοκύριακο που πέρασε, πριν την αναχώρηση του για την Ουάσιγκτον, εν όψει της προετοιμασίας των κυβερνητικών μέτρων που ανακοινώνονταν μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες χθες Τρίτη (13/2).


Οι συμβάσεις των αγροτών

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, οι αγρότες θα συνάψουν δεκαετής συμβάσεις προμήθειας ρεύματος με τη ΔΕΗ, οι οποίες θα έχουν δυο σκέλη.
Για την πρώτη διετία, αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου, οι τιμές είναι προσυμφωνημένες για το σύνολο της κατανάλωσης και κινούνται από 9,3 – 11 λεπτά/KWh και συγκεκριμένα θα είναι:

9,3 λεπτά/KWh για τους αγρότες που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.
9,8 λεπτά/KWh για τους υπόλοιπους αγρότες που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
10,5 λεπτά/KWh για όσους αγρότες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία και
11 λεπτά/KWh για τους μεμονωμένους αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το δεύτερο στάδιο των PPAs των αγροτών, αφορά τα υπόλοιπα οκτώ έτη της συμφωνίας και μόνο το 1/3 της κατανάλωσης τους. Στο δεύτερο αυτό στάδιο θα προμηθεύονται «πράσινο» ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά που θα έχει κατασκευάσει στο μεταξύ η ΔΕΗ έχοντας λάβει προνομιακούς όρους σύνδεσης και οι αγρότες θα πληρώνουν 9 λεπτά/KWh. Για την υπόλοιπη κατανάλωση τους οι αγρότες δεν έχουν δέσμευση σε ότι αφορά τον προμηθευτή που θα επιλέγουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα δεκαετή PPAs των αγροτών θα έχουν ενιαία ρήτρα αποχώρησης ύψους 70 ευρώ.

Εξαίρεση από τις μπαταρίες

Παράλληλα με τη ρύθμιση για τα αγροτικά PPAs, θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των δεκαετών PPAs που έχει υπογράψει ήδη η ΔΕΗ με τον Τιτάνα και τη Βιοχάλκο και τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στον «αέρα» αφού τα φωτοβολταϊκά που προβλέπεται να παρέχουν την ενέργεια από το 2025 και μετά δεν έχουν λάβει ακόμη όρους σύνδεσης.

Το ΥΠΕΝ που είχε παγώσει τις διαδικασίες αδειοδότησης και εξέταζε την προτεραιοποίηση των φωτοβολταϊκών με μπαταρίες ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ελλείμματος ηλεκτρικού χώρου πλέον αποφασίστηκε να εξαιρέσει τα 1000 MW (300-500 MW για τους αγρότες και 560 MW για τη βιομηχανία) από την υποχρέωση τοποθέτησης μπαταριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης