Ενέργεια

Καθαρά κέρδη 5,1 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η Novatek για το 2023

Καθαρά κέρδη 5,1 δισ. δολάρια ανακοίνωσε η Novatek για το 2023
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Novatek ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 155,6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων
Σχετικά Άρθρα
Καθαρά κέρδη ύψους 463 δις. ρουβλίων (5,09 δις. δολάρια) για το 2023 ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία παραγωγής LNG Novatek.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας για το 2023, τα συνολικά έσοδα και τα EBITDA της Novatek, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου της εταιρείας στα EBITDA των κοινοπραξιών, ανήλθαν σε 1,37 τρισεκατομμύρια ρούβλια (15,05 δισεκατομμύρια δολάρια) και 889,8 δισεκατομμύρια ρούβλια (9,78 δισεκατομμύρια δολάρια), αντίστοιχα.

Αξίζει να τονιστεί ότι ο ρωσικός κολοσσός δεν έχει ακόμα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά του για το 2022.

«Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα από λειτουργικές δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 433,3 δισεκατομμύρια ρούβλια το 2023 και τα μετρητά που χρησιμοποιήσαμε για κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 223,8 δισεκατομμύρια ρούβλια», ανέφερε η Novatek.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Novatek ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 155,6 δισεκατομμυρίων ρουβλίων (1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και αυτή ήταν η πρώτη φορά από το 2021 που η εταιρεία δημοσίευσε τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία κέρδισε περίπου 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η Novatek δήλωσε τον Απρίλιο του 2022 ότι δεν θα δημοσιεύσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ μετά τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και των ρωσικών εταιρειών, η Novatek διαγράφηκε επίσης από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τον Ιανουάριο η Novatek ανέφερε αύξηση 2,7% στις πωλήσεις φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG.

Οι πωλήσεις φυσικού αερίου της εταιρείας ανήλθαν σε 78,63 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι.

Η Novatek εξάγει επί του παρόντος LNG μέσω της μονάδας Yamal LNG δυναμικότητας 17,4 εκατ. τόνων ετησίως και της μεσαίας κλίμακας εγκατάστασης στο Vysotsk με ονομαστική δυναμικότητα 660.000 τόνων

Τι γίνεται με το Arctic LNG 2

Η εταιρεία κατασκευάζει επίσης τη μονάδα Arctic LNG 2 δυναμικότητας 19,8 εκατ. τόνων ετησίως και τον Αύγουστο ολοκλήρωσε την εγκατάσταση της πρώτης από τις τρεις αμαξοστοιχίες που θα εξυπηρετούν το έργο.

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, η Novatek ξεκίνησε την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη μονάδα αυτή τον Δεκέμβριο και αναμένει να στείλει τα πρώτα φορτία τον Μάρτιο, αν και εταιρεία εξέδωσε επίσης απόφαση ανωτέρας βίας για τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic 2 στους πελάτες της λόγω των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο έργο τον περασμένο Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική TotalEnergies δήλωσε πρόσφατα ότι ξεκίνησε διαδικασία ανωτέρας βίας στο έργο Arctic LNG 2 που διαχειρίζεται η Novatek στη Ρωσία λόγω κυρώσεων.

Η Novatek είναι ο διαχειριστής του έργου LNG με ποσοστό 60%, η TotalEnergies κατέχει το 10%, ενώ η CNPC και η κινεζική CNOOC έχουν από 10%.

Η Japan Arctic LNG, μια κοινοπραξία της Mitsui & Co και της Jogmec, κατέχει επίσης μερίδιο 10% στο έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης