Reuters: Πώς θα μπορούσε η Γερμανία να απαλλοτριώσει περιουσιακά στοιχεία της Rosneft
Η Μόσχα επέκρινε την πιθανή εθνικοποίηση και είπε ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και ο Καναδάς πάγωσαν περιουσιακά στοιχεία περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, ενώ η Μόσχα προχώρησε σε κατάσχεση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Δύσης.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε στη Rosneft την Τρίτη ότι εάν η Ρωσία ανακτήσει τον έλεγχο των εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνεται το κύριο διυλιστήριο PCK Schwedt του Βερολίνου, οι εργασίες των διυλιστηρίων θα τεθούν σε κίνδυνο επειδή οι συμβατικοί εταίροι θα αρνούνταν να συνεργαστούν, ανέφερε η δικηγορική εταιρεία Malmendier Legal σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο LinkedIn.
Το Reuters ανέφερε την Τετάρτη ότι το Βερολίνο προετοιμάζεται για πιθανή εθνικοποίηση των γερμανικών δραστηριοτήτων της Rosneft, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου του 54,17% στο διυλιστήριο Schwedt, το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έθεσε υπό κηδεμονία τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης εκτίμησαν την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Rosneft στη Γερμανία σε περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έκτοτε, η Γερμανία έχει επεκτείνει δύο φορές την κηδεμονία, με πιο πρόσφατη τον Σεπτέμβριο του 2023 και πρέπει να λάβει νέα απόφαση τον Μάρτιο, όταν λήγει η τρέχουσα κηδεμονία.
Δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, δεν είναι προφανές ότι η κατάσταση θα αλλάξει, ανέφερε το δικηγορικό γραφείο επικαλούμενο το υπουργείο.
Η Rosneft θα λάβει όλα τα μέτρα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των μετόχων της, πρόσθεσε η δικηγορική εταιρεία, λέγοντας ότι μια τέτοια απαλλοτρίωση θα ήταν ένα άνευ προηγουμένου μέτρο στη Γερμανία και θα έβλαπτε για πάντα την επενδυτική ασφάλεια στη χώρα.
«Αν η επιστροφή στον ρωσικό έλεγχο δεν είναι καθόλου προβλέψιμη λόγω της υπάρχουσας κρατικής κηδεμονίας και της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, γιατί να είναι απαραίτητη η απαλλοτρίωση;», πρόσθεσε ο Malmendier Legal.
Η Μόσχα θα υπερασπισθεί τα συμφέροντά της
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι τα σχέδια της Γερμανίας να απαλλοτριώσει τις μετοχές της Rosneft θα έχουν αρνητικές συνέπειες και θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την επενδυτική ελκυστικότητα της Ευρώπης.
«Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από την απαλλοτρίωση της περιουσίας κάποιου άλλου», είπε ο Peskov σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
«Πρόκειται για βήματα που υπονομεύουν τα οικονομικά και νομικά θεμέλια των ευρωπαϊκών κρατών, αυτά είναι βήματα που υποτιμούν απόλυτα την επενδυτική ελκυστικότητα αυτών των χωρών και έχουν πολύ βαθιές συνέπειες για όσους λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα απαλλοτριώσει γερμανικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία για αντίποινα, είπε ότι η Μόσχα δεν απέκλεισε κανένα μέτρο για την υπεράσπιση των συμφερόντων της.
«Δεν αποκλείουμε τίποτα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας και να αντιμετωπίσουμε τα παράνομα βήματα για τα οποία μιλάμε», είπε.
Ο Peskov είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας με τη Γερμανία και η Rosneft υπερασπίζεται τα συμφέροντά της προς το παρόν.
Τον Δεκέμβριο, η Rosneft κατέθεσε αγωγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας κατά της κηδεμονίας της γερμανικής κυβέρνησης των τοπικών θυγατρικών της, λέγοντας ότι μια δικαστική απόφαση τον περασμένο Μάρτιο που επικύρωσε την κηδεμονία παραβίαζε τη συνταγματική αρχή του δικαιώματος ακρόασης.
Τα σχέδια του Βερολίνου και οι ενδεχόμενες κινήσεις της Μόσχας
Tο πιθανό σχέδιο και πώς μπορεί να προχωρήσει η Γερμανία αναλύει σε δημοσίευμά του το Reuters:
Γιατί το Βερολίνο αποφάσισε να απαλλοτριώσει περιουσιακά στοιχεία της Rosneft στη Γερμανία;
Στον απόηχο της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση έθεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις της Rosneft, συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου 54,17% στο διυλιστήριο Schwedt του Βερολίνου, υπό τη λεγόμενη κηδεμονία τον Σεπτέμβριο του 2022 η οποία λήγει τον Μάρτιο.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας είπε στη Rosneft ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης λόγω του κινδύνου να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία των διυλιστηρίων εάν η Ρωσία ανακτήσει τον έλεγχο των εταιρειών.
