Το μπλοκ επέβαλε περισσότερη αυστηρότητα στις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές επενδύσεις (ESG), καθώς οι ρυθμιστικές αρχές υποπτεύονται ότι υπάρχει «greenwashing» ή οι εταιρείες υπερδιογκώνουν το προφίλ βιωσιμότητας τους.
Σύμφωνα με τους εισερχόμενους κανόνες, οι μέχρι τώρα μη ρυθμισμένοι πάροχοι αξιολογήσεων ESG στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένοι και εποπτευόμενοι από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών. Οι αξιολογητές που εδρεύουν εκτός του μπλοκ θα πρέπει να εγκρίνονται από έναν από την ΕΕ.
Οι αξιολογητές θα πρέπει να αποκαλύπτουν ρητά εάν οι αξιολογήσεις τους καλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες μιας εταιρείας επηρεάζουν το περιβάλλον ή κοινωνικούς παράγοντες όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, και όχι μόνο τον αντίκτυπο του ESG στα αποτελέσματα μιας εταιρείας.
Εταιρείες και περιβάλλον
Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν περισσότερες αξιολογήσεις που καλύπτουν τη "διπλή ουσιαστικότητα" - μια αμφίδρομη επίδραση τόσο στην εταιρεία όσο και στο περιβάλλον - η οποία είναι ήδη ενσωματωμένη στις γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας της ΕΕ που εφαρμόζουν οι εισηγμένες εταιρείες.
«Η αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών μέσω διαφανών και ρυθμιζόμενων αξιολογήσεων ESG μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μετάβασή μας σε ένα πιο κοινωνικά υπεύθυνο και βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο Vincent Van Peteghem, υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, που κατέχει την προεδρία της ΕΕ που βοήθησε στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας. .
«Αυτή η συμφωνία αποτελεί μια ιστορική στιγμή για την βιώσιμη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Aurore Lalucq, Γάλλος κεντροαριστερός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ήταν επίσης μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας.
Οι αξιολογητές θα πρέπει να διαχωρίσουν τις αξιολογήσεις για περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης παράγοντες. Εάν παρέχεται μια ενιαία βαθμολογία ESG, η στάθμιση των E, S και G θα πρέπει να είναι σαφής, με την κοινωνική να περιλαμβάνει επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Μια αξιολόγηση για το περιβάλλον θα πρέπει να πει εάν λαμβάνει υπόψη την ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Οι μικρότεροι αξιολογητές ESG που εδρεύουν στην ΕΕ θα πρέπει να συμμορφωθούν μόνο με μια πιο ελαφριά εκδοχή των κανόνων τα πρώτα τρία χρόνια για να τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν σε έναν τομέα που κυριαρχείται από μια χούφτα μεγάλων παικτών όπως η MSCI, η S&P Global, η London Stock Exchange Group, η Moody's και Morningstar's Sustainalytics.
Τα κράτη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να δώσουν το επίσημο νεύμα στη συμφωνία, η οποία πιθανότατα θα τεθεί σε ισχύ κάποια στιγμή μέσα στο 2025.
Σε μια διαφορετική προσέγγιση, η Βρετανία έχει προτείνει έναν εθελοντικό κώδικα συμπεριφοράς για τους αξιολογητές ESG πριν από πιθανή ρύθμιση.
www.worldenergynews.gr