Περιβάλλον

Διεθνής συνεργασία για την αφαλάτωση και τη δέσμευση άνθρακα στη Ν. Κορέα

Διεθνής συνεργασία για την αφαλάτωση και τη δέσμευση άνθρακα στη Ν. Κορέα

Ευθυγραμμίζεται με το στόχο της ασιατικής χώρας για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050

Ένα νέο πιλοτικό έργο στη Νότια Κορέα θα χρησιμοποιήσει τη δέσμευση ατμοσφαιρικού άνθρακα κατά τη διαδικασία αφαλάτωσης, συνδέοντας έτσι τις βιομηχανίες κλίματος και νερού.

Το έργο ονομάζεται Project Octopus. Συνδέει την εταιρεία ύδρευσης της Νότιας Κορέας (K-water) με τη μονάδα αφαλάτωσης (BKT) και την start-up για το κλίμα στις ΗΠΑ (Capture6).

Επί του παρόντος είναι υπό κατασκευή στο βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας Νοτίου Chungcheong.

Το εργοστάσιο θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα συλλαμβάνει CO₂ από την ατμόσφαιρα, θα ανακτά το γλυκό νερό, θα ελαχιστοποιεί την απόρριψη άλμης και θα εξάγει πράσινα χημικά από τα λύματα.

Η συνεργασία ακολουθεί μια περίοδο συνεργασίας μεταξύ της Capture6 και εταιρειών της Νότιας Κορέας που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023, όταν η αμερικανική εταιρεία υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας με την BKT.

Τον ίδιο μήνα, η VC Sopoong επέλεξε την Capture6 ως την πρώτη της επένδυση στην τεχνολογία εκκίνησης στις ΗΠΑ. Από τότε έχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Kakao και κέρδισε το World Water Challenge 2023 της Κορέας International Water Week.


Πεδίο δοκιμών για νέες τεχνολογίες

Στην περιοχή γύρω από την εγκατάσταση βρίσκεται το βιομηχανικό συγκρότημα Daesan το οποίο αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής πετροχημικής παραγωγής της Νότιας Κορέας και παράγει μεγάλους όγκους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Περιφερειακά, η επαρχία υποφέρει από λειψυδρία που προκαλείται από σοβαρές ξηρασίες και εξάρτηση από εξωτερικούς υδάτινους πόρους.

Σημειώνεται ότι σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση της Κορέας έχει θέσει ως στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050. Για να επιτευχθεί αυτό, η K-water προσκαλεί ιδιωτικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις της για να αναπτύξουν, δοκιμάσουν και επαληθεύσουν νέες τεχνολογίες.


Τρόπος λειτουργίας

Η διαδικασία της Capture6 χρησιμοποιεί αλάτι που εξάγεται από τα λύματα ως πρώτη ύλη για ένα υγρό ροφητικό.

Αυτό παγιδεύει το CO2 από τον αέρα το οποίο στη συνέχεια αναμιγνύεται με ασβέστιο για να παραχθεί ένας ασβεστόλιθος ή ορυκτό που μοιάζει με κιμωλία, που εμποδίζει το αέριο του θερμοκηπίου να διαφύγει πίσω στην ατμόσφαιρα.

Ένα υποπροϊόν της διαδικασίας αφαίρεσης άνθρακα είναι το γλυκό νερό. Η τεχνολογία παράγει επίσης μέταλλα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο και παράγει «πράσινες» χημικές ουσίες όπως το υδροχλωρικό οξύ και το ανθρακικό ασβέστιο.

Τα τελευταία προέρχονται επί του παρόντος από ορυκτά καύσιμα και εισάγονται στη Νότια Κορέα. Επομένως η εγκατάσταση θα βοηθήσει στην παροχή τοπικού και βιώσιμου εφοδιασμού βασικών βιομηχανικών χημικών ουσιών.

Αυτό ευθυγραμμίζεται με το στόχο της Νότιας Κορέας να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, με τις ψηφιακές λύσεις νερού να παίζουν μεγάλο ρόλο.

 

Αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του έργου

Οι σύγχρονες τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα έχουν συνήθως υψηλό ενεργειακό κόστος και με τις μονάδες αφαλάτωσης που χρησιμοποιούν υψηλές ποσότητες ενέργειας, υπάρχει κίνδυνος τα πλήρως ολοκληρωμένα συστήματα νερού και άνθρακα να μην είναι βιώσιμα, εμπορικά ή περιβαλλοντικά.

Ωστόσο, το σύστημα Capture6 έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε πιο ενεργειακά αποδοτικές θερμοκρασίες περιβάλλοντος από τις περισσότερες σύγχρονες τεχνολογίες, ανοίγοντας τη δυνατότητα μελλοντικών μονάδων που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τεχνολογία του Capture6 στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των γύρω βιομηχανικών συγκροτημάτων.

Υπάρχουν σχέδια για μια εγκατάσταση εμπορικής κλίμακας (2026) που θα δεσμεύει έως και 500.000 μετρικούς τόνους CO2 κάθε χρόνο. Ωστόσο, αυτό είναι ένα κλάσμα των εκτιμώμενων 17 εκατομμυρίων μετρικών τόνων CO2 που απελευθερώνει το εργοστάσιο Daesan ετησίως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης