Περιβάλλον

Η νεοσύστατη Twelve δείχνει τον δρόμο για τη μετάβαση στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα

Η νεοσύστατη Twelve δείχνει τον δρόμο για τη μετάβαση στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα
Ο ηλεκτροχημικός αντιδραστήρας CO2 της εταιρείας - που ονομάζεται OPUS - θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης εμπορικής μονάδας παραγωγής SAF που κατασκευάζεται στο Moses Lake της Washington
Η νεοσύστατη εταιρεία κλιματικής τεχνολογίας Twelve έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF), εγκαινιάζοντας μια υπερσύγχρονη μονάδα μετατροπής άνθρακα σε εμπορική κλίμακα.

Εκτός από την παραγωγή καθαρών καυσίμων για την Alaska Air Group, η συγκεκριμένη εταιρεία θα παράγει και πιστώσεις άνθρακα για πελάτες όπως η Microsoft Corp. και η Shopify Inc.

Η Twelve, συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες εταιρείες που εργάζονται πάνω σε τρόπους μετατροπής του δεσμευμένου CO2 σε οικολογικά προϊόντα και μέχρι τώρα φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα της παραγωγής πράσινων καυσίμων για τις αερομεταφορές,  χρησιμοποιώντας την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης, η οποία αξιοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκμηδενίζει τις εκπομπές άνθρακα, καθιστώντας το παραγόμενο προϊόν εντελώς καθαρό.

Ο ηλεκτροχημικός αντιδραστήρας CO2 της εταιρείας - που ονομάζεται OPUS - θα βρίσκεται στο επίκεντρο της πρώτης εμπορικής μονάδας παραγωγής SAF που κατασκευάζεται στο Moses Lake της Washington και πρόκειται να ολοκληρωθεί αργότερα μέσα στο τρέχον έτος, ενώ το εργοστάσιο θα λειτουργεί με υδροηλεκτρική ενέργεια και θα χρησιμοποιεί CO2 που θα δεσμεύεται από ένα κοντινό εργοστάσιο αιθανόλης.

Αυτό το CO2 και το νερό θα διοχετεύονται ύστερα μέσω του OPUS και θα μετατρέπονται σε συνθετικό αέριο, το οποίο οι αεροπορικές εταιρείες - πελάτες της Twelve θα μπορούν να το αναμειγνύουν με τα παραδοσιακά καύσιμα αεροσκαφών.
Το εν λόγω σύστημα έχει το μέγεθος περίπου ενός εμπορευματοκιβωτίου και η τεχνολογία ηλεκτροχημικού αντιδραστήρα της Twelve επιτρέπει την παραγωγή καυσίμου χωρίς να καταλαμβάνει πολύ χώρο, δήλωσε ο συνιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της Twelve, Etosha Cave.

Σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας, ο αντιδραστήρας δεν εμφανίζει κανέναν πρόβλημα λειτουργίας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να λειτουργεί ακόμα και όταν οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι στις χαμηλότερες τιμές τους σε σύγκριση με τις μονάδες υψηλότερης θερμοκρασίας που πρέπει να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, με τις χαμηλές θερμοκρασίες να συνεπάγονται επίσης και χαμηλότερο κόστος κεφαλαιουχικών δαπανών, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Nicholas Flanders.

Από ζωικά λίπη τα SAF μέχρι τώρα

Η ηλεκτρόλυση CO2 δεν χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα, αν και με βάση μια μελέτη του 2022, διαπιστώθηκε ότι η τεχνολογία ωριμάζει και ότι θα αποτελέσει κρίσιμο βήμα για τη μείωση των εκπομπών CO2 για τις βιομηχανίες καυσίμων και χημικών προϊόντων.

Πάντως μέχρι τώρα τουλάχιστον, το μεγαλύτερο μέρος του SAF παράγεται από ζωικά λίπη και απόβλητα μαγειρικών ελαίων ή από φυτά και ξύλο, ενώ το SAF με βάση τη βιομάζα υπάρχει εδώ και χρόνια σε εμπορική κλίμακα, αντιπροσωπεύοντας βέβαια ένα εξαιρετικά μικρό μέρος του συνόλου των καυσίμων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται.

Τα καύσιμα που παράγονται από το δεσμευμένο CO2 και που ονομάζονται συνθετικά καύσιμα - όπως αυτά της Twelve- απέχουν πολύ από το να γίνουν εμπορεύσιμα είδη.

Αν και η τεχνολογία μετατροπής άνθρακα της Twelve μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μιας ευρύτατης γκάμας προϊόντων, από παντελόνια spandex έως εξαρτήματα αυτοκινήτων, η εταιρεία φαίνεται να επικεντρώνεται περισσότερο στην SAF για τα αεροσκάφη κι αυτό μάλλον σχετίζεται και με φορολογικούς λόγους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης