Ενέργεια

Τα ηλεκτρικά οχήματα επεκτείνονται και στα ταχυδρομεία (CleanTechnica)

Τα ηλεκτρικά οχήματα επεκτείνονται και στα ταχυδρομεία (CleanTechnica)
Οι 4 χώρες που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση
Σχετικά Άρθρα

Ένας από τους τομείς της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει αρχίσει να αξιοποιεί την ηλεκτροκίνηση είναι τα ταχυδρομεία και οι εταιρείες αποστολής αντικειμένων γενικότερα.

Η ιστοσελίδα CleanTechnica αναφέρεται σε 4 χώρες (Ελβετία, Καναδάς,  Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο) οι οποίες προσφέρουν τις προαναφερθείσες υπηρεσίες με οχήματα EV.

 

Ελβετία: Τα πεπραγμένα της Swiss Post στην ηλεκτροκίνηση

Η Swiss Post (εθνική ταχυδρομική υπηρεσία της Ελβετίας που ανήκει στην Ελβετική Συνομοσπονδία και δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με περίπου 54.000 εργαζόμενους) εργάζεται για τη μετάβαση στη χρήση ηλεκτρικών (και μόνο) οχημάτων παράδοσης από το 2010.

Ξεκίνησε το 2019, η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης με 4 τροχούς και έγινε πραγματικότητα στα μέσα Νοεμβρίου 2023 για παραδόσεις στην πόλη της Γενεύης και στις μεγάλες βιομηχανικές περιοχές Vernier, Meyrin, Carouge και Plan-les-Ouates.

Σήμερα, ο στόλος της αποτελείται από περισσότερα από 7.000 ηλεκτρικά οχήματα που είναι ο μεγαλύτερος στόλος οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων στην Ελβετία.

6.080 από αυτά τα ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης είναι τρίτροχα ηλεκτρικά σκούτερ που χρησιμοποιούνται από κάθε τοποθεσία της Swiss Post στη χώρα. Άλλα 640 τετράτροχα ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης βρίσκονται επίσης σε υπηρεσία για την παράδοση επιστολών και δεμάτων.

Επιπλέον, 600 ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιούνται ως ρυμουλκά και περονοφόρα ή από το προσωπικό της Swiss Post.

Μέχρι το 2030, όταν ολοκληρωθεί η μετάβαση στον ηλεκτρισμό, θα υπάρχουν σχεδόν 4.000 περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης σε όλη την Ελβετία, όλα θα τροφοδοτούνται από ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Swiss Post ανακοίνωσε ότι είχε μεταφέρει τις παραδόσεις στη Ζυρίχη και τη Βέρνη σε ηλεκτρικές και είπε ότι η Γενεύη και η Βασιλεία θα ήταν οι επόμενες.

Σε ένα δελτίο Τύπου στις 18 Ιανουαρίου 2024, γνωστοποίησε ότι η μετάβαση στη Γενεύη έχει πλέον ολοκληρωθεί και οι δραστηριότητές της στη Βασιλεία θα είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρικές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Swiss Post παραδίδει τώρα επιστολές και δέματα στην πόλη της Γενεύης και σε μεγάλο μέρος του γύρω καντονιού χρησιμοποιώντας αποκλειστικά 660 ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης (205 στην πόλη της Γενεύης).

«Σχεδόν ένα εκατομμύριο δέματα έχουν ήδη παραδοθεί στη Γενεύη με χρήση ηλεκτρικών οχημάτων παράδοσης.

Τον Φεβρουάριο του 2023, μετά από τη Βέρνη και τη Ζυρίχη, η Γενεύη θα είναι η 3η μεγάλη πόλη στην Ελβετία και η πρώτη στη Δυτική Ελβετία, όπου το 100% των παραδόσεων επιστολών και δεμάτων θα γίνεται με τρίτροχα σκούτερ και ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης», δήλωσε ο Philippe Juillard (επικεφαλής της ζώνης διανομής της Γενεύης).