Πόσα θα έπρεπε να πληρώσει το Βερολίνο για περιουσιακά στοιχεία της Rosneft στη Γερμανία;
Η εφημερίδα Vedomosti ανέφερε το 2022, επικαλούμενη μια ανώνυμη εταιρεία συμβούλων, ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Rosneft στη Γερμανία μπορεί να ανέρχονται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Βερολίνο αρνήθηκε να πει πόσα θα έπρεπε να πληρώσει για να αποζημιώσει τη Rosneft και πώς θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει.
Πώς θα λειτουργούσε νόμιμα η απαλλοτρίωση;
Η Rosneft έχει ήδη καταθέσει αγωγή κατά της κηδεμονίας τον Δεκέμβριο και έχει δηλώσει προηγουμένως ότι προετοιμάζει άλλες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Διαιτητικό Δικαστήριο Προστασίας Επενδύσεων και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ο Joachim Wieland, καθηγητής συνταγματικού, διοικητικού και δημοσίου εμπορικού δικαίου στο Γερμανικό Πανεπιστήμιο Διοικητικών Επιστημών Speyer, είπε ότι μια απαλλοτρίωση θα βασίζεται στον νόμο ενεργειακής ασφάλειας της Γερμανίας, ο οποίος τροποποιήθηκε μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο νόμος επιτρέπει την απαλλοτρίωση για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στη Γερμανία, είπε ο Wieland, και θα μπορούσε να εφαρμοστεί βάσει μιας ρήτρας του Συντάγματος, καθώς είναι προς όφελος του ευρύτερου κοινού.
Ωστόσο, ο Bertrand Maliender, δικηγόρος της Rosneft στη Γερμανία, είπε ότι η Ρωσία και η Γερμανία έχουν μια συνθήκη προστασίας των επενδύσεων που δίνει τα ίδια δικαιώματα με το γερμανικό Σύνταγμα στις εταιρείες και μια απόφαση απαλλοτρίωσης θα ήταν παραβίαση αυτής της συνθήκης.
Πώς αντέδρασε η Ρωσία στο ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης;
Η Rosneft θα λάβει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων των μετόχων της, δήλωσε το δικηγορικό της γραφείο στη Γερμανία, προσθέτοντας ότι η απαλλοτρίωση θα έβλαπτε για πάντα την επενδυτική ασφάλεια στη χώρα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε ότι τα σχέδια της Γερμανίας θα έχουν αρνητικές συνέπειες και θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και την επενδυτική ελκυστικότητα της Ευρώπης.
Τι θα μπορούσε να κάνει η Ρωσία ως αντίποινα;
Ο Πρόεδρος Vladimir Putin υπέγραψε διατάγματα για τον προσωρινό έλεγχο περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε ορισμένες δυτικές εταιρείες στη Ρωσία, ως αντίποινα για ξένες κινήσεις κατά των ρωσικών εταιρειών στο εξωτερικό, και προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο μπορεί να κατασχέσει περισσότερα.
Στις εταιρείες περιλαμβάνονται ηφινλανδική εταιρεία κοινής ωφελείας Fortum, τη Δανική Carlsberg, τη γαλλική Danone και τη γερμανική Uniper και Wintershall Dea μεταξύ άλλων.
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα απαλλοτριώσει γερμανικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία για αντίποινα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov είπε ότι η Μόσχα δεν απέκλεισε οποιαδήποτε μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της. Πολλές μη εισηγμένες γερμανικές εταιρείες εξακολουθούν να λειτουργούν στη Ρωσία.
Πώς έχουν ήδη επηρεαστεί τα ρωσικά συμφέροντα στην Ευρώπη;
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και ο Καναδάς πάγωσαν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.
Τον Νοέμβριο του 2022, η Γερμανία εθνικοποίησε την Gazprom Germania, θυγατρική του ρωσικού γίγαντα φυσικού αερίου Gazpro , αφού η Gazprom διέκοψε τη συμμετοχή της στην εταιρεία χωρίς εξήγηση.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι γερμανοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε κατάσχεση περισσότερων από 720 εκατομμυρίων ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό στη Φρανκφούρτη ενός ρωσικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ενώ η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Φινλανδίας VR ανακοίνωσε ότι είχε κατασχέσει τέσσερα τρένα που ήταν συνιδιοκτήτρια μέσω κοινοπραξίας με της ρωσικής ομόλογού της, Russian Railways .
www.worldenergynews.gr