Διεθνή

Bloomberg: Το Ισραήλ απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για τη Χαμάς - Ισραηλινοί υπουργοί κατηγορούν τον Μπάιντεν

Bloomberg: Το Ισραήλ απορρίπτει την πρόταση των ΗΠΑ για τη Χαμάς - Ισραηλινοί υπουργοί κατηγορούν τον Μπάιντεν

Διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο κρατών - Ελλοχεύει ο κίνδυνος διατάραξης των μεταξύ τους σχέσεων  

Δοκιμάζονται η συνεργασία και εν γένει οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ λόγω του πολέμου στη Γάζα. Δεν αποκλείεται να προκύψει ρήξη ανάμεσά τους και η αιτία ή η αφορμή να είναι η Χαμάς (Παλαιστινιακό σουνιτικό, ισλαμικό, πολιτικό και στρατιωτικό κίνημα που κυβερνά τμήματα της εν λόγω κατεχόμενης περιοχής).

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός (Νετανιάχου) προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες για να μην κινδυνεύσει η κυβέρνησή του και να μη χάσει την αμερικάνικη βοήθεια, αλλά είναι άγνωστο αν θα τα καταφέρει.

Το χειρότερο γι’ αυτόν θα είναι να επιλέξει (αν αναγκαστεί) στρατόπεδο…

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αποκαλύπτει τι ακριβώς συνέβη την τρέχουσα εβδομάδα.

 

Τα σημάδια που δείχνουν ρήξη

Οι διαφορές αμφότερων των χωρών εμφανίστηκαν ανοιχτά αυτή την εβδομάδα.

Αρχικά, δύο από τους υπουργούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιτέθηκαν ανοιχτά στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα ο Itamar Ben Gvir (υπουργός Εθνικής Ασφάλειας), είπε ότι ο ηγέτης της Αμερικής δεν υποστήριξε αρκετά την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και έδειξε ότι επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Κατόπιν o Bezalel Smotrich (υπουργός Οικονομικών) επιτέθηκε στον Μπάιντεν για την επιβολή κυρώσεων σε λίγους Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι ήταν «αντισημιτικό».

 

Σε ρόλο ισορροπιστή ο Νετανιάχου

Η θέση του πρωθυπουργού του Ισραήλ είναι δύσκολη. Από τη μια έχει να κάνει με τους αντιδραστικούς… υπουργούς του και από την άλλη με τους Αμερικάνους.


Ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την υποστήριξη του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
, αλλά αρνήθηκε να επικρίνει τους σκληροπυρηνικούς υπουργούς του, τα κόμματα των οποίων αποτελούν μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού και είναι το κλειδί για την πολιτική του επιβίωση.

Στη συνέχεια όταν ο Άντονι Μπλίνκεν (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ), συναντήθηκε (7/2/2024) με τον Νετανιάχου και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους, οι δύο πλευρές είχαν σημαντικές διαφορές σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για τους ομήρους με τη Χαμάς.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι η απάντηση της Χαμάς σε μια ευρεία πρόταση «δημιουργεί χώρο» για μια τελική συμφωνία, ακόμα κι αν υπάρχουν ακόμη πολλά για διαπραγμάτευση, συμπεριλαμβανομένης της διάρκειας της κατάπαυσης του πυρός, του αριθμού των ομήρων που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα και των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα βγουν από τις ισραηλινές φυλακές.

 

Ο Νετανιάχου δε δέχεται την πρόταση του Μπλίνκεν

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου είπε ότι θα ήταν παραληρηματικό να αποδεχτούμε τους όρους της Χαμάς και υποσχέθηκε να συνεχίσει τις μάχες μέχρι να καταστραφεί η ομάδα η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ.

Ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το στόχο της εξάλειψης της Χαμάς, προέτρεψε το Ισραήλ να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις απώλειες αμάχων.

Η κυβέρνηση (η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ), κάθε άλλο παρά ευθυγραμμίζεται με αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ ή τα αραβικά κράτη, που είναι ένα γρήγορο τέλος του πολέμου και σταθερά βήματα προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Προς το παρόν, το χάσμα διευρύνεται.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης