Η συνεργασία με τη «Βορειοατλαντική συμμαχία», η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, η φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών και ο υγιής τρόπος ζωής βασισμένος σε ΑΠΕ, συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματά τους
Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι ο τερματισμός της χρήσης άνθρακα έως το 2030, η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, οι επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και η φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών
Οι Ευρωπαίοι «Πράσινοι» πιέζουν να γίνουν τεράστιες επενδύσεις για την ταυτόχρονη τόνωση της πράσινης μετάβασης και την προστασία των συνθηκών διαβίωσης («Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία» όπως την αποκαλούν), σύμφωνα με προσχέδιο εκλογικού μανιφέστου που αποκάλυψε το euractiv.com.
Το προσχέδιο μανιφέστου 40 σελίδων το οποίο προβάλλει τις ενισχυμένες εξωτερικές και αμυντικές προτεραιότητες του κόμματος, διατυπώνει ένα φιλόδοξο όραμα - η τελική έκδοση του οποίου πρόκειται να εγκριθεί στις 2-4 Φεβρουαρίου στο εκλογικό συνέδριο του κόμματος στη Λυών.
Καθώς οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια μετατόπιση της δεξιάς στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τα κόμματα της δεξιάς του κέντρου προετοιμάζονται για μια ώθηση ενάντια σε ένα μείγμα κανονισμών για την Πράσινη Συμφωνία και γραφειοκρατία.
Το EGP εντείνει τον «πράσινο» αγώνα
Παρά τα εμπόδια και την ανατροπή της πράσινης πολιτικής της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (EGP) σχεδιάζει να διπλασιάσει τις προσπάθειές του μέσω μιας ανανεωμένης «Πράσινης και Κοινωνικής Συμφωνίας» με νέες νομοθετικές προτάσεις και «μαζικές» επενδύσεις σε τομείς πολιτικής, προκήρυξη.
Σε όλη την ΕΕ ζητούν μια πράσινη «ρυθμιστική παύση» για να επιτραπεί στα κράτη - μέλη και στις επιχειρήσεις να αφομοιώσουν τη νομοθεσία για την Πράσινη Συμφωνία που εγκρίθηκε σε αυτόν τον όρο.
Παρόλα αυτά οι Πράσινοι εξακολουθούν να είναι πιεστικοί.
«Χαιρετίζουμε την πρόοδο, αλλά συνεχίζουμε να πιέζουμε για περισσότερες φιλοδοξίες και την πλήρη εφαρμογή των σχεδίων που έχουν ήδη δρομολογηθεί», αναφέρει το προσχέδιο, προτείνοντας μια νέα παρτίδα κανονισμών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετασχηματισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ), με στόχο εκ νέου τα κονδύλια της ΕΕ επιδοτούν μόνο τη «βιολογική γεωργία και την αγροοικολογική παραγωγή».
Πίεση για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων
Οι Πράσινοι θέλουν επίσης αυστηρότερες προθεσμίες για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, ζητώντας πλήρη κλιματική ουδετερότητα έως το 2040 και τερματισμό της χρήσης «άνθρακα έως το 2030, ορυκτών αερίων έως το 2035 και πετρελαίου έως το 2040».
Όσον αφορά στις επιδοτήσεις ορυκτών, οι Πράσινοι προτρέπουν την ΕΕ να καταστρώσει ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργησή τους έως το 2025 «το αργότερο» και «όλες τις άλλες επιβλαβείς για το περιβάλλον επιδοτήσεις έως το 2027».
Αντίθετα, οι Πράσινοι λένε ότι θέλουν να μεταμορφώσουν το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ ώστε να βασίζεται 100% στην ηλιακή ενέργεια, το νερό, τον άνεμο και τη γεωθερμία.
«Μόνο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να εξασφαλίσουν έναν κατοικήσιμο πλανήτη, γεωπολιτική ανεξαρτησία από τους αυταρχιστές και ένα ανθεκτικό και δημοκρατικά διαχειριζόμενο ενεργειακό σύστημα», προσθέτει το προσχέδιο μανιφέστου.
Δεν γίνεται αναφορά στα βιοκαύσιμα τα οποία στο μανιφέστο του 2019 οι Πράσινοι υποστήριξαν ότι θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο εάν έχουν χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα και δεν ανταγωνίζονται την παραγωγή τροφίμων ή προκαλούν απώλεια βιοποικιλότητας.
Επιμονή για επενδύσεις σε ΑΠΕ
Ουσιαστικά, το έγγραφο προτείνει περισσότερα χρήματα ως λύση σε βασικά προβλήματα της πράσινης μετάβασης.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ανακαίνιση των ενεργειακά μη αποδοτικών σπιτιών, η εξομάλυνση της εφαρμογής της πράσινης μετάβασης στη γεωργία και τη βιομηχανία, οικονομικά προσιτή στέγαση και επέκταση των συνδέσμων βιώσιμης κινητικότητας.
Το κόμμα δικαιολογεί την επιμονή του σε πρόσθετες δαπάνες με τον συνεχιζόμενο επείγοντα χαρακτήρα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την ανάγκη να κατανεμηθεί πιο ομοιόμορφα το κοινωνικό κόστος.
Με το κόστος πιθανόν να ανέλθει σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, οι Πράσινοι σχεδιάζουν να χρηματοδοτήσουν τις προτάσεις τους με «ένα μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, δημόσιων επενδύσεων και ιδιωτικής πρωτοβουλίας», ενώ πιέζουν επίσης για φορολογική εναρμόνιση σε ολόκληρη την ΕΕ για να συμπληρώσουν τα επίπεδα της ΕΕ. προϋπολογισμός – μια πρόταση που είναι πολύ απίθανο να υλοποιηθεί.
Φορολόγηση των ενεργειακών εταιρειών
Στο στόχαστρό τους είναι και οι εταιρείες ενέργειας τις οποίες θέλουν να φορολογήσουν.
Ειδικότερα αναφέρεται στα προσχέδια το εξής:
«Ζητούμε φόρο περιουσίας σε ολόκληρη την ΕΕ για την καταπολέμηση της ανισότητας και τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης θα πιέσουμε για έναν ευρωπαϊκό φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για να παράγει έσοδα, περιορίζοντας παράλληλα την κερδοσκοπία.
Ακόμη θα κάνουμε τον απροσδόκητο φόρο της ΕΕ στις ενεργειακές εταιρείες μόνιμη για την πρόληψη της κερδοσκοπίας σε μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις και την εφαρμογή της σε εμπόρους εμπορευμάτων και τράπεζες»,.
Προτάσεις με γνώμονα την ανθρώπινη ζωή
Οι Πράσινοι διαμορφώνουν τις ενισχυμένες προτάσεις τους για πράσινη πολιτική με τον επείγοντα χαρακτήρα της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων, θέτοντας την ανθρώπινη ευημερία ως κορυφαία προτεραιότητα.
«Με την Πράσινη και Κοινωνική Συμφωνία μας, μαζί μπορούμε να κάνουμε τις ζωές πιο ασφαλείς, πιο ευτυχισμένες και πιο υγιεινές, με φθηνότερους λογαριασμούς ενέργειας, υγιεινά τρόφιμα σε προσιτές τιμές και καθαρό αέρα στις πόλεις και τις πόλεις μας», αναφέρει το προσχέδιο.
Πράσινοι υπέρ του ΝΑΤΟ
Σχετικά με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας (3ο κεφάλαιο του μανιφέστου) οι Πράσινοι εκπλήσσουν με τη στροφή που έκαναν (σε σύγκριση με το μανιφέστο του 2019), υποστηρίζοντας το ΝΑΤΟ και εν γένει μια βαθύτερη στρατιωτική συνεργασία και ενίσχυση των διπλωματικών ικανοτήτων της ΕΕ.
Συγκεκριμένα επιθυμούν μια ισχυρή διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ ως «δύναμη για πραγματικά διεθνική διπλωματία που μπορεί να καταπολεμήσει την ατιμωρησία και να οικοδομήσει συμφιλίωση και διαρκή ειρήνη».
«Καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές για την ασφάλεια μόνη της, η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει μια Ένωση Ασφαλείας που θα επικεντρώνει την ανθρώπινη ασφάλεια και τις ανάγκες των ανθρώπων», όπως αναφέρεται στο κείμενο.
Θεωρούν ότι πρέπει να γίνει βαθύτερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ και δημιουργία «συνθηκών που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να καθορίσει ελεύθερα τη δέσμευσή της στο ταχέως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον».
Ειδικότερα υποστηρίζουν ότι «Για την ΕΕ μια πολυμερής προσέγγιση περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση και την εμβάθυνση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, με σεβασμό σε σαφή κατανομή αρμοδιοτήτων και χωρίς προτεραιότητα».
Επί πρόσθετα το προσχέδιο αναφέρει ότι «τα κράτη μέλη αποφασίζουν μόνα τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Πράσινοι υπέρ Ουκρανίας
Μέσω του μανιφέστου θεωρούν ότι η στήριξη στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ασφάλεια της ΕΕ.
«Για την ΕΕ, η ασφάλειά μας εξαρτάται επίσης από την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
www.worldenergynews.gr