Ο αναπροσανατολισμός των εξαγωγικών ροών και η αύξηση του μεριδίου της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα συνεχιστεί φέτος, με προβλεπόμενη αύξηση των ρωσικών εξαγωγών κατά 14%, φθάνοντας τους 38 εκατ. τόνους.
Αυτή τη διατύπωση έκανε στο περιοδικό Energy Policy, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak, υπενθυμίζοντας την ανάπτυξη του Arctic LNG 2 αλλά και την ταυτόχρονη αναβάθμιση προτζεκτ μεσαίας και χαμηλής χωρητικότητας.
Η σχέση με τη Κίνα
Το 2023, η Ρωσία εξήγαγε ρεκόρ 107 εκατ. μετρικών τόνων πετρελαίου στην Κίνα, σημειώνοντας αύξηση 24% από το 2022, καθιστώντας τον μεγαλύτερο προμηθευτή αργού πετρελαίου της χώρας της Ανατολικής Ασίας. Οι αποστολές αργού πέρυσι έφτασαν τα 60,6 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 3,5% από το 2022. Η Ρωσία διατήρησε την πρώτη θέση μεταξύ των μεγάλων προμηθευτών πετρελαίου της Κίνας, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία που απέστειλε 86 εκατ. μετρικούς τόνους και το Ιράκ (59 εκατ. μετρικούς τόνους).
Απευθυνόμενος στην 20ή συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Ρωσο-Κινεζικής Επιτροπής Επενδυτικής Συνεργασίας τον Δεκέμβριο, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Ding Xuexiang είπε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να προωθήσει το ενεργειακό εμπόριο με τη Ρωσία.
Τι «έγραψε» το 2023
Η παραγωγή φυσικού αερίου στη Ρωσία ανήλθε σε 636,7 δισεκατομμύρια cbm στο τέλος του 2023 (-5,5% ετησίως), η υπεράκτια παραγωγή φυσικού αερίου – 34,5 δισεκατομμύρια cbm (+10,9%), η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου - περίπου 530 εκατομμύρια τόνοι (-1% , που οφείλεται στη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία OPEC+), πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Επιπλέον, η Ρωσία αναμένεται να παράγει 100 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως έως το 2035, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα προγραμματισμένα έργα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και καταλαμβάνουν έως και το 20% της παγκόσμιας αγοράς.
www.worldenergynews.gr