 

Στόχοι της Swiss Post στην ηλεκτροκίνηση

Η Swiss Post έχει θέσει φιλόδοξους στόχους και ένα πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι που περιμένει το κοινό από μια εταιρεία που αποτελεί βασικό στόχο της ελβετικής κοινωνίας.

Ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του πρωταρχικού της στόχου (πλήρης λειτουργία ουδέτερου άνθρακα έως το 2030 και μηδενικές εκπομπές ρύπων για ολόκληρη την εταιρεία έως το 2040) είναι η ηλεκτροκίνηση του στόλου των οχημάτων παράδοσης.

Για την Swiss Post, η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων παράδοσης περιλαμβάνει πολλές προκλήσεις, μερικές από τις οποίες έχουν ξεπεραστεί, αλλά άλλες παραμένουν.

Για παράδειγμα, υπάρχει ένα όριο στο πόσο μακριά μπορεί να διανύσει ένα ηλεκτρικό όχημα με μπαταρία με μία μόνο φόρτιση.

Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα της φόρτισης της υποδομής μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκο.

Όπως είπε ο Philippe Juillard «Σε αυτή την περίπτωση, έπρεπε να προσαρμόσουμε την ηλεκτρική εγκατάσταση στις νέες απαιτήσεις, ώστε να εγγυηθούμε τη λειτουργία των 45 σταθμών φόρτισης».

Από τα 455 περίπου γραφεία παράδοσης Swiss Post στην Ελβετία, περίπου 142 έχουν πλέον εξοπλιστεί πλήρως με σταθμούς φόρτισης.


Καναδάς

Η Canada Post σχεδιάζει να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Έχει διαθέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη μείωση των εκπομπών και τη μεταμόρφωση του στόλου της.

Με σχεδόν 14.000 οχήματα που εξυπηρετούν σχεδόν 6.000 ταχυδρομεία, η Canada Post έχει σημαντικό αποτύπωμα άνθρακα.

Σκοπεύει να μετατρέψει το 50% του στόλου της σε οχήματα μηδενικών εκπομπών έως το 2030 και να ολοκληρώσει τη μετάβαση έως το 2040.

«Έχουμε ευθύνη απέναντι στους Καναδούς, και στα παιδιά και τα εγγόνια τους, να βοηθήσουμε να οδηγήσουμε σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο Doug Ettinger (Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας).


Γερμανία

Στην Γερμανία, παρατηρείται πρόοδος στα ηλεκτρικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για τις αποστολές αντικειμένων όπως παραδέχτηκε ο Ole Nordhoff (επικεφαλής μάρκετινγκ της Deutsche Post).

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η προστασία του κλίματος είναι ένα βασικό θέμα εστίασης για την Deutsche Post.

Ήδη σήμερα έχουμε, μακράν, τον μεγαλύτερο στόλο ηλεκτρικών οχημάτων παράδοσης, ηλεκτρικών ποδηλάτων και ποδηλάτων φορτίου που παρέχουν την πιο φιλική προς το κλίμα υπηρεσία αποστολής ταχυδρομείου και δεμάτων στον κλάδο. Οι πελάτες των δεμάτων μας έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά στη φιλική προς το κλίμα αποστολή που παρέχουμε για όλα τα δέματα ιδιωτών πελατών. Αυτό βοηθά επίσης τους επιχειρηματικούς πελάτες μας να κάνουν την αλληλογραφία τους με τους τελικούς πελάτες πιο πράσινη».

 

Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Royal Mail μεταβαίνει επίσης σε ένα στόλο ηλεκτρικών οχημάτων παράδοσης.

Ο Simon Thompson (Διευθύνων Σύμβουλος), δήλωσε:

«Είναι σαφές για μένα ότι οι πελάτες θέλουν όλο και περισσότερο παραδόσεις που επηρεάζουν λιγότερο το περιβάλλον. Και ως Εταιρεία, πιστεύουμε ότι είναι το σωστό».

Η τάση είναι ξεκάθαρη. Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες σε πολλές χώρες στρέφονται σε ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης για να μειώσουν τις πολύ σημαντικές εκπομπές άνθρακα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης