Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Putin και Sisi εγκαινίασαν νέα μονάδα σε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Αιγύπτου

Putin και Sisi εγκαινίασαν νέα μονάδα σε πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Αιγύπτου

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin και ο Αιγύπτιος Abdel Fattah al-Sisi εγκαινίασαν την Τρίτη την κατασκευή νέας μονάδας στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Αιγύπτου στην Νταμπάα μέσω βιντεοκλήσης, καθώς η Μόσχα διευρύνει τις παγκόσμιες πυρηνικές φιλοδοξίες της.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom με κόστος 30 δισ. δολαρίων και θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες ισχύος με συνδυασμένη ισχύ 4,8 γιγαβάτ.

Οι δύο πρόεδροι κήρυξαν την έναρξη της κατασκευής της τέταρτης και τελευταίας μονάδας, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου.
"Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας συνεχίζεται και αναπτύσσεται. Η Αίγυπτος είναι στενός φίλος μας και στρατηγικός εταίρος", είπε ο Putin .
Η Αίγυπτος, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας από έναν πληθυσμό 105 εκατομμυρίων, επιδιώκει να τοποθετηθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος που εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε γειτονικές χώρες και να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της.

Κάλυψη της ζήτησης

Από τότε που ο Sisi έγινε πρόεδρος το 2014, η χώρα ανέπτυξε πλεονάζουσα δυναμικότητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά παλεύει με διακοπές ρεύματος από το περασμένο καλοκαίρι, αφού οι καύσωνες αύξησαν τη ζήτηση για ψύξη.
Η παραγωγή φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε επίσης και η Αίγυπτος κατέφυγε στην καύση περισσότερο ρυπογόνου μαζούτ σε ορισμένους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς προσπάθησε να διατηρήσει τις εξαγωγές LNG - μια σημαντική πηγή σπάνιου συναλλάγματος.

«Η εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα...είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Sisi .
Η Μόσχα και το Κάιρο υπέγραψαν συμφωνία το 2015 για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο, με τη Ρωσία να χορηγεί δάνειο στην Αίγυπτο για να καλύψει το κόστος κατασκευής.
Επίσης, η Ρωσία βοηθά στην υλοποίηση έργων για την κατασκευή του έργου πυρηνικής ενέργειας Kudankulam στην ινδική νότια πολιτεία Ταμίλ Ναντού, καθώς και του πυρηνικού σταθμού Paks στην Ουγγαρία και του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Akkuyu.
Η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom εργάζεται επίσης στην Κίνα και το Μπαγκλαντές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης